Акуилани: В Ливърпул английски не ми трябва

11:08
Акуилани: В Ливърпул английски не ми трябва
Алберто Акуилани бе ударът на трансферния пазар, който трябваше да вдъхнови публиката на Ливърпул и да я убеди, че клубът се подсилва за титлата. Само че "червените" ще имат възможност да оценят класата на Акуилани, след като той излекува контузията си. В интервю за сп. "4-4-2", поместено в "7 дни спорт", римлянинът увери, че не се притеснява особено от неизбежните сравнения между него и продадения в Реал Шаби Алонсо. Халфът таи надежди, че трансферът му във Висшата лига ще му гарантира място в "скуадра адзура" за Световното.

- Акуилани, вярно ли е, че през 2001, когато сте едва на 16, от Челси и Арсенал са ви предложили солидни договори?

- По това време бях прекалено млад, за да се грижа за бъдещето си. Просто исках да играя за Рома - клуба, който винаги съм подкрепял. Няколко години по-късно баща ми Клаудио разкри, че няколко английски клуба са ме искали. Почувствах се горд. Аз съм от Рим и всички в семейството ми са от Рома. Така че за мен щеше да е по-лесно да изляза в чужбина, отколкото да ида в друг италиански клуб, съперник на Рома. Не знам дали ще ми се наложи да играя срещу Рома. Може би в Шампионската лига, но ще бъде по-различно, отколкото в първенството ни с друг италиански отбор.

- Влизаше ли в плановете ви да заиграете в Англия на даден етап от кариерата ви?


- Винаги съм гледал Висшата лига по телевизията. Не мога да кажа дали е най-добрият футбол в Европа, но е най-зрелищен, динамичен и предизвикателен. Английските мачове винаги са интересни за гледане, защото дори и да водиш с 2-3 гола, пак продължаваш да атакуваш. Стадионите също са много хубави и със страхотна атмосфера.

- Как бихте се описали за тези фенове, които не са ви гледали с екипа на Рома и на Италия на Евро 2008?

- Аз съм полузащитник, който обича да атакува, но от по-задна позиция. Любимата ми зона е зад нападателите, защото обичам да правя играта и да давам завършващия пас. Не вкарвам много голове и това е нещо, което искам да подобря. Имам себе си за отборен играч и винаги се раздавам на терена.

- Какво ви каза Рафа Бенитес за ролята ви в Ливърпул?


- Не съм говорил много с мениджъра за тактика. Каза ми, че знае силните ми страни и какво умея да правя, накара ме да почувствам, че ми се доверява. Това е най-важното за всеки играч. Знам, че Ливърпул похарчи доста пари за мен и съм тук, за да покажа, че ги заслужавам.

- Ливърпул ви привлече, след като стана ясно, че Шаби Алонсо си тръгва. Ласкаят ли ви сравненията с него или ви притесняват?


- Шаби Алонсо е един от най-добрите полузащитници в света, така че съм поласкан от сравненията с него. Ние обаче сме различен тип играчи. Аз действам повече в атакуващ план, той пък залага на своя великолепен дълъг пас и на чудесния си поглед върху играта. Съвсем спокойно бихме могли да играем заедно в един и същи отбор.

- Какво е чувството да преминеш в клуб, който се цели в спечелването на всички големи трофеи?

- Ливърпул е велик клуб. Знам историята на отбора и близкото минало. Ако си роден в Рим, дори и след 1984 г. като мен, няма как да не си чул историята за онзи финал на КЕШ поне хиляда пъти ( Ливърпул бие Рома с дузпи на "Олимпико" на финала през 1984 г.). Аз обаче също не идвам от малък клуб. Въпреки финансовите проблеми Рома е сред лидерите в Италия в последните няколко сезона. Винаги сме били постоянни, в Европа също се справяхме добре. Не искам да сравнявам двата клуба. Ще кажа само, че нямам търпение да започна да печеля големи отличия с Ливърпул.

- Какво очаквате от партньорството си със Стивън Джерард?

- В този клуб има големи звезди като Стивън Джерард и Фернандо Торес, които могат да решат мача във всеки момент или да вдъхновят тима. Сигурен съм, че те ще ми помогнат да се развия и ще се радвам да играя редом до тях.

- Ливърпул е доста различен град от Рим. Как ще се борите с носталгията?

- Рим е моят роден град и искам да се върна там, когато спра да играя. Може и да се върна отново в Рома някой ден. Но аз съм професионалист и нищо не може да промени решението ми да играя в чужбина. Желанието ми е да играя за Ливърпул и се радвам, че имам такава възможност. Градът още не го познавам, но ще се връщам в Рим при всяка възможност и това ми стига. Футболът е моят живот. Аз съм амбициозен и искам да оставя следа в този клуб.

- Как сте с английския?

- Не говоря добре английски, знам само няколко думи. Казаха ми, че акцентът в Ливърпул е още по-труден за разбиране от този в Лондон. Аз обаче не мисля, че това ще е голям проблем, тъй като в съблекалнята е пълно с испанци, които ще ми помагат, поне на първо време.

- Вече имате 11 мача за Италия. Смятате ли, че трансферът в Ливърпул ще ви помогне да отидете на световното в ЮАР догодина?


- Определено искам да съм на Мондиала в ЮАР. Марчело Липи ме познава добре и знам, че цени качествата ми. Но ако трябва да съм честен, не мисля, че идването ми в Англия ще се отрази на шансовете ми. Всичко зависи от мен. Само на терена се вижда кой колко струва.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари