Локо Пловдив и Левски поделиха точките на "Лаута"

16:23
Локо Пловдив и Левски поделиха точките на "Лаута"

Локомотив (Пловдив) и Левски не успяха да се победят в дербито на 20-ия кръг на efbet Лига. Двата тима не си вкараха гол в битката за второто място, което остана за "сините". Двубоят ще бъде запомнен със сбогуването на един от най-добрите полузащитници на България през този век - Георги Илиев. Опитният футболист се раздели с любимата игра след рекордните за родния футбол 461 мача в елита. Той бе капитан, а секунди преди да бъде заменен спаси тима си от загубата с невероятен спринт от 100 метра, като изби топката от краката на Мазурек. Парвиз Умарбаев удари гредата от фаул в 18-ата минута, а Ален Ожболт беше изгонен за глупава постъпка в 63-ата минута, когато отиде да избута Ейолфсон пред очите на Станислав Тодоров. Минута преди края на редовното време Паулиньо поиска дузпа след сблъсък с Карагерен, който пък малко по-рано можеше да матира Миятович.


Четвъртото равенство на Левски през тази кампания остави отбора на второ място с 43 точки, а пловдивчани ще зимуват трети с актив от 41 точки, като имат преднина от две точки пред четвъртия във временното класиране ЦСКА-София, който вече приключи участието си в есенния дял с актив от 39 точки.

 

Буквално преди двубоя около 6000 зрители станаха на крака, за да аплодират легендата Георги Илиев, за който това бе последният двубой в кариерата. Мачът бе под №461 в елита на България, което е абсолютен рекорд в родния футбол. Варненецът, който получи подарък картина на Стария град на Пловдив, се просълзи, но веднага се концентрира.

 

"Червено-черните" започнаха по-активно, докато "сините" разчитаха на контраатака. Първата опасност беше в 10-ата минута, когато след центриране от фаул Тиам бе близо до това, да си отбележи автогол. Буквално при следващата атака Паулиньо майсторски надигра няколко противници и излезе сам срещу Луков стреля покрай лявата греда на домакините.

 

Опитният Илиев надхитри Тиам и спечели фаул на границата на наказателното поле пред Миятович. Зад топката застана Урамбаев, който майсторски прехвърли стената, но горната греда спаси столичани. Това се случи в 18-ата минута. Последва сериозна битка на терена, но точни удари в очертанията на двете врати липсваха.

 

Ейолфсон с глава стреля слабо малко преди края на първото полувреме. Много сериозна агитка подкрепяше "сините", които бяха препълнили сектора за гостите, а освен това и половината блок отстрани беше запълнен с фенове на Левски.

 

Привържениците на столичани запалиха множество факли в началото на втората част, което принуди Станислав Тодоров да спре мача за няколко минути. Последваха две опасни центрирания пред вратата на Луков, като удар с глава на Рейш пред голлинията беше избит от Езе. Минута по-късно имаше опасност пред Миятович, а в 55-ата минута Езе стреля с глава на сантиметри от дясната греда.

 

62-ата минута домакините останаха с човек по-малко. Нападателят Ожболт получи директен червен картон, след като агресивно избута Ейолфсон в гушата. Това решение на Тодоров изнерви срещата и Райнов, Ейофсон и Алмейда получиха жълти картони в рамките на две-три минути. Филипе Нашименто замени Стаси Иванов.

 

Легендата Георги Илиев не успя да вкара гол в своя последен мач, но в 73-ата минута направи нещо невероятно. 38-годишният плеймейкър изпълни ъглов удар, след който последва светкавична контраатака на гостите. Той пробяга на спринт целия терен и спаси сигурен гол. Ветеранът изби от краката на Мазурек топката след хубава комбинация между Паулиньо и Нашименто, който намери аржентинеца на три метра пред голлинията. Тази негова проява обра аплодисментите на около пет хиляди фенове на "смърфовете", а секунди по-късно целият стадион стана на крака, за да се сбогува с един от много класните футболисти, които радваха българските феновете с играта си през този век.


На негово място влезе Петър Витанов, който подаде на Карагерен в 78-ата минута, а деветката на пловдивчани направи най-големия пропуск за Локомотив в мача, след като не уцели вратата.
Мохамед Насиру и Момчил Цветанов влязоха в игра, а последните минути Левски стана по-активен.

 

В 88-ата минута Паулиньо влезе в наказателното поле и падна след съприкосновение с Карагерен, но реферът Тодоров даде знак играта да продължи, тъй като бразилецът може би избърза да се хвърли на земята.

 

Мохамед можеше да стане герой в 95-ата минута, но вместо това предизвика смях, като с удар от въздуха вместо да уцели вратата, по-скоро върна топката назад към дузпата.


Така двата тима след много борба не се победиха и дадоха шанс да шампионите да увеличат преднината си. Левски може да съжалява, че не показа достатъчно хъс и желание за победа в последните 30 минути, когато имаше човек повече на терена. Точно тогава отборът трябваше да демонстрира, че израства и търси още по-челно класиране.


"Смърфовете" пък изпратиха една великолепна година за тях, в която спечелиха Купата на България, завърнаха се в Европа, а една победа ги лиши от това да завършат година на второ място в първенството.


Следващата година стартира ударно и за двата отбора в еfbet Лига. Левски ще е домакин на ЦСКА-София, докато "черно-белите" имат дерби с Ботев Пловдив на "Коматево".


ЛОКО (Пд) - ЛЕВСКИ 0:0


ЛОКО (ПД): Мартин Луков, Дейвид Малембана, Стивън Езе, Динис Алмейда, Бирсент Карагарен, Парвиз Умарбаев, Милош Петрович, Йосип Томашевич, Георги Илиев, Димитър Илиев, Ален Ожболт


ЛЕВСКИ: Милан Миятович,  Живко Миланов, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Паулиньо, Франко Мазурек,  Дени Алар, Станислав Иванов

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация