"Франс Футбол" няма да връчи "Златната топка" за 2020

17:53
"Франс Футбол" няма да връчи "Златната топка" за 2020

Списание "Франс Футбол" няма да връчи най-престижното индивидуално отличие "Златната топка" тази година. Без призьори ще останат и другите награди в анкетите за най-добър вратар, най-добър млад футболист и най-добра футболистка. Основната причина е свързана с пандемията от коронавирус, която прекъсна за три месеца футбола, а някои от първенствата като френското и нидерландското въобще не завършиха. При това положение определянето на призьорите няма да бъде обективно, обосноваха се организаторите.

Това е първата година, в която няма да бъде връчена "Златна топка" от основаването на наградата от 1956 година.

"Тази година е толкова странна. Обмисляме това решение от около два месеца. Не би било обективно да присъдим "Златна топка". Имаше доста промени по време на пандемията и това се отрази и на нашата анкета", коментира редакторът във "Франс Футбол" Паскал Фере пред АП.

"Сезонът започна с традиционните правила и пълни трибуни, а завършва при други правила и при празни трибуни. Имахме три смени, сега се правят по пет смени. Форматът на Шампионска лига също е променен. След отлагането на Европейското първенство и Копа Америка основната тежест при определяне на победителя в анкетата щеше да падне върху Шампионска лига, а там ще се играе съкратен вариант и не е редно носителят на приза да бъде определен за три мача. Трудно взехме това решение, но извънредните обстоятелства водят до извънредни решения", каза още Паскал Фере.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация