Даниел Иванов пребори 12-и съперник и очаква грешка на Хакухо в последния ден

12:39
Даниел Иванов пребори 12-и съперник и очаква грешка на Хакухо в последния ден

Даниел Иванов-Аоияма пребори Такекадзе в схватка от предпоследния 14-и кръг на турнира по сумо "Нагоя башьо". Българският сумист не само записа най-доброто си представяне във висшата дивизия "макуучи", но запази и шансовете си за спечелване на Купата на Императора, най-ценния трофей в древния японски спорт.

"Синята планина" надви Такекадзе, известен с прозвището "Малкия танк", като го изтика извън пределите на дохьото с техниката "ошидаши", която е най-използваната от българина. Това е 12-а победа за бореца от Елхово, който има и две поражения в маратона. Лидер в класирането със само една загуба е най-титулуваният сумист за всички времена Хакухо.

Монголецът вчера записа името си като състезателят с най-много победи на професионалното дохьо - 1048, изпреварвайки "Великана" Кайо (1047). Даниел обаче има своите шансове да завоюва Купата на Императора и да повтори подвига на Калоян Махлянов-Котоошю от 2008 г. За целта Аоияма трябва утре първо да победи 35-годишния ветеран Йошикадзе и после да чака грешна стъпка на Хакухо в битката срещу неговия сънародник Харумафуджи. Двамата монголци с най-високия ранг "йокодзуна" ще излязат на глинения кръг в последната среща за деня и в случай на победа на Харумафуджи, Даниел ще спори за трофея с Хакухо в суперфинал за определяне на победителя. Българският борец и Йошикадзе са се борили 17 пъти досега и японецът води с 10-7, като двамата си размениха по една победа тази година. Великите шампиони Хакухо и Харумафуджи са се срещали 58 пъти и първият води с 36-22. Хакухо, чието прозвище е "Белият феникс", в Нагоя се бори за 39-и трофей в своята кариера.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация