Раждането на великия клоун

23:28
Раждането на великия клоун

Луисвил, щата Кентъки, 17 януари 1942 г. Точно в 07:05 ч. в болницата за тъмнкожи в крайния квартал, наречен "Змийското гнездо", е записано ново име - Касиус Марселиус Клей. В града витае духът на робовладелския Юг - мъжете се интересуват главно от уиски и коне и се сещат за нежния пол най-вече, когато става въпрос за изгодни бракове и биологическо продължаване на рода. Никой не предполага, че в бедното семейство на домашната прислужница Одеса и рекламния художник Каш Клей се е родил гений. "Най-великият", според думите му, а според други - най-противоречивият, най-адмирираният и най-ненавижданият боксьор, прекрачил някога белите въжета.

Нека припомним думите на онези, които сложиха началото на легендата Касиус Клей - човека, който по-късно сам се прекръсти на Мохамед Али.

Майка Одеса: "Веднъж в родилното отделение стана грешка. Вместо Касиус в леглото ми донесоха чуждо дете. Веднага почувствах, че нещо не е наред. Детето беше тихо и кротко, а когато моя Касиус отвореше уста, цялата болница кънтеше. На 10 месеца той проговори и оттогава не е млъкнал."

Татко Каш: "Винаги съм знаел, че в моя дом расте бъдещият световен шампион в тежка категория и той ще бъде новият Джо Луис."

"Тук спа Касиус Клей" - този надпис със златни букви над обикновен дървен чин и до ден днешен се пази като скъпоценна реликва в "Сентрал Хай Скуул". Бъдещият най-голям шампион на ХХ век завършва основно училище в родния си град 376-и по успех от 391 ученици блгаодарение само на отличната си оценка по физкултура. По-късно за теста по интелигентност на новобранци той набира скромните 16 точки и военната комисия на щата Кентъки го зачислява в категория 1-А, което означава, че ще бъде мобилизиран в краен случай - само ако се водят военни действия на територията на САЩ. Това обстоятелство не се отразява ни най-малко на неговото самочувствие. Напротив, определяйки мястото си под слънцето, Клей заявява, че без него светът ще бъде далеч по-скучен. А колкото до заключението на военната комисия, той заявява съвсем сериозно: "Аз винаги съм твърдял, че съм най-великият, а не най-умният..."

В навечерието на 1954 г. Касиус намира край коледната елха мечтан и дългоочакван подарък - голям лъскав велосипед. Безкрайно щастлив тъмнкожият хлапак не се разделя с него дори и през нощта. Един ден, привлечен от огромен афиш, който съобщава, че на детско тържество в зала "Колумбия" ще се раздават безплатно пуканки и шоколадови бонбони, Касиус оставя за миг велосипеда си и надниква в залата. Когато се върща, колелото е изчезнало. Без да обръща внимание на проливния дъжд, той дълго тича по улицата, за да намери крадеца. Напразно! Триейки сълзите си, хлапакът се заканва пред първия срещнат полицай:

- Ако хвана този негодник, ще го пребия от бой!

Полицаят, чието име е Джо Елсби Мартин, се усмихва приятелски на ограбения малчуган:

- Добре, но първо трябва да се научиш да се биеш. Искаш ли да тренираш бокс при мен?

Оказва се, че Джо Мартин е треньор на местния аматьорски отбор. Клей не успява да намери своя любим велосипед, но за сметка на това влиза в боксовата зала "Колумбия". Най-великият по това време е 12 години и тежи точно 51,5 кг.

Днес тази зала не съществува. На нейно място сега се простира широкият и шумен булевард "Мохамед Али".

Големият ден на Анджело и фиаското на Касиус

През един горещ юлски ден на 1958 г. в хотелската стая на знаменития Анджело Дънди извънява телефонът и от слушалката се разнася развълнуван юношески глас:

- Мистър Андежло Дънди?

- Аз съм! Карай по-бързо, момче, че нямам много време за празни приказки!

