Зетова: Заради новата формула няма изявен фаворит на Световното

15:59
Зетова: Заради новата формула няма изявен фаворит на Световното

"Това Световно първенство ще се играе по експериментална система. Играят се четири от седем гейма, всичките до 15 точки. Направихме няколко такива мача, видяхме, че е малко по-специфично, малко по-неудобно, по-различно от нормалния стил на игра. Въпреки малкото време за подготовка обаче си мисля, че нещата започнаха да придобиват някакъв облик." Това заяви селекционерът на женския ни национален отбор по волейбол до 23 години Антонина Зетова преди старта на Световното първенство.

Надпреварата ще се проведе в Словения от 10 до 17 септември, като съперници на България в първия етап ще са силните отбори на Бразилия, Япония, Турция и Куба. "Групата ни е доста силна. Имах очаквания да попаднем в групата на аутсайдерите с домакините от Словения, но явно в наше лице виждат по-силен противник и затова попаднахме в група с Бразилия, Япония, Куба и Турция.

Първият мач на българките на Световното ще е срещу състава на Япония, който обаче остава непознат за нашия тим. "Явно азиатските отбори много ревностно се пазят един друг, тъй като единственият мач на Япония, който успяхме да изгледаме беше от сайт за споделени видеа. Аз и момичетата сме свикнали да изучаваме добре противниците си, а това което гледахме не беше полезно. Очакваме да получим още един мач днес, но като цяло предвид новата формула на първенството нямаме представа как ще играят нашите съперници".

Относно кои според нея са основните фаворити на първенството, Зетова заяви: "Ако не се бъркам на последното Световното Япония, Бразилия и Турция играха във финалната четворка. Така че всички силни отбора са в нашата група. Това обаче не означава, че има изявени фаворити. Според мен с тази система, фаворити няма. Всичко зависи от конкретния ден и мач, тъй като геймовете са много кратки“.

Своят коментар за новата формула на първенството дадоха и две от състезателките на тима ни Силвана Чаушева и Гергана Димитрова.

"Геймове протичат много бързо, като един може да свърши за миг. Разковничето там може би ще е около десетата точка, докато при нормалните геймове е след 20-а. За мен лично тези правила са по-трудни, сподели Чаушева. Сходно мнение изрази и нейната съотборничка. "Според мен е грешно да се изпробва тази система точно на Световно първенство, предвид значението на подобен турнир. Ако не си достатъчно концентриран геймът може да свърши за броени минути и докато се нагодиш към съперника, мачът може вече да е свършил“, допълни Димитрова.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация