Уелс започна похода си към титлата с реми с Швейцария (видео)

19:28
Уелс започна похода си към титлата с реми с Швейцария (видео)

Отборите на Уелс и Швейцария завършиха 1:1 във втория двубой от група “А” на Евро 2020. На стадиона в Баку тимът на Владимир Петкович доминираше в по-големи етапи от двубоя и поведе с попадение на Брийл Емболо в 49-ата минута, като освен това пропусна още поне три-четири чисти положения - основно чрез Харис Сеферович. Съперникът обаче успя да изравни в 74-ата, когато Кийфър Мур беше точен с глава за 1:1, с което се докопа и до точката. В другата среща от групата в  петък вечер Италия срази Турция с 3:0. 

Големите звезди Аарън Рамзи и Гарет Бейл бяха титуляри за “драконите”, като тимът игра в схема 4-3-3. И двамата обаче не впечатлиха с нищо. Малко преди края Бейл можеше да донесе победата на своя тим, но пропусна.

“Кръстоносците” заложиха на постройка с трима централни защитници. Капитанът Гранит Джака зае място в халфовата линия, а Джердан Шакири, Брийл Емболо и Харис Сеферович бяха натоварени с офанзивни функции. 

Играчите на Уелс организираха първата опасност още в третата минута, когато включване отдясно на Конър Робъртс доведе до центриране пред Ян Зомер, но топката беше изчистена. Скоро след това Швейцария наложи превъзходство и футболистите в червени екипи се прибраха в своята половина. Изненадващо на фона на случващото се уелсците за малко да излязат напред в резултата. В 15-ата минута централният им нападател Кийфър Мур засече с глава и насочи кълбото под гредата, но Зомер майсторски отрази. 

"Кръстоносците" отговориха с шанс в 20-ата минута, при който Фабиан Шер се включи в атака при корнер и засече атрактивно от въздуха, но и вратарят на Уелс беше на мястото си. 

Шест по-късно и Сеферович нямаше шанс, тъй като опасният му шут излетя в аут. Съставът на Владимир Петкович продължи да е по-активният и пред Сеферович се откри нова възможност за попадение, но и този път той не уцели вратата, като това се случи в 41-вата минута. Нападателят на Бенфика "се прояви" в същата светлина и в последните секунди на първата част, когато от няколко метра пак не намери целта. 

Отборът от алпийската държава стартира ударно второто полувреме и в 49-ата поведе в резултата. Тогава Брийл Емболо се разписа с глава след подаване от ъглов удар. Корнерът стана факт, след като футболистът на Борусия (Мьонхенгладбах) секунди по-рано беше излязъл сам срещу вратаря, който спаси изстрела му. 

Три минути след това "кръстоносците" почти удвоиха аванса си, но Кевин Мбабу не уцели вратата от няколко метра. Късмет нямаше и Емболи в 65-ата, когато се опита да повтори изпълнението на Лоренцо Инсиние при третия гол на Италия срещу турците ден по-рано, но кълбото излезе в аут. 

Радващите се на силен период футболисти на Швейцария обаче допуснаха грешка и Уелс изравни. Късо изпълнение на корнер и последвало центриране в 74-ата минута намери Мур, който с глава вкара за 1:1. 

Швейцарците помислиха, че са си върнали преднината в 85-ата минута, когато точен беше Марио Гавранович, но голът правилно не беше зачетен заради засада, видяна от ВАР. 

Минута преди края пред Гарет Бейл се откри шанс да донесе трите точки за Уелс, но той не стреля добре. В 90-ата пък Емболо беше на крачка от повторение на гола си, но този път Уорд спаси. 

В следващия кръг в групата Уелс пак ще играе в Баку - срещу Турция, а Швейцария потегля към Рим, където ще спори със "скуадра адзура". И двата мача са на 16 юни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация