Гришо се класира на 1\4 финал на US Open за първи път в кариерата си

22:44
Гришо се класира на 1\4 финал на US Open за първи път в кариерата си

Григор Димитров надигра австралиеца Алекс де Минор със 7:5, 6:3, 6:4 в мач от 1/8-финалите на US Open и за първи път в кариерата си се класира за 1/4-финалите на турнира от "Големия шлем" в Ню Йорк. Българинът не бе играл досега срещу 20-годишния австралиец, който се справи в третия кръг с поставения под №7 японец Кей Нишикори. За място на 1/2-финалите Григор ще спори със самия Роджър Федерер, който по-рано днес прегази с 6:2, 6:2, 6:0 белгиеца Давид Гофен.

 

ПЪРВИ СЕТ

 

Григор взе на 30 откриващото си подаване в двубоя, след което се опита да окаже натиск върху младия си противник още в първия сервис-гейм на австралиеца и стигна на два пъти до 40:40, но не и до брейкпойнт. Второто подаване на първата ни ракета не мина толкова гладко, като дори на хасковлията му се наложи да отразява точка за пробив, но той се справи и не допусна ранно изоставане - 2:1.

Австралиецът започна да печели твърде лесно подаванията си, но и Димитров бе стабилен на свой начален удар и при 5:4 за най-силния ни тенисист Де Минор трябваше да сервира за оставане в сета. Австралиецът бързо изравни за 5:5, но Димитров отговори със силен сервис-гейм за 6:5, като първата точка в него се превърна в шедьовър и беше спечелена от българина, който “матира” противника си с блестяща къса топка. Сервирайки при 5:6, Де Минор поведе с 30:0, но след това Димитров се закачи в гейма и намери начин да излъже по-неопитния си съперник. При 30:40 Григор имаше първа точка за пробив в мача, а тя бе и с цената на сетбол. Григор дочака грешка на Де Минор и със 7:5 се пребори за първата част.

 

ВТОРИ СЕТ

 

В четвъртия гейм на втория сет Димитров издебна момента и направи пробив, като бе улеснен и от грешките на съперника си, който първо сбърка наглед лесно воле на мрежата при 30:30, а в разиграването при 30:40 изкара топката в аут. Григор използва момента и с бърз гейм на нула затвърди брейка, повеждайки с 4:1. Шестият гейм мина през два дюса, но все пак Де Минор взе подаването си за 2:4. След това пък Димитров бе в сложна ситуация при 0:30 на свой сервис, но българинът взе следващите четири точки, като при 40:30 затрудни максимално шансове на излезлия на мрежата австралиец с великолепен минаващ удар и резултатът стана 5:2. 

При 5:3 Димитров сервираше за сета и бе безкомпромисен. При третата точка в гейма той се подхлъзна и падна, но изглеждаше, че няма нищо сериозно. Веднага след това той заби ас за 0:15, а после реализира първия сетбол и направи нова крачка към мач с Роджър Федерер на 1/4-финалите.

 

ТРЕТИ СЕТ

 

Де Минор взе първите 5 точки в третия сет, в началото на който и двамата тенисисти печелеха подаванията си, без да дават точки за пробив на противника. Това се промени в петия гейм, в който пред Димитров се откри възможност при 30:40, но Де Минор този път не се пропука и взе гейма - 3:2. Де Минор обаче бе по-нервният тенисист на корта и при 3:3 и 15:40 Димитров имаше две поредни точки за може би решаващ пробив. Де Минор първоначално се спаси, като при 30:40 изненада българина, излизайки на мрежата след първи сервис. Австралиецът се добра до 40:40 с хубаво воле, но секунди по-късно му се наложи да заличава нов брейкпойнт. Де Минор повтори упражението и пак излезе на мрежата, но този път нямаше отговор за ретура на хасковлията и брейкът стана факт. 

При 5:4 хасковлията застана на сервис линията, за да довърши противника си и при 40:30 се сдоби с първи мачбол. Той бе реализиран и Григор регистрира най-силното класиране в кариерата си в Ню Йорк. Така първата ни ракета си сигури и сблъсък с Роджър Федерер, срещу когото следващата седмица ще търси първа победа в официална среща. Хасковлията има само два спечелени сета в 7 мача срещу Маестрото от Базел.

Димитров записа 5 аса и 4 двойни грешки днес, като направи и 31 уинъра - с 11 повече от австралиеца. Българинът допусна и по-малко непредизвикани грешки - 37 (при 44 за Де Минор).  Двубоят продължи 2 часа и 5 минути, а Григор не допусна нито един пробив, като противникът му имаше само един брейкпойнт, още в самото начало на двубоя.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация