Ботев излиза за поредна победа в Европа (вероятни състави)

10:28
Ботев излиза за поредна победа в Европа (вероятни състави)

Отборът на Ботев Пловдив посреща португалския Маритимо на стадион "Лазур" в първи мач от 3-ия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Двубоят в Бургас започва в 20:30 часа и ще бъде ръководен от шведска съдийска бригада начело с Боян Панджич.

Три победи и 1 равенство - това е балансът на Ботев Пловдив от четирите мача дотук в квалификациите за Лига Европа, пише "Тема Спорт". Канарчетата "теглиха ножа" последователно на албанския Партизани Тирана (3:1, 1:0) и израелския Бейтар Йерусалим (1:1, 4:0). Днес на дневен ред е португалският Маритимо в битка за място на плейофите.

Преди четири години именно третият квалификационен кръг се оказа таванът за жълто-черните. Тогава тимът, воден от Станимир Стоилов, отпадна от Щутгарт, без да загуби - 1:1 в първия мач в Бургас и 0:0 в Германия. Интересното е, че и сега първата среща е на "Лазур". Така бе и при последното отпадане - през 2014-а от австрийския втородивизионен Санкт Пьолтен - 2:1 у дома и 0:2 като гост. Така че пловдивчани трябва да имат едно наум... Но пък именно мачовете като домакин и най-вече тези в Бургас в последните години се превърнаха в символ на победата за канарчетата. До момента на "Лазур" Ботев Пд е изиграл 7 двубоя, като записа впечатляващите 6 успеха и едно реми.

Офанзивният стил на игра и фактът, че досега във всичките си 26 мача пред собствена публика отборът винаги бележи, дават надежди, че пловдивчани могат да се преборят и с Маритимо. По думите на доста специалисти португалците не са по-силен съперник от Бейтар Йерусалим. Иберийците завършиха на шесто място през миналия сезон, като се класираха за Лига Европа благодарение на факта, че Бенфика спечели и титлата, и купата на страната.

За разлика от реванша с Бейтар сега няма да има затворени блокове на "Лазур" и публиката ще може да даде своя пълен дар за успеха. Тя трябва да е познатият 12-и играч, вятърът в крилете на канарчетата. А те със сигурност отново ще летят високо, без страх от съперника. 

Очаква се жълто-черните за пореден път през кампанията да играят открито и офанзивно. Колкото и на старши треньора Николай Киров-Белия да му се иска да вижда по-стабилни действия в отбрана, то магията и чарът на този Ботев е атаката. Това е неговото ДНК. Фактът, че в четирите срещи дотук в Европа отборът наниза цели 9 попадения, е показателен. За сравнение в кампанията при Мъри Стоилов през лятото на 2013-а головете бяха 10. И все пак ще бъде доста важно, ако пловдивчани запазят мрежата си суха като домакин, което ще им даде още по-голяма увереност за крайния изход от сблъсъка.

Очаква се Белия да пусне пак състава разбил с 4:0 Бейтар Йерусалим на реванша в Бургас преди седмица. Тимът му ще действа в наложената вече постройка 4-1-4-1.

Атаката отново ще се води от Фернандо Виана, а Фелипе Бризола ще е резерва. Четиримата зад Виана ще са Крум Стоянов и Тодор Неделев по крилата, Лъчезар Балтанов и Омар Косоко. Връзката между тях и защитата ще е Яя Меледже. На десния бек ще започне Цветомир Панов, а на левия се завръща Йордан Минев, който получи почивка срещу Славия. Двойката централни бранители ще е Виктор Генев и Пламен Димов. На вратата пак ще е Иван Чворович, който в двубоя с белите на "Овча купел" бе отстъпил своето място на Даниел Кайзер.

Вероятни състави:

Ботев Пловдив - Чворович, Панов, Генев, Димов, Й. Минев, Меледже, Неделев, Косоко, Балтанов, Стоянов, Виана

Маритимо - Шарлес, Мартинш, Маурисио, Заинадин, Бебето, Шен, Гамбол, Валенте, Ебер Беса, Коща, Пиньо

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация