Лечков: Съдиите взимат по 10-15 бона на мач

10:42
Лечков: Съдиите взимат по 10-15 бона на мач
Президентът на Сливен Йордан Лечков пети ден поред не може да преглътне загубата от Миньор в Перник. Сливенци водеха с 2:0, но в крайна сметка перничани спечелиха с 4:2. Лечков твърди, че това е станало с помощта на арбитъра Асен Николов. Пред "7 дни спорт" той заяви, че е крайно време този тип съдийство да престане.

- Г-н Лечков, след мача в Перник казахте тежки думи по адрес на съдийството. Имахте ли очаквания преди срещата, че нещата ще се развият по този начин?


- Първо искам да направя уточнение, че говоря от позицията на президент и собственик на футболен клуб. Всички ние, които финансираме клубовете, преди всеки сезон осигуряваме стартова сума от порядъка на 600-700 хил. лв., само за да започнем сезона. Минават обаче два-три кръга, появява се някой такъв съдия, реже ти главата и се подиграва с труда на футболисти и треньори! Ще припомня, че Димо Момиров призна през пролетта, че Сливен е най-ощетяваният отбор от съдиите. Отнеха ни толкова точки, че вместо на шесто място завършихме дванадесети. В пари загубите ни се измерват поне на 150 000 лв. пропуснат приход от тв правата. Сега ни подкараха още от началото. Поведохме 2:0 и се почна - дузпа не ни даде, червен картон ни показа, докара Миньор до победа. Готов съм да седнем и да гледаме записа на мача, за да видите, че това не са случайни грешки!

- След мача казахте, че съдията е взел пари?

- Вижте сега, това е цяла схема, в нея участват повече хора. Един от тях е Стефан Орманджиев. След мача е звънял на съдийския наблюдател Петър Янински и го е притискал да повиши оценката на рефер. Питам още - какво прави Атанас Караиванов в Миньор? Ами нали същият той беше дясната ръка на Батето във всичките схеми.

- Нали разбирате, че това са доста тежки обвинения?

- Не ме интересува, нека си кажем истината в очите. Защо Орманджиев се обажда на Янински? Я ми посочете един съдия, който да свири за Сливен. Няма, защото ние не им даваме пари. Правим футбол, работим в перспектива. Изглежда обаче, че има кой да им дава - по 3-4 апартамента и коли си накупиха. Публична тайна е, че си има тарифа - 10-15 хил. лева. Затова и футболът ни е на това дередже.

- С Димо Момиров разговаряхте ли вече?

- Какво да разговарям? Аз съжалявам, че върнахме този съдия да свири в "А" група. Той беше наказан за една година и сега пак ще го накажат.

- Казахте, че Орманджиев се опитвал да влияе върху оценката му. Колко е тя?

- Доколкото знам, 7.2. При такава оценка съдиите се наказват. Според мен този не бива повече изобщо да свири никъде. Само си представете как от 2:0 за нас той обърна мача до 4:2 за Миньор! Ако не сте гледали двубоя, сигурно ще решите, че момчетата са спрели да играят. Използвано беше и това, че мачът не се излъчваше пряко по телевизията. Не знам дали е било случайно, макар че на този свят нищо случайно няма. Разчитали са, че безобразията ще останат скрити. Освен това ни нашари с картони, а ни предстоят тежки мачове. Ако беше само веднъж, как да е. Но това продължава още от пролетта. Играем с ЦСКА на "Армията" - ощетяват ни. Окей, затраях си. След това обаче същата работа стана в мача със Славия, а върхът вече беше срещу Левски на "Герена". Имаше чисти дузпи за нас, поне едната да беше отсъдена... И сега цялата тази работа продължава.

- На какво се дължи това според вас?

- Очевидно някои хора много ги е страх Сливен да не обърка пак нечии сметки. Миналата година никой не ни броеше, но дълго време бяхме в челото на класирането. Сега щяхме да бием Миньор и да имаме 7 точки. Вземат мерки по-отрано.

- Все пак вие сте и вицепрезидент на БФС. Какви мерки ще предприемете?

- На последното заседание на изпълкома се разбрахме, че такива рефери нямат място в съдийството. Вън и това е! Както сега поряза Сливен, утре ще пострада друг отбор без вина. По-лошото е, че така футбол не се прави. Всички гледаме мачове от Европа и виждаме, че и там реферите грешат. Само че не го правят с умисъл. Ние тук се мъчим да направим нещо, осигуряваме доста добри заплати на играчите, даваме премии и искаме само едно - да ни оставят да играем футбол. Вместо това отиваме в Перник и там ни съсичат. Имало е и реплики: "Абе, вие не разбрахте ли, че провинциален отбор в Перник точка няма да вземе?".

- Какво е настроението в отбора ви след тази загуба?

- Само си представете как се чувстват играчите - ограбени. Едно, че с труда им се подиграха, и второ - че губят пари от премии. Как да ги мотивираш да играят както трябва при такова съдийство?

- Боби Михайлов ли е виновен според вас?


- Разбира се, че не е виновен Боби. Нали щяхме да вадим футбола от блатото, ама с такива съдии няма да стане. Ето ще ви дам следния пример - отива Пирин в Ловеч, съдийството е безпристрастно и обективно, и в крайна сметка гостите печелят с 1:0. Показват хубав футбол, съдията нито им помага, нито ги ощетява и в крайна сметка става интересен мач. Излъчва се пряко по телевизията и хората виждат, че в България можело да се играе и нормален футбол. Такива трябва да са всички мачове, а не като този нашия в Перник. Аз обаче няма да оставя нещата така. Орманджиев ще ми яде попарата! Крайно време е да намерим адекватно решение за хора като него. Не ви ли прави впечатление и друго - в много клубове вече започнаха да назначават на работа бивши съдии. Какво, питам аз, правят те в клубовете? Хайде, да не си отварям устата, че ще взема да кажа и нещо по-тежко...

- Преди сезона казахте - да оставим съдиите на мира, да гледаме футболистите и треньорите.

- Така казах, но не мога да си трая, когато ни ограбват така. Това опорочава футбола! Погледнете например ЦСКА и се запитайте защо отборът играе така хубаво и победи Динамо в Москва? Ето моето обяснение - Любо Пенев има щастието да разполага с необременени от всички тези неща футболисти. Радвам се, че една част от тях са бивши играчи на Сливен. Пуска ги на терена и им казва: "Момчета, играйте футбол". И те играят. Толкова е просто...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация