Левски си заслужи трите точки срещу Монтана (видео)

19:49
Левски си заслужи трите точки срещу Монтана (видео)

Дебютни голове донесоха победата на Левски срещу Монтана в първия кръг от пролетния дял на първенството. "Сините" надвиха гостите с 2:0 на стадион "Георги Аспарухов" в мач от 17-ия кръг на efbet Лига. Попаденията бяха дело на Здравко Димитров (14`) и Стивън Петков (50`), които до днес нямаха голове в шампионата със синята фланелка. Така столичани прекъснаха серията си от четири поредни мача в първенството без успех, в които бяха взели едва една точка. Петата победа на 26-кратните шампиони през този сезон е първа от дебюта на Славиша Стоянович срещу Локомотив (Пловдив) в началото на декември.

Успехът изкачи столичани на осма позиция с актив от 18 точки, а освен това тимът има вече положителна голова разлика 19:18, след като зимува с пасив от един гол.

"Сините" започнаха пролетния дял от първенството с две от петте нови попълнения - Звонимир Микулич и Ребин Сулака, които смениха твърдите титуляри от есента - капитана Николай Михайлов и Алекс Петков.

Пред хърватския вратар, който дебютира за столичани, в схема 4-4-2 започнаха Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Ребин Сулака и Патрик-Габриел Галчев. Капитанът Мартин Райнов и Тома Даске бяха вътрешните халфове, а Насиру Мохамед и Здравко Димитров на двете крила, докато Стивън Петков и Найджъл Робърта водеха атаката. Начо Монсалве и Фейсал Рерас бяха резерви, като испанецът дебютира в края.

Треньорът на гостите Атанас Атанасов заложи на 4-2-3-1. Благой Макенджиев бе вратар, Александър Башлиев, Иван Михов, Стоян Предев и Стефан Цонков бяха в защита. Опорните халфове бяха Радослав Терзиев и Йордан Йорданов, докато Тони Тасев, Николай Минков и Сергей Георгиев действаха зад Билал Бари, който е желан от Левски и може да премине и на "Герена".

Въпреки температурата от минус шест градуса теренът беше отлично изчистен и позволи на двата тима да играят футбол от първата минута.

Още във втората минута Галчев получи жълт картон, а в 6-ата Цонков направи голям пропуск, като от няколко метра не прати топката в мрежата след центриране от фаул на Тасев.

В 11-ата минута гостите искаха дузпа. Атанасов фаулира нахлуващия на скорост Бари, а реферът Георги Давидов даде фаул на линията, докато нападателят на Монтана имаше претенции за 11-метров наказателен удар.  След центрирането от фаул отново Цонков игра с глава, но този път стреля над горната греда.

Секунди по-късно Левски поведе с първата си добра атака. Робърта се върна да вземе топката и отвори пространство на Димитров. Нидерландецът се обърна с топката и тръгна към вратата на Монтана, след което изведе играча с №11 на столичани. Крилото първо финтира Александър Башлиев и после отбеляза първото си попадение за клуба в първенството.Бившият играч на Септември (София) отпразнува гола си заедно с Валери Божинов, който му бе казал, че ще се разпише именно днес. Играещият по-добре състав през този период тим на Монтана се опита веднага да върне попадението, но Микулич се хвърли в краката на Бари и спаси.

Левски постепенно взе инициативата, но Димитров пропусна две възможности. Първо нацели Робърта от пряк свободен удар, а след това финтира двама бранители, но вместо да подаде на Петков, стреля и защитник изби. Тома Даске пък получи жълт картон, който ще го извади от гостуването на Етър в другия кръг.

Второто полувреме започна с по-добра игра на Левски и в 50-ата минута домакините вече водеха с 2:0. Този път точен бе Стивън Петков, който технично насочи топката от 18 метра в долния ляв ъгъл на Макенджиев.  Попадението е първо в кариерата на юношата на Левски с родния му клуб, което дойде след 17 мача. Преди това Галчев пробва далечен изстрел, а в 55-ата минута Макенджиев спаси вратата си от трети гол. Този път опитният вратар показа добър рефлекс, след като Михов беше на път да прати топката в собствената си врата.

Адам  Буджама смени Георгиев, но домакините бяха тези, които диктуваха събитията и търсеха трети гол, но без да създават чисти положения. В 66-ата минута Бари след бърза контраатака не успя да засече топката във вратата и да върне интригата.

Монтана започна да играе по-активно и търсеше един гол, като натисна домакините. Положения липсваха, а дори и при центриранията от корнер Монтана не успяваше да стигне до удар.

Левски се опитваше да контраатакува, но без сериозен успех. Накрая няколко смени спряха устрема на Монтана и мачът завърши 2:0.

Така Левски удължи серията си на 22 поредни мача без поражение срещу Монтана. Тимът на Атанасов, който стартира силно остана с 14 точки, но показа, че няма никакво намерение да се предава в борбата за оставане в елита.

ЛЕВСКИ-МОНТАНА 2:0

1:0 Димитров (14)
2:0 С.Петков (50)

ЛЕВСКИ (4-4-2): Звонимир Микулич; Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Ребин Сулака, Патрик-Габриел Галчев; Насиру Мохамед, Тома Даске, Мартин Райнов, Здравко Димитров; Стивън Петков, Найджъл Робърта
Старши треньор: С. Стоянович

МОНТАНА (4-4-2): Благой Макенджиев; Александър Башлиев, Иван Михов, Стоан Предев, Стефан Цонков, Радослав Терзиев, Йордан Йорданов, Тони Тасев, Билал Бари, Николай Минков, Сергей Георгиев
Старши треньор: А. Атанасов

СЪДИЯ: Георги Давидов
СТАДИОН: "Георги Аспарухов"
НАЧАЛО: 17:00 часа

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация