Бербатов: Влизаме с чисти идеи, с които искаме да подпомагаме футбола

16:42
Бербатов: Влизаме с чисти идеи, с които искаме да подпомагаме футбола

Голмайстор номер едно в историята на националния отбор на България Димитър Бербатов свика специална пресконференция днес. Седемкратният победител в класацията "Футболист на годината" в България говори за предстоящия конгрес на БФС и обяви официално, че се кандидатира за президент. 

"Няма какво повече да се бавим и да отлагаме. Официално откривам моята кампанията за президент на БФС. Мисля, че моментът е дошъл и започваме от днес. Започнали сме още преди доста време да работим активно. Ще ви представя и екипа, с който ще работим. Това е ядрото, с което подготвяме промяната за по-добро. Имах привилегията да работя с най-добрия треньор - Сър Алекс. Той казваше, че подборът на екипа е най-важен по пътя към успеха. Знаете кой съм и какво съм направил. Вече настъпвам в нова глава от моето кариерно развитие. Решихме да има симбиоза между футболни хора и хора, които са били дълго време в бизнеса. В екипа влиза Стилиян Петров, с когото държим връзка. Той ще бъде и част от бъдещия изпълком. Другият човек ще бъде Мартин Петров. Радвам се, че тези двама човека са моя живот и имаме една и съща идеология. От друга страна Петър Величков. По-малко познатото име е това на Боби Станков. Той е човек с образование и знае как се чувстват нещата. Има познания и връзки в УЕФА. Опитът му е безценен. В нашия екип имаме и юрист - Георги Владов. Това сме ядрото, които движим нещата от доста време. Разбира се, и много други хора, които нямаше как да наредим тук, на масата. Силата, която ни обединява, е желанието за промяна".

Футболът е за всички нас. Планът ще претърпи промени, защото ще се появяват нови идеи. Всички футболни гилдии, които милеят за футбола, са добре дошли. Всичко е в процес на избистряне и на работа. Липсва стратегия за развитието на българския футбол. Държа контакт с президента на футболната федерация в Румъния. Президентът е по-млад от мен и е избран преди пет години. Тяхната стратегия е показана в 60 страници и можем да вземем пример от тях. Хубаво е да взимаме пример от държави, които са до нас. 

- Липса на ангажираност от държавната и местната власт Би било глупаво аз и Стилиян да не използваме връзките в УЕФА, които имаме. Трябва да има прозрачност, професионализъм и партньорство. Все неща, които всеки може да каже, че иска, но не ги прави. Един от основните приоритети пред нас е създаването на стратегия за развитието на българския футбол в следващите 10 години с основен фокус - ДЮФ. 

- Изграждане на нов имидж на БФС и повишаване на интереса към футбола в България

- Повишаване на квалификацията българските съдии и методисти. За да се повиши това, трябва да има семинари. 

- Борба с черното тото и расизма. Те са винаги на дневен ред.

- Реструктуриране на БФС с цел превръщаме на организацията в модерна, напълно прозрачна и работеща.

- Първенството трябва да се администрира от ПФЛ.

- Мандатност на президента. Това не е бащиния. Когато не можеш да си свършиш задълженията, ставаш и си заминаваш. Разбира се, с повелята на клубовете, защото те решават.

- Имам като лична цел и приоритет да се развие ДЮФ. Имаме идеите. 

- Трябва да има футболна карта на България, база данни и всичко да е точно и ясно описано. В Англия и Шотландия има концепция за пътя на развитието на всеки млад футболист. 

- В България трябва да има географско разпределение на юношеските клубове. 

- Преструктуриране на аматьорската футболна лига. 

- Опция за допълнително финансиране на аматьорските отбори. 

- Програма за подпомагане на инфраструктурата на аматьорските клубове. 

- Програма за кандидатстване на клубовете за подпомагане в изграждането на инфраструктура. 

- БФС е отговорен за аматьорския футбол. 

- Подпомагане на аматьорските клубове да кандидатстват по програма ERASMUS. Програми колкото искаш, стига да имаш желание. - Програма за смяна на статута на детско-юношеските клубове. 

- Програма за отчетност на финансирането от държавата за ДЮШ. 

- ДЮШ да станат отделни неправителствени образувания. Когато това се случи, те ще станат академии. В Белгия всяка една школа трябва да премине одит. Футболните клубове трябва да покрият изискванията в одита. 

- Програма UEFA Grassroots - това е програма за развитието на масовия спорт. В момента има отлив на момчета. Трябва да се събуди интересът на тези момчета. Има много програми. Ние отговаряме на ниво Бронз, а Молдова - ниво Злато.

"Далече сме от идеята, че знаем всичко и разбираме всичко. Фактът, че представям идеите си сега, гарантирано с моя екип, може би, няма да бъде достатъчно за някои хора. Някои могат да кажат: "Да, и Слави направи така". Предизвикателствата пред мен са много и трудни. Успях да създам кариера извън чужбина, в която успях да постигна всичко, с едно-две изключения. Влизаме с чисти идеи, с които искаме да подпомагаме футбола".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация