Божинов: Не съм дошъл в националния, за да губя

11:51
Божинов: Не съм дошъл в националния, за да губя
Миналата година по това време националният отбор на България се готвеше за старта на квалификациите за класиране на Мондиал 2010 в ЮАР. Тогава нашите отново щяха да се изправят срещу Черна гора. Бившият национален селекционер Пламен Марков обаче имаше един голям проблем - не можеше да разчита на един от най-добрите си футболисти - Валери Божинов. Само няколко дни преди лагер-сбора на националите играчът на Манчестър Сити бе скъсал ахилес и се възстановяваше от тежката травма, която бе втора за него в рамките на една година. Сега Божинов е напълно здрав, вече не играе в Англия, а в любимата си Италия и очаква с нетърпение мачовете с Черна гора и "скуадра адзура".

- Валери, Черна гора е много опасен съперник. Може ли да го преодолеем?

- Най-важното за нас е победата. Важно е да я постигнем, без значение как. Това ще бъде един от най-важните ни мачове до този момент. Трябва да погледнем реално на нещата и да видим, че ако не успеем да победим Черна гора, нашите шансове за класиране за световното се изпаряват. Ще бъде един много труден мач. Знаем с какви футболисти разполагат те. Аз съм отлично запознат с двете им най-големи звезди - Мирко Вучинич и Стеван Йоветич, които играят в Италия. Първият в Рома, а вторият в моя бивш отбор Фиорентина.

- Станимир Стоилов определи мача с Черна гора за по-важен от този срещу Италия, какво е твоето мнение?

- Аз съм на същото мнение. Реално този мач е най-важният за нас от началото на квалификациите. Вече ножът е опрян о кокала и няма какво да говорим повече. Излизаме и ги бием. Знаем, че ще бъде трудно, но ако искаме да запазим шансове, трябва на всяка цена да победим.

- Ако загубим, ще трябва да доиграем квалификациите...

- ... Изобщо не трябва да мислим какво ще стане, ако загубим. Трябва да сме позитивни и да мислим само за победа. Ако загубим, всичко свършва. Аз обаче не съм дошъл в националния отбор, за да губя. Както вече казах - излизаме и ги бием. Всеки от нас трябва да даде най-доброто от себе си, а дори и малко повече за крайния успех.

- Ти в какво състояние си. Можеш ли да играеш 90 минути?

- Аз мога да играя 90 минути. Сега единствено чакам да ми се даде шанс за изява. Чакам Мъри Стоилов. Той е треньор и решава кой да играе. В момента обаче няма значение кой е на терена. Трябва да сме колектив и да не разчитаме само на един играч. Трябва да сме едно цяло, защото само така можем да стигнем до победата.

- Италия е твоята втора родина. Преди година не можа да играеш срещу световните шампиони. Искаш ли да ги накажеш в мача след седмица?

- Искам, разбира се. Преди година бях тежко контузен. Моите колеги се събираха да играят срещу Италия, а аз лежах в болница. Как да не съм мотивиран. Сега съм щастлив, че съм здрав, че съм със съотборниците си. Не е важно кой ще накаже Италия, а е важно да ги накажем. Нека обаче първо бием Черна гора, защото ако не го направим, реално мачът със световните шампиони се явява без значение. Ние искаме шест точки от двата мача.

- Вече месец си част от Парма. Какви са твоите впечатления от новия ти отбор?

- Парма е много добър отбор. Чакам своя шанс. Все пак от всички нападатели в отбора аз съм дошъл последен. Давам максимума от себе си на тренировките. Треньорът е доволен, всички са доволни. В момента отборът е на шесто място, като в първите два кръга все още не сме допуснали загуба. Като ми се даде шанс, съм готов да го използвам. Искам отново да показвам онова, което показвах в Италия преди няколко години. Лесно няма. Не си ли извоюваш място сам, няма кой да ти помогне.

- Макар че играеш в Парма, ти си собственост на Манчестър Сити, който тръгна много добре в Англия. Могат ли те да се преборят за титлата?

- Аз им я пожелавам. Ще бъде много трудно, но със селекцията, която направиха шефовете на отбора и мениджърът Марк Хюз, всичко е възможно. Знаете какви футболисти бяха привлечени. Имената на Тевес, Адебайор, Бари, Лескът са красноречиви за амбициите. Според мен селекцията на Манчестър Сити е най-добрата в Англия. Като става дума за титлата. Ще бъде много трудно, защото има Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул, но видяхме миналата година в Германия как един средняшки отбор, какъвто е Волфсбург, стана шампион. Все пак във футбола стават чудеса.

- Ти обиден ли си от това, че в Сити не ти дадоха шанс за изява?

- Не съм обиден. Това е футболът. Те взеха футболисти, за които всеки един клуб мечтае. Аз от 2 години съм неактивен - не играя, не тренирам... Новите футболисти ще играят, ще им вършат работа. Аз не съм обиден. Дори съм радостен, че от клуба решиха да ме пуснат в Парма. За мен това е едно голямо завръщане, защото в Парма ще имам повече шанс за изява.

- Мартин Петров също е на път да напусне Манчестър Сити. Правилно ли ще бъде това негово действие?

- Трябва да го питате него. Всеки един футболист, когато не играе, не се чувства щастлив. Не съм аз човекът, който да дава оценки. Всеки от нас иска да играе, да се развива. Марто преценява къде ще е най-добре да продължи кариерата си. Аз съм сигурен, че Мартин заедно с мениджъра си Лъчо Танев ще намерят това, което искат. България има нужда от онзи Мартин Петров, който всички ние познаваме.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация