Баждеков: Посредниците ни прецакаха!

09:43
Баждеков: Посредниците ни прецакаха!
Финансовият директор на Левски Константин Баждеков изглеждаше съсипан на летището в София онази вечер. Именно на него се падна неблагодарната задача да обясни пред журналистите за провалените трансфери, лишили Левски от един от най-силните си играчи за дербито с ЦСКА.

-Г-н Баждеков, какво стана?

- Как да го обясня - един провален трансфер.

- Защо?

- Вчера, като тръгвах, беше подготвено всичко, имахме официална покана от клуба. На тази база сме извадили визи. Условията бяха предварително договорени, за което имаме писмено потвърждение. Днес (б.р.- неделя) на обяд бяха извършени медицински прегледи на футболистите и след това трябваше да се водят разговори. Още в началото се разминахме тотално с това, което първоначално беше уточнено. Бяха подготвени предварителни договори, до подписването на които за съжаление изобщо не се стигна, и си тръгнахме в 16 ч. Това са фактите.

- Кой ще поеме отговорност за това, което се случи и което неимоверно повлия на загубата от ЦСКА?

- Ние като ръководство и аз като човек трябваше да проверим по-сериозно нещата. Но нямахме време - вечерта пристигнахме от Испания и трябваше веднага да пътуваме на другата сутрин. Така че се получи лошо стечение на обстоятелствата.

- Кой беше човекът от Рубин Казан, с който вие контактувате. Кой ви е дал тази информация за трансфер с такива параметри, каквито вие очаквате?

- Имаше представител тук в София, с когото аз не съм се срещал, но са били договорени условията. Аз не съм го виждал. В Москва ни посрещна Марк Бергер. Бяха запазили хотел, настаниха ни. Днес (б.р. - в неделя) имаше организиран медицински преглед. Това е. С Марк Бергер се срещнах. Рубин по това време имаха мач и затова работихме с посредник, който беше на място. След като се разминахме тотално с предварителните договорки, аз прекратих всякакви разговори.

- С кого преговаряхте? Ние говорихме със спортния директор на Рубин и той каза, че никога не е имало идея за такъв трансфер.

- Аз вече отговорих на този въпрос. Бергер се казва човекът, който ни посрещна и който се представи, че е оторизиран от Рубин. Там беше организирано всичко. Имаше медицински прегледи, разполагаме с документи, с които можем да докажем това. Аз съм сериозен човек и не говоря глупости. След прегледите трябваше да се доуточняват условията. И тогава ни се подаде друга информация, по-различна от първоначалната, която беше договорена.

- Като цифри ли?

- И като цифри, и като схема на организация и на картотекиране, което абсолютно не ни устройва и за което предварително бяхме подготвени с цифри, с писмено потвърждение от клуба, нещо, с което аз тръгнах. Аз не се бях срещал с никого в София, аз просто тръгнах с потвърдени неща от страна на хора, които са водили разговори. Човекът, който представлява Рубин Казан, аз не съм го видял. Той се среща с футболистите, договориха си личните параметри и условията.

- А кой всъщност е този човек, с когото е разговаряно в София? Кажете му името.

- Аз не го познавам и не съм се срещал с него. След летището си имах работа по организация на мача, на продажбата на билетите...

- Вярно ли е, че Левски е очаквал около 4 млн. долара от трансфера на четиримата?

- За суми не искам да говоря, тъй като сделката пропадна, но сумата беше по-голяма.

- Тоест веригата се е прекъснала при въпросния Марк Бергер?


- Аз с представител на клуба така и не успях да разговарям по причините, които вече ви изтъкнах - пристигнахме снощи, сутринта беше организирано медицински изследване на четиримата футболисти в Москва. Дори мениджърът, който пътуваше с нас - Николай Жейнов, беше с футболистите по време на прегледите. Има документи за извършените прегледи. Така че нямаше причини да не се организира и проведе това, което беше договорено предварително, но явно впоследствие са се появили други причини.

- А защо от Рубин отричат за всичко това. Те въобще не знаели за четирима футболисти от България, а и нямали нужда?

- Аз не знам с кого сте разговаряли вие. Аз с никого не съм разговарял от Рубин, тъй като бяха водени разговори на най-високо ниво. Не съм разговарял с никого, освен с този човек, който ни посрещна и се представи като представител на клуба. Той се движеше с нас и организираше всичко.

- В какъв смисъл на най-високо ниво?

- Пак казвам, че аз се включих в изпълнението на сделката от събота на обяд, когато тръгнах за Москва.

- Разговаряхте ли с г-н Тодор Батков, след като стана ясно, че този трансфер така или иначе няма да се осъществи?

- Да, разговарях. Той правеше опити да се свърже с президента, но впоследствие не получих допълнителна информация и взех решение да си тръгнем и да прекратим всякакви разговори.

- Какви бяха разминаванията в трансферната сума?

- Много сериозни. Не искам да говоря в момента, защото нищо не се случи, за да мога да го коментирам.

- Самите футболисти как се почувстваха, след като се разходиха до Москва и обратно?

- Бъдете сигурни, че на никой не му е приятно това, което се случи. Нито аз, нито всички, които бяха с мен. Аз водих и човек, който беше подготвил договори и те ни бяха изпратени, докато пътувахме. Получихме ги в хотела - уточнени, съгласувани. Ние бяхме подготвени да вършим работа и да правим трансфер.

- Кое наложи футболистите да тръгнат точно преди мача с ЦСКА, а не примерно след мача?

- Много краткият период, през който можеше да се направи това изключение за евентуално картотекиране на футболисти.

- Да, но трансферният прозорец се затваря на 31 август. Няма такова изключение.

- Аз не съм човекът, който може да ви отговори на това. Аз тръгнах с най-добри намерения и с идеята да свърша нещата.

- В качеството на какъв пътува с вас Николай Жейнов - като представляващ футболистите или клуба?

- В какъв смисъл?

- Ами дали е бил посредник между отборите?

- Николай Жейнов пътува с футболистите, тъй като се явява посредник и представител на един от тях и в случая той се занимаваше точно с това. Аз нямах възможност да ходя на медицинските прегледи. Той присъстваше на всичките неща. Просто се бяхме разпределили, за да се свършат нещата по-бързо.

- Вярно ли, че този трансфер е бил иницииран от господата Жейнов и Заберски, както се твърди?

- Аз не мога да кажа, тъй като знаете кога се прибрахме от Испания. Веднага получих указания да действаме по организацията на пътуването. Аз съм изпълнил вcичко, което трябваше да свърша, за да се реализира на ниво клубове тази сделка. Но за съжаление явно някъде нещо е сбъркано.

- Преди да тръгнeте, вие проверихте ли за това изключение, дали наистина е възможно, при положение че от УЕФА казаха, че няма как да бъдат картотекирани нови футболисти в Рубин?

- Човекът, който се е представил тук и е разговарял от името на клуба, е уверил, че има такова изключение, което е договорено чрез тяхната федерация. Ние бяхме се организирали и помолили нашата федерация, в случай че се финализират нещата, да могат да се изпратят при поискване жълтите им карти.

- Как се казва този човек, който е бил тук от тяхна страна?


- Не го познавам, аз не съм се виждал с него. Просто нещата се развиха много бързо - аз след пристигането от Испания веднага започнах да си върша моите неща, които са свързани с моята работа. С футболистите се разговаря, преди да зaминат за Москва. Те тръгнаха много рано сутринта, тъй като нямаше друга възможност за полетите. Аз не съм разговарял с този човек и не знам точно какви са били обясненията и изключенията, които са били изтъкнати.

- Като казвате разговори на много високо ниво, имате предвид г-н Батков и президента на Рубин, така ли?

- Не. Има писмена покана, с писмено потвърдени условия, така че оттук нататък какво повече да ви казвам. На мен обаче не ми се струва нормална тази реакция на хората, които вие ми цитирате - спортен директор и треньор, при положение че има такива водени разговори.

"7 дни спорт"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

toni_sf
26.02.2010 15:43

*lol* а колко ли доларчета е прибрал батков за тази екскурзия *lol* явно са повече отколкото е дал за левски