Ботев е приятното лице на България в Европа

14:25
Ботев е приятното лице на България в Европа

След изиграните срещи в Европа от родните тимове само Ботев загатна, че може би има сили за следващия кръг. „Канарчетата" изсмукаха хикс от богатия Бейтар, но по-важните изводи не са свързани с резултата и шансовете, които той дава. Възпитаниците на Николай Киров доказаха, че може да се конкурентни на отбори, играещи бърз и нападателен футбол. „Жълто-черните" не се плашат, след като напуснат Пловдив и дори навън разкриват потенциала си на боеспособен състав.

Да, срещата в Израел можеше да завърши 7:3, 6:2 или 5:1 за домакините, но грамотните отбори винаги ги покрива и късметът. Няма да делим отбора по звена, а ще ги разгледам е като колектив, защото там е силата на пловдивчани. Момчетата на Белия издържаха на домакинския натиск, но се стигна и до гола след грешката на Чворович. След това мачът се превърна в бижу за футболните ценители. Ако сравним двубоите на Лудогорец с Жалгирис, на Левски срещу Хайдук и на Ботев срещу Бейтар, ще видим, че „канарчетата" изиграха най-прагматично срещата от всички наши тимове. Независимо, че атакуващата мощ на евреите е на топ ниво, нашите се справиха. Повечето от положенията ставаха от грешки на защитата. Ако нещата бъдат изгладени до реванша и се покаже повече спокойствие на терена, Бейтар може да потъне край нашето море.

футболистите на Николай Киров не се изплашиха и от атмосферата на стадиона. Пълните трибуни не стресираха „жълто-черните", което е атестат за израстване на играчите. Като единици пловдивчани имат изпълнители с доказани визитки и опит, но дори и младите Яя Меледже и Серкан Юсеин показаха, че мачовете с голям заряд не само не могат да ги изплашат, а напротив мотивират ги и те показват най-доброто от себе си.

Няма как да пропуснем и формата на Омар Косоко. Под тепетата вече го наричат Пантерата, французинът, който има мачове за Бенин, прескача с дрибъл всеки, който си поиска, даже по двама. В ЦСКА и Литекс той показа класа, но не блестеше. От три-четири месеца Омар се преобрази и може би е най-влиятелният футболист в родното първенство - бележи, финтира, защитава... И го прави по 90 минути. След като пристигна при „жълто-черните" не беше направил подготовка и след час игра биваше сменен. Сега вече сякаш има два бели дроба. Предвид 30-те си години той най-добре знае, че при качествени двубои в Европа ще си осигури трансфер, с който да захрани банковите си сметки, а вече има интерес от Дубай и Катар, който трудно може да бъде пренебрегнат.

Реваншът срещу Бейтар ще е по-труден за Белия и компания, но е сигурно, че Ботев няма да излезе със свалени гащи. Нека подчертаем, че в Израел „канарчетата" играха без трима от титулярите си - капитанът Лъчезар Балтанов, Радослав Терзиев и Фернандо Виана. Те ще са готови до идния четвъртък и това ще доведе до изненади за съперника. Така, че Ботев е още е жив и както скандират феновете: „Не ще умре, не ще умре, една любов, едно сърце..."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация