Голям скандал около Градския стадион в Русе

17:52
Голям скандал около Градския стадион в Русе

Община Русе е готова да изпрати на съд фирмата, ремонтирала Градския стадион, заради многобройните дефекти по терена, дренажа и поливната система. Тя очаква реакцията на спортното министерство, което е възложител на обществената поръчка. 

Местната администрация опровергава и част от твърденията на ведомството на Красен Кралев, свързани с ангажиментите на общината за поддръжката на ремонтираното съоръжение. До момента са изпратени три сигнала до министерството, в които се иска да бъде указан срок за отстраняване на дефектите, а след изтичането му да се констатира състоянието на стадиона.

"Ако дефектите не са отстранени, практиката е, когато общината е възложител на обществената поръчка, да възложим на друга фирма изпълнението, а после чрез съдия-изпълнител си търсим парите. Искаме разбиране от страна на Министерството на младежта и спорта, което да даде срок, в който да се отстранят дефектите и тогава, ако не бъдат отстранени, или те, или ние, да имаме право да го възложим на трето лице, а вече там в съда ще се докаже кой е прав и кой е крив", коментира зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков.

От общината опровергаха съобщението на спортното министерство, че са дадени предписания как да бъде поддържан теренът. Наков е категоричен, че не са им предоставяни насоки нито от строителя, нито от министерството. "Нито теренът, нито осветлението до момента са предавани на община Русе с приемо-предавателен протокол, за да можем да си заведем този актив вече за сметка на общината. Цитираните от министерството протоколи, са само констативни – че са извършени конкретни дейности, но не и с какво качество и как. Обектът е предаден единствено с нужния протокол от строителя на министерството като възложител и дотам. По думите на Наков след изпратените три сигнала никой от министерството не е дошъл на място, за да провери какво е състоянието на ремонтирания за 1 млн.лв. държавни пари стадион."

"А то е повече от трагично – теренът е с нееднородна тревна смес, в която има 7-8 вида растения, недопустими за футболно игрище. Технологията по поставянето на чимовете най-вероятно не е спазена и няма гаранция за устойчивост на терена. Дренажната система не е работи нормално, защото след дъжд целият стадион е във вода. Поливната система изисква всекидневно пренастройване, за да полива терена равномерно във всички части."

По думите на Димитър Наков футболистите на Дунав провеждат на стадиона една тренировка преди мачовете си, толкова има и съперникът им. "Не смятам, че две тренировки, и то не в пълен обем, не целодневна, а такива, каквито се практикуват преди футболните срещи, са унищожили терена. Преди мачове, когато той е бил наводнен, играчите дори са отказвали да тренират с цел да запазят терена", коментира още зам.-кметът. Ако не може да се възстанови теренът, футболистите на Дунав няма как да продължат да играят мачовете си от Първа лига. "Заедно с треньора на Дунав обходихме терена, в тоя вид все още трудно можем да говорим за провеждане на футболни срещи. От страна на ОП "Спортни имоти" се полагат всякакви усилия, за да може да се възстанови", каза Наков.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация