Селекционерът на Черна гора: Вашият тим е по-силен, отколкото преди година

12:30
Селекционерът на Черна гора: Вашият тим е по-силен, отколкото преди година
В събота на националният отбор на България предстои много важен мач, от който зависи дали ще запазим шансове за класиране за Мондиал 2010 в ЮАР. "Меридиан Мач" се свърза по телефона със селекционера на Черна гора Зоран Филипович, който бе любезен да отговори на въпросите ни относно предстоящия двубой.

- Г-н Филипович, добър ден. Обаждаме се от София от вестник "Меридиан Мач". Удобно ли е да разговаряме?


- Няма никакъв проблем. За моите приятели от България винаги съм на разположение.

- В първия мач на Черна гора от квалификациите за световното първенство в Група 8 срещу България завършихте 2:2. Още ли сте разочарован, че тогава изпуснахте българите?

- Вече не толкова. Обичам да си спомням за този двубой, защото и двата отбора направиха голям, велик мач. Първото полувреме ние ви надиграхме, през второто вие се реванширахте и ни превъзхождахте. Наистина бяхме много близко до победата и я заслужавахме, но в последната минута вашият Благой Георгиев изравни. Бих бил много щастлив, ако бяхме победили България у дома, но и така няма от какво да се срамуваме. Тогава играхме с голям ентусиазъм, което ми хареса. Освен това равният резултат означава, че сме били наравно силни с българите. И това не е малко!

- Оттогава мина една година. Промени ли се нещо във вашия отбор?

- Сигурно нещо се е променило, надявам се към по-добро. Мачът с българите в Подгорица беше първият ни официален мач на националния отбор на младата ни държава. Понатрупахме опит, а това във футбола е много важно.Смятам, че за краткото време, което измина, успях да изградя добър отбор. Проблемът при нас обаче е, че имаме ограничен, малък избор на играчи за репрезентацията. И когато има контузени или наказани, понякога не ни стигат силите да победим в срещи, които логично е трябвало да спечелим. Визирам тук най- вече равенствата с Грузия 0:0 и с Кипър 2:2 като гости.

- А смятате ли, че и в българския национален отбор има промяна?

- Определено! Смея да твърдя, че в момента България е много по-силна от онзи отбор, който излезе срещу нас на стадиона в Подгорица на 6 септември миналата година. Върнаха се контузените Мартин Петров и Валери Божинов и това увеличава доста класата на отбора ви. Като прибавим и добрата форма на Стилян Петров и Димитър Рангелов, струва ми се, че просто няма от какво да се оплаквате. И при вас промяната е само в положителна посока.

- Имаше голяма вероятност Мартин Петров да премине в Тотнъм, но в крайна сметка мениджърът на Манчестър Сити Марк Хюз не разреши трансфера. Този факт може ли да се отрази на формата на бързоногото крило?

- Не, не смятам. Наистина ли Мартин не премина в Тотнъм? Жалко. Страшно го харесвам като играч. А той върна ли се в София?

- Да, от вторник вече е с отбора на лагер.

- Какво очаквате от мача в събота на Националния стадион "Васил Левски"?

- Смятам, че българите са фаворити, защото това е последният шанс за тях да им останат някакви надежди за класиране на световното и те ще го гонят докрай. За мен е важно да покажем добра игра и да се опитаме да победим, колкото и самонадеяно да ви звучи това.

- Имате ли някакви проблеми вътре в отбора?


- Имам контузени национали, но не бих желал да говоря по-конкретно на тази тема. Тези неща ще ги решавам в движение.

- С председателя на черногорската федерация Деян Савичевич сигурно често обсъждате бъдещето на отбора на Черна гора. Каква е общата ви философия и визия за националния отбор?

- Даваме си ясна сметка, че черногорската репрезентация е млада и тепърва ще се развива и натрупва опит. Много се надявам един ден да я видим на финалите на европейско или световно и ние и двамата тогава да сме на постовете, които заемаме сега. Искаме националите ни преди всичко да показват добър футбол,да са храбри на терена и винаги да играят за победа. Това е кратката ни и много ясна философия.

- А какво мислите за селекционера на България Станимир Стоилов?

- Това е един сравнително млад специалист, който още при първия си опит да ръководи вашите национали се представи отлично. Познавам и кариерата му като футболист. Бих го посъветвал да не се вслушва много в критиките и смело да върви напред.

- България има ли шансове да се класира за Мондиал 2010?

- Много зависи от съботния мач срещу нас. Нали затова обичаме футбола, защото е непредвидима игра. Всеки се бори, докато има дори и само малки математически възможности за класиране. В нашата осма група още след жребия казах, че големият непоклатим фаворит е Италия, а всички други ще се борят един с друг за второто място.

- Вие сте един от най-известните нападатели в историята на Цървена звезда. Досега не казахте нищо за Димитър Бербатов?


- Аз по принцип големите футболисти не ги коментирам, защото няма какво повече да се каже за тях. Жалко е, че не е в моя отбор,но и аз имам „яки“ национали - Йоветич, Вучинич, Вукчевич са голямото бъдеще на черногорския национален отбор. Не, не бих искал да изтъквам кой е лидерът. За мен важен е колективът! Нека все пак да не забравяме, че футболът е колективна игра.

- Знаете ли, че българските национали още не са тренирали на националния стадион? След концерта на Мадона част от терена му е останал почти без трева.

- Така ли? От вас научавам. Изненадан съм, че имате такива проблеми. Това е голяма пречка. А къде тренират българите?

- Всеки ден на различно място. Има уверения от страна на фирмата, която поправя тревното покритие обаче, че до петък всичко ще е наред.

- Пожелавам ви го от все сърце! Довиждане в София.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация