Ред Бул ще се забавлява с Левски

11:10
Ред Бул ще се забавлява с Левски
Вчера Хууб Стевенс изведе Ред Бул Залцбург за първи път срещу Рапид във Виена. Преди мача холандецът даде интервю пред вестник "Ди Пресе\', поместено в "7 дни спорт". Носителят на Купата на УЕФА за 1997 година с тима на Шалке 04 Стевенс е треньор на съперника на Левски от началото на това лятото.

- Г-н Стевенс, кога бяхте за последно във Виена?

- Не мога да си спомня. Мисля, че гостувах с ПСВ. Мачовете между Ред Бул и Рапид винаги са необикновени. За мен също, защото съм новак в лигата. Супер е, че двата отбора са толкова големи съперници. За футбола съперничеството в разумни граници е важно. Винаги се радвам, когато се срещат два добри отбора. Рапид са силни, отстраниха Астън Вила и влязоха в групите на Лига Европа. Моите комплименти. А за нас не бива да се забравя, че
бяхме на крачка от групите на ШЛ. Отпаднахме (от Макаби Хайфа), но се случват такива неща.

- Кога Залцбург ще заиграе така, както вие си представяте?

- Не мога да кажа, ще видим. Перфектен футбол няма, а разочарованието е част от спорта. Един отбор се състои от 25 различни момчета. Правят се грешки, индивидуални грешки, но това не е решаващо, Трябва да имаш план и да вървиш напред. Нашата работа не е само през 90-те минути на терена. Най-важното е това, което правим всеки ден на тренировките.

- Първите ви впечатления от австрийския футбол?

- Подценяват го, най-вече в чужбина. Вземете за пример националния отбор. Играчите са толкова млади, а постигат добри резултати. Австрия е на прав път, работата с юношите се отплаща. След 2-3 години отново ще имате силен национален отбор. Но това не означава, че тези момчета трябва да са доволни от днешното си ниво. Че си национал, не означава, че си велик. Австрия има 4 отбора в Лига Европа. Ето това е успех. Той показва, че лигата се движи добре и бавно нещо се случва.

- Нечестни ли са хората с Ред Бул? Критикуват ги, просто защото имат много пари.

- Аз съм възпитан да уважавам всеки. Имам чувството, че хората не са достатъчно благодарни на Дитрих Матешиц (собственика на компанията "Ред Бул"). А той прави толкова много за австрийския спорт. Не само за футбола, а и за Формула 1, за хокея на лед. Очаквам да са по-честни с него и да не го псуват само заради парите му. Матешиц е успял бизнесмен, който иска да победи и в спорта. И след това да си върне част от парите.

- Търсите нов спортен директор. В момента Хайнц Хоххойзер е в отпуска. Кога ще решите какво ще правите?


- Няма какво да решаваме, защото няма да сменяме никого. Не съм доволен как се отнасят и с Хоххойзер. Радостни сме, че намерихме нов помощник-треньор - Тон Локхоф. Той пасна на тима, а това е важно.

- Вярно ли е, че не се понасяте с голмайстора на отбора Марк Янко?

- Имаме респект един към друг и няма да позволим някой да пъхне клин между нас. Отношенията ни са добри. Аз съм треньор и съм отговорен за развитието на моите играчи. Това важи и за Янко.

- На стадиона на Ред Бул тревата е изкуствена. Това проблем ли е?

- Аз гледам по-различно. Можем да тренираме, когато си поискаме. Не само ние, а и всички отбори на клуба. На естествена трева това не е възможно. Всяко решение има предимства и недостатъци. Аз съм от старата школа и съм израснал с естествената трева. Но за да променим нещо, трябва да го обмислим.

- Какво ще постигнете в Лига Европа?

- За нас е успех, че ще играем. Срещаме Лацио, Виляреал и Левски, като от тези мачове ще спечели целият отбор. Най-важното е да се забавляваме. Играчите трябва винаги да мислят за клуба и отбора.

- Спомняте ли си 8 март 2003 г.?

- Не, помогнете ми.

- Като треньор на Херта бихте с 6:0 Мюнхен 1860. Другия отбор водеше Петер Пакулт, днес той е в Рапид Виена.

- О, така ли. Това е ланшен сняг. Няма нищо общо с мача ни в неделя.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bero_levski
14.09.2009 11:14

нека се забляват ша видат те като ЛЕВСКИ ги бие и тъка и там ша ми падат от макаби пални паляци *smile*