- Казвам се Касиус Марелиус Клей. Ще спечеля златен олимпийски медал, а след това ще стана абсолютен световен шампион при професионалистите. Искам да бъдете мой треньор!

- На колко години си, шампионе?

- На 16.

- Добре, синко! Ще почакам да пораснеш още малко.

Анджело Дънди е свикнал с най-невероятни телефонни обаждания по всяко време на денонощието. Едни го заплашват, че ще напълнят корема му с олово, други му предлагат да спечели фантастични суми за часове... Видимо развеселен, Дънди затваря телефона и след кратко колебание записва в бележника си името на нахакания кандидат-шампион. Ей така, за вски случай. Години по-късно Анджело споделя:

- Това бе големият ден в моя живот. Бог ме избра да бъда треньор на Касиус Клей...

На Олимпиадата в Рим през 1960 г. младият Клей се боксира блестящо и достига до финала в полутежка категория. Последната му среща е със знаменития поляк Збигнев Пиетшиковски, който е четирикратен европейски шампион. В навечерието на финалните срещи настроението в полския лагер е приповдигнато и никой не се съмнява в победата на стария и мъдър Збигнев над 18-годишния Клей. Другият ас на поляците - Тадеуш Валасек, шеговито предлага на Пиетшиковски:

- Збишек, хайде да си сменим противниците - аз ще се бия с Клей, а ти с моя американец Крук. Всъщност кой е този Клей? Някакъв хлапак с жълто около устата...

Пиетшиковски отговаря с широка усмивка:

- Не! Негърчето си е мое. Ще го напляскам и веднага се връщам у дома, за да се похваля на внуците със златния медал...

Финалният двубой започва по сценарий на "негърчето" - удря, танцува с крака и се усмихва на публиката, отново удря и пак танцува. В средата на втория рунд Пиетшиковски безпомощно свежда глава на рамото на своя треньор Феликс Щам:

- Татко Феликс, повече не мога...

Във Вечния град Касиус печели златния олимпийски медал, но извън ринга претърпява фиаско. Гоещите му чувства към най-бързата жена в света - "черната газела" Вилма Рудолф, остават любов от "далечна дистанция". Друг тъмнокож американец - лекоатлет, спринтира по-бързо към сърцето на красивата Вилма. Впрочем дълги години това е единствената загуба на непобедимия Касиус.

КлоуАЛИнади

Група милионери от Луисвил решават да покровителстват своя тъмнкож съгражданин и създават консорциум. Те ангажират за треньо Анджело Дънди, а след това разработват специален сценарий за поведението на младия професионален боксьор. Той е необичаен и шокиращ - Клей трябва непрекъснато да дразни публиката и да прави бомбастични изказвания. И до ден днешен Касиус Клей продължава да бъде загадка. Какъв е той? Роден клоун, комедиант по природа? Или просто човек, играещ до съвършенство ролята на Големия самохвалко от Луисвил.

С появата на Касиус Клей - Мохамед Али, американските боксови репортери въздъхват с облекчение - безработицата престава да бъде проблем за тях. Със своите цветисти закани и помпозна риторика Големия самохвалко от Луисвил непрекъснато дава повод за сензационни репортажи. Например:

Клей дебютира в "Медисън Скуеър Гардън" срещу Дъг Дъглас, наричан Дивата котка от Небраска. По това време вестниците в Ню Йорк стачкуват и Големия самохвалко реагира в типичния си стил:

- Това е ужасна несправедливост! Милиони хора няма да прочетат нито ред за великия Касиус Клей!

За щастие телевизията не стачкува и той се обръща пред камерите към своя опонент:

- Хей, Дъг, я кажи колко си висок?

- Защо питаш, Касиус?

- Искам да знам колко крачки трябва да се отдръпна, когато се пльоснеш на ринга в четвъртия рунд.

Дъг Джоунс губи мач в... четвъртия рунд.

След този мач един от секундантите на Клей - италианецът Брундини, най-сериозно твърди пред дузина репортери:

- Господа, след откриването на говорещото кино най-великото изобретение на човечеството е Касиус Клей!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация