Расистки скандал разтърси Шампионската лига (видео)

09:18
Расистки скандал разтърси Шампионската лига (видео)

Огромен скандал се разрази по време на мача от Шампионската лига между Пари Сен Жермен и Истанбул Башакшехир. Двубоят беше прекъснат още в началото на първото полувреме заради расистка проява на четвъртия съдия Себастиан Култеску, който обиди помощник треньора на гостуващия тим Пиер Уебо. В резултат на това, футболистите и на двата отбора отказаха да играят и се прибраха в съблекалните. По-късно домакините бяха готови да излязат отново на терена, но турският тим не се съгласи.

Всичко започна с поредица от жълти картони за играчи на Истанбул Башакшехир. Главният съдия Овидиу Хацеган вдигна и червен картон на резервата на турците Демба Ба. Настана голяма разправия между съдийската бригада и щаба на гостите.

Футболистите на двата тима са чули Култеску да използва думата "черен" по адрес на бившия камерунски национал Уебо, който е помощник на старши треньора на Истанбул Башакшехир Окан Бурук. 

Споровете около тъчлинията продължиха десетина минути, след което игарчите на гостите се отправиха към съблекалните. Тези на ПСЖ, водени от Неймар и Килиан Мбапе, показаха солидарност, и също се прибраха.

В официалния си профил в Twitter от турския клуб пуснаха колаж със слогана "Не на расизма", познат от кампанията на УЕФА.  Веднага след инцидента пък президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган написа в Туитър, че осъжда расистките изказвания по адрес на Пиер Уебо и се надява УЕФА да вземе необходимите мерки, съобщи ТАСС.

По-късно стана ясно, че срещата трябва да бъде подновена в 23:00 часа българско време. Футболистите на домакините загряваха в продължение на двайсетина минути в тунела, но тези на Истанбул Башакшехир не се появиха.

Разбра се, че турците са отказали да излязат отново на терена, ако Култеску не бъде заменен от друг съдия. Те са настояли това да е някой от обслужващите системата ВАР, но по правилник с нея по време на мач се занимават двама съдии, а УЕФА няма с кого да замести единия, ако той поеме функциите на четвърти рефер.

В крайна сметка не се намери решение на казуса и мачът не беше доигран. Двата отбора ще излязат на терена днес от 19:55 часа. Дори и да загуби доиграването, ПСЖ вече е сигурен осминафиналист, защото в другата среща от групата РБ Лайпциг победи Манчестър Юнайтед с 3:2 и изхвърли "червените дяволи" от турнира. Ако ПСЖ спечели, ще завърши на първо място, а германският тим ще остане втори.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация