Нидерландия пречупи Украйна в двубой-шедьовър (видео)

23:53
Нидерландия пречупи Украйна в двубой-шедьовър   (видео)

Нидерландия победи Украйна с 3:2 на стадион "Йохан Кройф арена" в Амстердам в среща от груповата фаза на ЕВРО 2020. 

 

Началото беше изключително динамично и с постоянни атаки към двете врати. Ярмоленко създаде напрежение пред Стекеленбург, но след кратко разбъркване защитниците в оранжево успяха да изчистят. Последва контра на домакините, при която Депай напредна и шутира с левия крак, но Бушчан спаси.


В 5-ата минута дойде и първото стопроцентово положение. Вайналдум отклони технично към Дъмфрис, но десният бек стреля право в тялото на украинския страж. Само две минути по-късно самият Жоржиньо Вайналдум имаше възможност да открие резултата, но прати топката на сантиметри над напречната греда. 


Нидерландците не пропускаха да стрелят при всяка възможност, но това се отнасяше и за техния съперник. Украйна се опитваше да търси с дълги пасове Ярмоленко и Зубков, а Яремчук се връщаше близо до централната линия, за да играе с топката. Нападателят на гостите отправи един удар в 15-ата минута, но не затрудни Стекеленбург.


Още преди да е изминал четвърт час Шевченко трябваше да прави принудителна смяна заради контузия на Зубков. Играчът на Ференцварош отстъпи мястото си на Марлос, като това не доведе до никакви вътрешни размествания в състава.


След кратък период на затишие, нидерландците отново вдигнаха темпото. Пресата на "оранжевите" сериозно затрудняваше техния съперник, но украинската защита не се поддаваше на паника. В 27-ата минута Вегхорст излезе срещу Бушчан, но не можа да го заобиколи и да се озове срещу опразнената врата.


Стекеленбург внимаваше и не позволи да бъде изненадан от Ярмоленко, който шутира с по-слабия си десен крак. Пред другата врата Ван Анхолт опита подобно изпълнение, но от по-далечна дистанция и също неточно. В 39-ата минута бомбен изстрел от воле тества Бушчан, но той за пореден път се намеси адекватно. Секунди по-късно Дъмфирс получи нов шанс да изведе Нидерландия напред, но от няколко метра не уцели добре топката и я прати в аут.


Въпреки че до почивката не падна гол, мачът определено си заслужаваше, а емоциите през второто полувреме не бяха по-малко. Нидерландия отново притисна противника и съумя да поведе в 52-ата минута. Много активният през целия двубой Вайналдум се озова на точното място и използва неубедителна намеса на Бушчан.


Вратарят на Украйна изби топката след остро центриране на Дъмфрис, но топката отиде на крака на Вайналдум, който я заби под гредата. Това беше първа грешка на блестящия до момента Бушчан, но тя доведе до гол във вратата му.


Вайналдум се разписа за 23-и път с екипа на националния отбор, а с представянето си доказа, че напълно заслужено носи капитанската лента. В 55-ата минута Вегхорст можеше да се разпише след пас на Депай, но стреля във вратаря. Гостите определено се стъписаха след получения гол и много скоро бяха наказани за втори път.


В 59-ата минута Дъмфрис проби отдясно и се справи с Миколенко, който падна на тревата. Последва пас към Вегхорст и този път снажният нападател не сгреши. положението беше разгледано за евентуална засада, но такава нямаше и Нидерландия вече се радваше на комфортен аванс. 


По всичко изглеждаше, че "лалетата" са си свършили работата. Не се виждаше как Украйна може да отвърне, защото отборът на Шевченко почти не минаваше центъра след почивката. Легендарният бивш нападател на Динамо (Киев) и Милан извади неубедителния Марлос и вместо него пусна Шапаренко, което се оказа добър ход.


Удар на Яремчук подсказа, че украинците не са се предали. В 75-ата минута Ярмоленко стреля фалцово с левия крак и намери далечния ъгъл на вратата, пазена от Стекеленбург. Ветеранът нямаше какво да стори, а попадението на Ярмоленко определено е най-красивото от началото на първенството.


Сега беше ред на "оранжевите" да усетят напрежението. Гостите пък станаха още по-агресивни и търсеха начин да стигнат до изравнителен гол. Това се случи в 79-ата минута след груба грешка в нидерландската защита. Малиновский центрира от пряк свободен удар, а Яремчук беше забравен в близост до Стекеленбург и с глава вкара за 2:2.


Пет минути преди края Дензъл Дъмфрис се разписа, вкарвайки победен гол за лалетата, оформяйки крайния резултат.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация