Пиронкова не прости и на Корне! Ще играе със Серина за място на полуфиналите

23:48
Пиронкова не прости и на Корне! Ще играе със Серина за място на полуфиналите

Правещата на US Open своето завръщане в професионалния тенис след тригодишно отсъствие Цветана Пиронкова записа четвърта поредна победа на турнира от "Големия шлем" в Ню Йорк и вече е на 1/4-финал. В среща от 1/8-финалите Цвети надделя над французойката Ализе Корне на втория по големина корт "Луис Армстронг Стейдиъм" с 6:4, 6:7 (5), 6:3. това бе един двубой между две тенисистки, които никога не бяха достигали фазата на последните 8 в Голямата ябълка. Е, Пиронкова успя след почти тричасова битка да прекърши връщащата всичко своя съперничка и записва най-доброто си представяне в Ню Йорк в цялата си кариера. Така, броени дни преди навърши 33 години, Цвети си осигури среща със самата Серина Уилямс. Преследващата рекордна за всички времена 24-а титла от "Големия шлем" американка по-рано днес надви в три сета гъркинята Мария Сакари и ще излезе в сряда срещу Цвети в битка на две майки.

Пловдивчанката изуми всички с изявите си в турнира да момента, като няма загубен сет в първите си три срещи. По пътя към втората седмица на турнира тя победи силни съпернички като Гарбине Мугуруса и Донна Векич. Срещу Корне пък има 2 победи от 3 мача, но последната им среща е през 2011 година. 

Победителката от мача между Пиронкова и Корне ще се изправи на 1/4-финалите срещу Серина Уилямс или гъркинята Мария Сакари.

ПЪРВИ СЕТ:

Първа възможността да сервира получи Корне и французойката взе подаването си, въпреки че Цвети изигра три добри чудесни точки и най-вече благодарение на отличния си бекхенд стигна до 40:40. Откриващото подаване на пловдивчанката пък премина лошо за нея. В първите три точки от гейма мрежата спираше ударите на Пиронкова и с пробив на 15 Корне взе ранен аванс от 2:0 в резултата. Това не притесни Пиронкова, която направи веднага рибрейк, а веднага след това поведе с 40:0 на свой сервис. Нещата обаче се усложниха в този изглеждащ първоначално лек гейм и Корне се пребори за 40:40. Бекхендът на българката обаче работеше безотказно в тези минути и създаваше доста проблеми на съперничката й - 2:2.

В петия гейм Пиронкова притисна французойката и се сдоби с две поредни точки за пробив при 15:40. При първата обаче Корне изпълни превъзходна къса топка, с която изненада Цвети, а при следващата точка ретурът на пловдивчанката се спря в мрежата. В крайна сметка Корне издържа и успя да вземе гейма, за да излезе отново напред в резултата при 3:2. В следващия гейм Цвети не можеше да вкарва първия си сервис, но въпреки това взе на 15 подаването си - 3:3.

При 4:4 деветият гейм започна добре за Корне, но тя сама си усложни нещата с двойна грешка за 30:30. Последва тежко и продължително разиграване, в което Пиронкова издържа и се сдоби с брейкпойнт. При следващата точка французойката опита да изненада Пиронкова с къса топка, но Цвети показа страхотна бързина и контрол, като успя от доста трудна позиция да вземе ниско топката, но по перфектен начин и Корне нямаше отговор, а пробивът стана факт - 5:4 и за първи път от началото на срещата нашето момиче излезе напред в резултата. След това Корне взе първата точка в десетия гейм, но това не попречи на Пиронкова да затвори сета с 6:4, демонстрирайки спокойствие, разумна, балансирана игра и убийствен за противничаката й бекхенд.

ВТОРИ СЕТ:

Втората част започна отлично за Пиронкова, която изглеждаше по-свежата и уверена тенисистка. Цвети проби и затвърди брейка, като по този начин спечели пети пореден гейм и поведе с 2:0 във втория сет. За съжаление българката пропусна златен шанс да увеличи аванса си в резултата в следващия гейм, в който също играеше много прецизно, преди да започне да допуска повечко непредизвикани грешки. Корне се бореше с нокти и зъби, правеше двойни грешки, но все пак оцеля и спаси подаването си - 1:2.

Французойката сякаш излезе от дупката, докато Пиронкова започна да показва колебания и в четвъртия гейм Цвети трябваше да се измъква от 0:40. Пиронкова се добра до 30:40, но пресили един от често използваните от нея сечени форхенди и Корне върна пробива - 2:2. В тези минути французойката определено заигра по-уверено и с гейм на нула излезе напред в резултата при 3:2.

Кризата при Цвети се задълбочи и Корне направи още един пробив, с който поведе с 4:2. След това французойката бе съвсем близо и до 5:2, тъй като водеше с 40:15 в седмия гейм. Пиронкова обаче не се отказа и с много усилия успя да обърне резултата в гейма ид а се пребори за важен брейк, с който прекъсна серията на Корне от 4 поредни гейма - 3:4. С бърз гейм на 15 Пиронкова изравни за 4:4, а деветият гейм се превърна в гладиаторска битка. Той продължи над 10 минути, като Пиронкова пропусна два сетбола. При втория тя имаше златен шанс да завърши по правата от бекхенд, но изкара топката в аут и геймът продължи. При третия брейкпойнт обаче Корне не издържа и с двойна грешка направи прекрасен подарък за Пиронкова, която при 5:4 имаше възможност с помощта на своя начален удар да грабне победата.

За съжаление Корне върна пробива, като изравни за 5:5. До това се стигна, след като Пиронкова с прекрасен сервис при 30:30 си извоюва мачбол. Цвети обаче не се възползва. В следващите точки тя допусна досадни грешки и на практика върна Корне в мача. Пиронкова проби за 6:5 и получи втори шанс да затвори мача със своя начален удар, но пак не съумя да го стори. Българката допусна изоставане от 0:40, пребори се за следващите две точки, но при 30:40 изкара топката в аут - 6:6.

Тайбрекът започна с хубава точка за Пиронкова, но Корне обърна резултата до 3:1. Французойката допусна поредната си двойна грешка, но въпреки това секунди по-късно поведе с 4:2. Цвети взе следващата точка, но Корне се пребори за 6:3 и три поредни сетбола. Невероятен минаващ удар на българката от форхенд по правата остави нашето момиче в тайбрека, а после и вторият сетбол бе отразен - 5:6. При следващата точка обаче младата майка не издържа, изкара сечения си форхенд встрани от очертанията на корта - 7:5 за Корне и 1:1 сета.

ТРЕТИ СЕТ:

Преди началото на решаващия трети сет двете тенисистки се прибраха за няколко минути в съблекалнята, за да вземат глътка въздух. Пиронкова бе повече от убедителна в първия си сервис-гейм в третата част. С агресивна, но в същото време прецизна игра българката взе на нула първия гейм от решаващия сет. Корне обаче отговори с гейм на нула, а в третия гейм си извоюва брейкпойнт при 30:40. И французойката се възползва, оттегляйки се на първата почивка в сета с гейм и пробив аванс. След това обаче Цвети изигра два поредни много силни гейма и при 3:2 отново тя беше една идея по-близо до победата и заветния 1/4-финал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация