Треньорът на БАТЕ: Идваме за победа

11:58
Треньорът на БАТЕ: Идваме за победа
Tреньорът на БАТЕ Борисов Виктор Гончаренко даде вчера интервю за "7 дни спорт". 31-годишният специалист, който при успех срещу Левски ще стане най-младият треньор, водил отбор в Шампионската лига, говори с вестника преди вчерашната тренировка на БАТЕ следобeд на стадиона в Борисов.

- Г-н Гончаренко, ако преди сезона ви бяха казали, че БАТЕ има шанс да играе в Шампионската лига, щяхте ли да повярвате?


- Разбира се, подобна задача само преди месец изглеждаше много трудна за изпълнение. В интерес на истината трябва да признаем, че имахме късмет при жребия. Много повече шансове за успех имаме срещу Левски, отколкото срещу Барселона или Ливърпул например. Но и преди двата мача с Андерлехт почти никой не вярваше, че сме способни да ги отстраним. Започнахме да мечтаем едва след първия мач в Брюксел, когато ги победихме с 2:1.

- Разкажете как надиграхте белгийците?

- Очевидно ни бяха подценили преди първия мач. Ние се постарахме да разучим в детайли играта им. Затова успяхме да ги сюрпризираме в Брюксел. След това те вече бяха наясно с нас, но имаха един гол пасив. В реванша върху нас тегнеше голямо напрежение, но се справихме и удържахме 2:2.

- След реванша с Андерлехт в Борисов треньорът на Левски Велислав Вуцов каза, че вашето най-голямо предимство е бързата игра?

- Така, стараем се да играем на скорост, това е нашият стил. Налагаме го от доста време насам и вече резултатите са налице. Аз се надявам, че същия футбол ще го покажем още в сряда в София.

- В състава Ви почти няма чужденци и разчитате повече на местни играчи. Как работите с отбора?


- Поех тима миналата есен, преди това бях в щаба като помощник. Предпочитаме да залагаме на наши футболисти, тъй като това е маниер на работа в клуба. В БАТЕ се работи от доста време така. Успяваме да наложим в състава футболисти с качества. Преди време тук е играл и Александър Хлеб.

- Познавате ли отбора на Левски?

- Имахме пратеник на мача на Левски от първия кръг на българското първенство. Разполагам с пълна информация за този мач, в който нашите съперници са загубили.

- Треньорът на Левски Велислав Вуцов обяви БАТЕ за фаворит в предстоящия сблъсък?

- Така ли, не знаех... Според мен и двата отбора имат шансове да влязат в Шампионската лига. Все пак ние идваме в София за победа и се надявам да я постигнем.

- Често се коментира, че Шампионската лига е привилегия за богатите клубове от Западна Европа. Считате ли, че отбори като Левски и БАТЕ, които не разполагат с толкова пари, са конкурентни в такъв тип турнири?

- Защо да не сме конкурентни? Играем 11 срещу 11. Мен не ме притесняват толкова финансовите различия, колкото регламентът. Той е различен за отделните отбори. Съдете сами - ние играем квалификации, трупаме картони и наказания, получаваме контузии. А други имат привилегията без бой да влязат в лигата. Според мен това трябва да се измени, просто не е честно.

- Вие сте само на 31 години. Как работите с отбор, в който има по-възрастни от вас футболисти?


- Така се случи, че започнах съвсем млад в треньорската професия. В Брюксел например доста ваши белгийски колеги бяха изненадани да ме видят на пресконференцията. С футболистите се разбираме прекрасно.

- Бяхте много недоволен от информациите от някои български медии, че БАТЕ е спечелил с договорка първия мач с Андерлехт в Брюксел. Мобилизира ли това отбора ви за реванша?

- Вижте, ние разбрахме, че става въпрос за публикация само в един вестник в България. Аз лично вярвам, че никой в България не подлага на съмнение успеха ни срещу Андерлехт. Били сте на мача в Борисов, видяхте каква битка беше.

- Получи се дебат къде да бъде реваншът с Левски - в Борисов или Минск?

- Истината е, че все още не е решено. Моето желание е да играем в Борисов, пред нашата публика. И да я зарадваме с влизане в Шампионската лига.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация