След дълга пауза: Евробоецът на България отново започна да шества из Европа (видео)

23:30
След дълга пауза: Евробоецът на България отново започна да шества из Европа (видео)

ЦСКА сътвори драматичен обрат при гостуването си на Базел, победи с 3:1 и се класира в груповата фаза на турнира Лига Европа. Армейците се озоваха изоставащи в резултата в 54-та минута, но се вдигнаха и зарадваха многобройните си фенове. Точен за швейцарците бе Артур Кабрал от дузпа. Тиаго Родригес изравни резултата в 72-ата минута за българския отбор. Португалецът вкара втори гол във вратата на швейцарците в 89-ата минута. Ахмед Ахмедов матира Базел с гол в 96-ата минута на мача.


Срещата започна двуостро от Базел и ЦСКА, като двата тима разчитаха на остри подавания по земя между линиите на двата клуба, ала в първите пет минути в Базел нямаше сериозни опасности. В осмата минута Санкаре получи остро центриране пред дъгата на наказателното поле на Базел и овладя, но не посмя да отправи изстрел. Вместо това, халфът на "червените" сви вляво за Йомов, но доста несполучливо и отбраната на Базел се справи и изчисти.


Първият голям пропуск в мача бе за сметката на Базел. Кабрал изведе зад защитата на ЦСКА Фабиан Фрай, който остана "очи в очи" с Бусато. Халфът на Базел отправи много силен изстрел с левия крак, но за щастие на българския отбор топката отлетя високо над напречната греда. Секунди по-късно ЦСКА "отвърна на огъня с огън". "Червените" направиха многоходова комбинация пред наказателното поле на швейцарците, а топката накрая попадна в Али Соу. Гамбиецът отправи силен удар по земя, но Джордже Николич спаси. В 15-ата Георги Йомов опита удар от средна дистанция с десния крак, но халф на опонента бе плътно до него и му попречи да нанесе точен изстрел.


Последваха минути, в които "червено-сините", но към 20-ата минута Бусато нямаше сериозни намеси. ЦСКА имаше "златна възможност" в 25-ата минута. Георги Йомов наказа много досадна грешка на Базел в средата на терена и напредна смело към вратата на швейцарците. Последва удар с десния крак на Йомов, но за негово съжаление ударът му беше право в ръцете на Джордже Николич. 


В 32-ата минута Пламен Гълъбов изчисти топката от наказателното поле току преди тя да попадне в краката на Тюлюлю, за да изчисит в корнер. Капитанът Щокер центрира, но за пореден път отбраната на "червените" се намеси добре и последва фаул за българския тим. В 39-ата минута домакините направиха страхотно положение чрез Волфсвинкел. Кабрал изпревари Матей пред границата на наказателното поле и с външната част на левия крак изведе нидерландския нападател. Той стреля от воле, но по сходен начин на Фран по-рано в мача и топката отлетя аут. Две по-късно зрителите видяха първото сериозно спасяване в мача - то беше дело на Бусато. Капитанът Щокер отправи много мощен удар с левия крак от средна дистанция, но бразилският страж на българския тим с две ръце отби встрани.


Първият шанс през втората част бе за ЦСКА. Жеферсон центрира от фаул към Али Соу, ала нападателят на българите остана "под топката". В 53-ата минута Валентин Антов фаулира в наказателното поле Кабрал и реферът Кружляк посочи бялата точка. Зад топката застана Кабрал, който с удар вдясно матира Бусато - 1:0 за Базел.

 

Миг по-късно гостите изпълниха право да изпълнят свободен удар от приятна дистанция. Зад топката застана Жеферфсон, който стреля с левия крак, но Джордже Николич улови спокойно. Резервата Енрике Рафаел центрира топката отляво след негов пробив към Али Соу. Бранител на Базел попречи на нападателя да нанесе удар, но тя отиде към Санкаре, срещу който отново имаше защитник на швейцарците и шутът му беше неточен, макар ситуацията да беше доста добра за връщане на гола пасив. В 65-ата след центриране от фаул Матей видя прекрасно Али Соу, който бе оставен сам в наказателното поле на Базел. Нападателят бе с гръб към вратата на Николич и трябваше да направи бързо извъртане на тялото си и ударът му бе анемичен за възможностите на стража на Базел.


Последва териториален натиск от българска страна, като на няколко пъти Али Соу се опитваше да атакува вратата на опонента, но и двата му опита към 70-ата минута не сполучиха, макар "червените" да започнаха да действат доста по-амбицирано сравнение със своя опонент. Натискът на ЦСКА даде резултат в 72-ата минута. Тогава Тиаго Родригес се нагърби и превзе терен отляво навътре. Последва мощен удар с десния крак на португалеца, който бе неспасяем за Джорджевич - 1:1.


Напъните на "червените" продължиха и след изравнителния гол. В 86-ата минута Юнус Санкаре намери прекрасно Али Соу в наказателното поле. Гамбиецът обаче не успя да преодолее тялото на Кьомер и бранителят на Базел блокира удара му. В 88-ата минута Санкаре бе фаулиран пред наказателното поле на Базел. Тиаго Родригес отправи много силен удар към вратата на Николич, тя се отби в стената на швейцарците и влетя по особено красив начин във вратата на Базел - 1:2 за ЦСКА.


Напълно логично, след като ЦСКА вкара гол, то Базел превзе половината на гостите. Първият шанс дойде в третата минута от шест добавеното от съдията в мача от Фабиан Фрай. Халфът стреля силно по земя, но Густаво Бусато уверено улови топката.


Реферът даде шест минути продължение на редовното време. Армейците успяха умело да задържат швейцарците далече от вратата си. Нещо повече, в последните секунди на двубоя Ахмедов бе изведен на чиста позиция в наказателното поле и с плъте диагонален удар препарира Николич, слагайки точка на спора. 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация