Челси се класира за четвъртфиналите след нов успех над Атлетико (видео)

08:58
Челси се класира за четвъртфиналите след нов успех над Атлетико (видео)

Челси победи Атлетико Мадрид с 2:0 в реванш от осминафиналите на Шампионската лига. Хаким Зиеш откри резултата в 34-ата минута, а в добавеното време се разписа и влезлият секунди по-рано Емерсон. "Сините" от Лондон си отмъстиха на тима на Диего Симеоне за отпадането на полуфиналите през сезон 2013/14 и за първи път от 7 години ще участват на четвъртфиналите.

Преднината на Челси след първия мач, спечелен с 1:0, осигури необходимото спокойствие на отбора. И в реванша англичаните бяха по-добрият отбор. Атлетико пък има основания да недоволства от две съдийски отсъждания. Преди почивката Даниеле Орсато не даде дузпа за задържане на Яник Ферейра-Караско от страна на Сесар Аспиликуета, а десетина минути преди края италианецът изгони пресилено Стефан Савич.

Челси се представя много стабилно под ръководството на Томас Тухел и още няма загуба, откакто германският специалист застана на поста. Вече в 11 от изиграните 13 мача след напускането на Франк Лампард тимът не допусна гол. Атлетико пък ще трябва да се концентрира изцяло върху битката в Ла Лига, където сбърка няколко пъти през последните седмици и преднината на отбора пред Барселона вече е само 4 точки. 

Атаката на Челси водеше Тимо Вернер, а на пейката остана Оливие Жиру, който донесе победата в първия мач с красива задна ножица. Кай Хавертц и Хаким Зиеш бяха другите офанзивни играчи на домакините, подредени в система 3-4-2-1. В средата на терена действаха Рийс Джеймс, Н'Голо Канте, Матео Ковачич и Маркос Алонсо, а тримата бранители пред Едуард Менди бяха Сесар Аспиликуета, Курт Зума и Антонио Рюдигер. 

Тухел не можеше да разчита на наказаните Жоржиньо и Мейсън Маунт, а Тами Ейбрахам и Тиаго Силва са контузени. Освен Жиру сред резервите личаха имената на Кристиан Пулишич, Калъм Хъдсън-Одой и Бен Чилуел. 

Този път Симеоне имаше на разположение всичките си футболисти. Киърън Трипиър, Хосе Хименес и Яник Ферейра-Караско, които пропуснаха първата среща, днес бяха титуляри, а като ляв бек се появи Ренан Лоди. Маркос Йорент играе отдясно в средата на терена, а двойка вътрешни полузащитници бяха Коке и Саул Нигес. В атака Чоло заложи на Жоао Феликс и Луис Суарес. Уругваецът не успя и днес да вкара своя първи гол като гост в турнира от 2015 година. 

Марио Ермосо, Тома Льомар и Анхел Корея бяха на пейката на "дюшекчиите". Муса Дембеле също е сред опциите на Симеоне за смени и влезе през второто полувреме, но не помогна с нищо.

В първите минути Атлетико наложи много агресивна преса и на няколко пъти създаде напрежение пред Менди. Жоао Феликс не успя да излезе на стрелкова позиция след опит за двойно подаване със Суарес, а опит за центриране на Лоди се превърна в удар, който не затрудни стража на Челси.

Домакините нямаха намерение да приемат играта дълбоко в половината си и също се стремяха да атакуват при всяка възможност. След 10-ата минута "сините" все по-уверено задържаха топката и търсеха пролуки в защитата на мадридчани. Вернер беше много активен, но не получаваше никакви свободни протранства от защитниците на Атлетико.

В 20-ата минута Рийс Джеймс реши да стреля извън наказателното поле, но топката излезе в аут. Малко по-късно Аспиликуета върна лошо топката към Менди и беше изпреварен от Ферейра-Караско. Испанецът посегна и леко задържа футболиста на Атлетико, но Даниеле Орсато прецени, че това не е достатъчно, за да отсъди дузпа.

В 34-ата минута перфектна контра на Челси завърши с гол. Хавертц изведе спринтиращия по левия фланг Вернер, той демонстрира скоростта си и намери на далечната греда Зиеш, а мароканецът с доза късмет успя да преодолее Облак.

Атлетико веднага се активизира. Първо Йоренте нахлу в наказателното поле, но никой от съотборниците му не засече топката след ниското центриране на халфа, а после шут на Жоао Феликс рикошира в играч на Челси, но Едуард Менди спаси.

На почивката Симеоне смени неубедителния Ренан Лоди с Ермосо, а не след дълго в игра се появи и Муса Дембеле на мястото на Ферейра-Караско. Така Атлетико заигра с двама централни нападатели.

Челси действаше със самочувствие и Вернер можеше да вкара за 2:0 в самото начало на втората част, но Облак изби силния му удар. Зиеш пък отправи красив фалцов изстрел, който също бе спасен от словенския страж на гостите.

След час игра Симеоне се отказа и от Суарес, а в игра се появи Анхел Корея. За Тимо Венер и Зиеш се откриваха все повече възможности да атакуват на скорост. В 62-ата минута германецът напредна и шутира мощно, но не уцели вратата.

Атлетико се опита да притисне съперника, но домакините бха добре групирани и не допускаха опасности пред вратата на Менди. Последният ход на Диего Симеоне беше включването на Тома Льомар. Постройката на "рохибланкос" стана максимално офанзивна, но головите ситуации ги нямаше.

В 73-ата минута Ермосо сбърка пред вратата на Облак, но Хименес поправи грешката му и попречи на Хавертц да реши всичко. Една от малкото добри атаки на испанския тим се разви по десния фланг през Корея и Феликс, но и тя не завърши с опасен удар.

В 80-ата минута остър удар на Жоао Феликс рикошира в играч на Челси и топката излезе в корнер. След неговото изпълнение Орсато изненадващо вдигна директен червен картон на Стефан Савич, който се сбута с Рюдигер в наказателното поле. Имаше и посягане с лакът на черногореца, но решението на съдията изглеждаше пресилено.

В 84-ата минута появолият се като резерва Хъдсън-Одой пропусна от чиста позиция след подаване на Вернер.  Домакините пропиляха още няколко възможности да сложат край на интригата с втори гол, но Атлетико не изглеждаше способен да направи чудо.

Шансът на Атлетико дойде в 92-ата минута, когато Феликс се освободи в наказателното поле и стреля силно, но Менди изби в корнер. Секунди след това Тухел пусна в игра Бен Чилуел и Емерсон, а бившият футболист на Рома се разписа с първото си докосване до топката за крайното 2:0. Той се оказа на върха на поредната контра на Челси и прати топката в мрежата с шут по диагонала.

Челси ще е един от трите представителя на Англия на четвъртфиналите, заедно с Манчестър Сити и Ливърпул. Любопитното е, че за първи път в историята на тази фаза ще има четирима треньори от една държава - германците Ханзи Флик, Юрген Клоп, Томас Тухел и Един Терзич.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация