Бием и се класираме, те имат какво да губят

08:12
Бием и се класираме, те имат какво да губят
Валери Божинов може да се смята за най-запознат с италианския футбол от настоящите играчи в националния ни отбор. Все още държи рекорда за най-млад чужденец, играл в серия "А", след като едва 15-годишен влиза за "Лече" при 0:3 от "Ювентус". Играе и в гранда от Торино, където е даден под наем от "Фиорентина". Това лято "Манчестър Сити" го прати за един сезон в "Парма". Дори дебютът му за България е срещу Италия при 1:2 на Евро 2004.

- Валери, наясно ли си как приемат мача срещу нас в Италия?

- За тях това е мачът на годината - ако бият, се класират на световното в ЮАР. Но и за нас е същото. Разликата е, че те имат какво да губят, а ние не. Ако изпълним задачите, поставени от Станимир Стоилов, ако играем компактно и единно, вярвам, че ще си тръгнем с три точки. Италианците не са кой знае колко по-силни от нас.

- Какво е настроението в лагера на съперника, канят ли ни се?

- Те винаги са били уверени и са казвали, че са по-добри. Познавайки манталитета им, мога да кажа, че отношението към съперниците им винаги е като към по-слаби. Но сега у тях има напрежение, защото от тази среща зависи класирането им. Ще има натиск и от медиите, и от обществеността. Очакванията ще са големи. Защото, ако загубят, ще има опасност и да останат извън финалите в ЮАР. Но ние трябва да мислим само за нашето спокойствие и нашата игра. Можем да играем като юмрук. Тогава е възможно чудо. А аз вярвам в чудеса.

- Всички ли в нашия лагер сте с такава настройка?

- Ще ви кажа едно. От всички разговори, които водим, стана ясно, че всички имаме една мисъл - отиваме в Италия за победа. Вече няма слаби, няма силни. И световният шампион може да се бие, стига ние да сме на ниво.

- Преди година на шега сподели, че си се разбрал с твой приятел да кръсти пица в свое заведение "Божинов", ако вкараш на Италия, но тогава отпадна поради контузия. Важи ли облогът сега?

- (Смее се.) Облогът няма значение. Страничните подробности не са важни. Но и за нас, и за вас, журналистите, и за всички българи ще е хубаво да бием Италия. Тогава остават мачовете ни с Кипър и Грузия, които съм сигурен, че ще спечелим. Бием ли Италия, ще бием и тях. Но не трябва да мислим отсега за другите мачове, за да не се окажат те без значение. Важно е, че сме спокойни. Отиваме да направим добър мач. Ще е трудно, но повтарям, че вярвам в чудеса.

- Има ли по-специална тръпка в теб да излезеш срещу Италия?

- Аз съм добре, готов съм. Единственият проблем е, че не съм играл в двата мача за "Парма", но това в сряда няма да има значение. Тогава всеки от нас ще е напълно готов. Да, нямам игровата практика на Бербатов, но ще дам всичко, за да победим, ако Станимир Стоилов прецени да ме пусне. Тук няма място за настройки, защото всеки един от нас е готов да излезе и да се раздаде. Това, че съм готов, не важи само за мен, всички сме готови.

- Как се вкарва на Буфон, мечтаеш ли да го направиш?

-Аз съм му вкарвал два гола. Най-важното сега не са мечтите, а концентрацията и позитивното мислене. Да, наистина предстои много важен мач за мен. Имам много голямо желание и нямам търпение да играя и да помогна на България. Но това ще се случи само ако Станимир Стоилов прецени, че в точния момент аз съм точният човек. Дори да не играя обаче, имам едно по-голямо желание - да победим. Затова желая успех на всеки от нас, който излезе в Торино. И вярвам, че всеки ще гони победата с всички сили.

- Запознат си със "Стадио Олимпико" в Торино, каква атмосфера ни очаква там?

- Една година съм играл там. Познавам го отлично. Ще бъде пълен. Но той е по-малък, за около 30 000 зрители. Феновете на "Юве" и на "Торино" са много, но атмосферата няма да е същата, както примерно в Рим, Неапол или Милано. Не е тази атмосфера, която може да те накара да се уплашиш По-скоро може да те настрои да победиш. Почти всички в нашия национален отбор са играли на много по-големи стадиони с много по-всеотдайна публика.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ChipeF
08.09.2009 11:28

Щом за тях е "мача на годината" значи ние няма да ходим на световно *thumb_up*

ivoarsenal
08.09.2009 10:20

Кой го пита Мъри кого харесва?Не разбрахте ли вече всички ,че Мъри е само един послушник на Наско Боби и Данчо.
ВСИЧКО В БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛ В МОМЕНТА СЕ РЕШАВА ИМЕННО ОТ ТЕЗИ ХОРА.ОКАЗАХА СЕ МНОГО АЛЧНИ ХОРА!!!!!
А относно Мъри той само ще изпере пешкира след резила

GodPlayer
08.09.2009 09:23

Имам чувството, че Мъри нехаресва Божинов като играч, но неможе дори и Мъри да отрече, че Валерката дет се вика знае на всеки италианец автобоиграфията. Просто тфа е атакуващатата двойка Бербо И Божо, по фланговете Петров и Благой, отзад Стенли и Станислав, в защитита по фланговете Манолев и Миланов, в центъра Стоянов и може би Минев или Николов, на Котев да му лепнат черен печат и да не играе повече за националния *devil*

ultrablue1914
08.09.2009 08:26

Дай Боже това да не са само празни приказки.Вярно,че и Световния шампион може да загуби,но това трябва да стане с изключително добра игра.А не само с приказки!Но пък е добре,че отиваме със самочувствие!Искренно се надявам да издържат на напрежението и да победят!