Уникално! Федерер спечели Уимбълдън без да загуби сет!

17:52
Уникално! Федерер спечели Уимбълдън без да загуби сет!

Роджър Федерер спечели историческа осма титла на “Уимбълдън”. 35-годишният швейцарец отнесе на финала Марин Чилич с 6:3, 6:1, 6:4. Маестрото тотално доминираше и стигна до рекордна 19-а титла от Големия шлем. Той триумфира в Лондон без да загуби сет, като стана вторият тенисист, постигал това, след Бьорн Борг (1976 г.).


В играта на Чилич личеше, че е леко изнервен от първия си финал в Лондон. Той трудно спечели първия си сервис гейм. Хърватинът намери ритъм и се опита да бъде агресивен. Това доведе до възможност за пробив за него в третия гейм. Тя обаче бързо си отиде, а и се оказа единствената за Марин в първия сет. Още в следващия гейм той бе наказан и мачът започна да придобива очаквания развой.


След шест поредни спечелени точки Роджър поведе с 40:0 при сервис на съперника. Швейцарецът не успя да върне началния удар при първите два шанса, но при третия стигна до пробив. Последва убедителен сервис гейм, който бе началото на доминация на Федерер. Той завърши сета с нов пробив и сякаш много рано пречупи съперника.


Да наблюдават рекордьора по титли от Големия шлем пристигнаха редица знаменитести. На трибуните са принц Уилям и Кейт Мидълтън, принц Албер, актьорите Хю Грант, Брадли Купър и носителят на Оскар Еди Редмейн, тенис легендите Стефан Едберг, който е гост на Федерер, Род Лейвър, Крис Евърт, вратарят на Челси Тибо Куртоа и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.


Втората част имаше още по-бързо развитие. Седемкратният шампион в Лондон проби рано и поведе с 3:0. В този момент Чилич поиска медицински таймаут и докато му бе оказвана помощ се разплака, като очевидно имаше физически проблем и той знаеше, че няма шансове да бъде равностоен. Хърватинът се върна на корта и продължи да се бори, но успя да спечели само един гейм във втората част. Нов пробив за 5:1 и секунди по-късно Федерер водеше с два сета след един час игра.


В третия сет Федерер проби при 3:3. След този епизод Чилич успя да стигне до 4:5, но в решаващия гейм швейцарецът не допусна грешка и се поздрави с победата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация