Случаят "Тенгариня" може да взриви ЦСКА София

11:04
Случаят "Тенгариня" може да взриви ЦСКА София

Преди 5 години във фалиралия ЦСКА играеше португалският халф Тенгариня. Той носи червената фланелка само през есента на 2012 година и записа едва 5 официални мача за отбора, но цената за това бе твърде солена - 300 000 евро. ФИФА осъди ЦСКА да плати толкова на португалския футболист, чийто договор бе прекратен по вина на клуба. Оттогава нещата се промениха, като автентичният армейски клуб фалира, потъвайки с милиони задължения, а претендиращите за негови естествени и законни наследници не се натискат да поемат пасивите на клуба.

Случаят "Тенгариня" обаче може да взриви ЦСКА София, пише "Меридиан мач". Европейският съюз на играчите чрез мощния футболен синдикат FIFPro натиска клуба на Гриша Ганчев да плати дълга към португалеца. На тях им е известно, че ЦСКА София се представя като Литекс пред УЕФА, за да получи право да играе в евротурнирите и да е чист от всякакви задължения, но също така и че е готов на всичко, за да бъде припознат като наследника на ЦСКА. Клубът на Гриша Ганчев няма никакъв шанс да бъде признат от ФИФА, ако не смята да изплати задълженията към редица професионални футболисти и треньори, които са се обърнали за помощ към световната централа.    

FIFPro има изключително силни позиции в централата на световната футболна федерация в Цюрих. За позитивен пример се дава шотландският Рейнджърс, който фалира, но новото дружество пое пасивите на клуба и изплати дълговете към държава, футболисти и треньори.

Българският съд призна задължения на ЦСКА към Тенгариня за 30 000 лева, но той е осъдил клуба във ФИФА за 20 пъти по-голяма сума, която ще бъде търсена от ЦСКА София. Самият португалец бе принуден да прекрати кариерата си преждевременно, тъй като се бори с коварна болест.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Redbula
22.11.2017 12:40

Оффф а дано.... Тва само в България може да стане. Хем за пред Уефа да си Литекс ,а за пред българите цска. Или УЕФА да ги признае за цска и да си търсят всички дългове от тях или да ги признаят за Литекс(което е правилно според мен) и да не им дават право да променят името. Да си изберат 1 от 2те. За името се плаща.Гришата се прави на хитър ама... УЕФА не пасе трева.Като искаш да управляваш цска да ги беше купил с всичките им дългове и да ги уздрави.А не да вземе готов отбор с пари,бюджет и играчи и да сглоби силен отбор без дългове.После що цска е толкова силен. Ами Левски си плати всички дългове та и още има (но далеч по-малко от в началото на годината) Русев уздравява отбора на народа и това ще го преболедуваме още 1-2 години и ако има покрепата на публиката скоро ще сме пред Лудогорец или поне ще се борим здраво с него.