Общественият комитет за ЦСКА пак избухна

16:11
Общественият комитет за ЦСКА  пак избухна
Общественият комитет за ЦСКА направи поредното си обръщение към привържениците на "червените", както и към всички в спортните среди на България и към отговорните институции в страната ни. В обръщението си комитетът призовава към незабавна смяма на ръководството на шампионите и пълни финансови проверки на всички професионални футболни клубове у нас.

"Уважаеми привърженици на ЦСКА,

дами и господа,

Предстоящият мач от квалификациите за Шампионската лига с участието на служебния представител на България е повод отново да призовем към активна гражданска позиция мислещите хора в нашата страна. В случая не става въпрос само за футбол, а за принципите и функционирането на нормалната социална среда. Защото както през последните месеци беше осъществена подмяна на легитимния спортен резултат, така утре задкулисни интереси ще деформират и опорочат друга ситуация от обществения живот.

За пореден път заявяваме категоричното си убеждение, че така нареченият "Лиценз-гейт" бе предварително подготвена и целенасочена операция за подмяна на легитимното представителство в българския футбол. Чрез добре познатите механизми на сенчестия заговор, избирателното правосъдие, двойния стандарт и не без специалното съучастие на клубно-едноцветния БФС се получи така, че шампионът, спечелил титлата с 16 точки аванс, бе лишен от законните си права за сметка на своя подгласник, който беше поставен на колене на терена.

За сетен път се оказа, че в нашата страна много неща се случват по "другия начин", тоест под диктовката на личности и кръгове, разположени във вакуума между официалната и сивата държава. Именно по тази причина България в момента е нарицателно за абсурда в обединена Европа - и в икономиката, и в селското стопанство, и в здравеопазването, и във футбола...

За огромно съжаление така нареченият БФС, който отдавна е лишен от какъвто и да е кредит на доверие пред обществото, не направи нищо, за да защити правата на легитимния български първенец, а по този начин и националната кауза. Как да приемем за нормално обстоятелството, че обвинените и санкционирани у дома си за корупция Порто (Португалия) и Стяуа (Румъния) бяха допуснати от УЕФА до участие в Шампионска лига, а ЦСКА - не?!

Очевидно обаче манипулирането на мачове и разнасянето на куфари с милиони евро е дреболия в сравнение с процедурните, фискални нарушения на 31-кратните шампиони от София, за каквито навсякъде по света съществува технология за разсрочване и погасяване без съответният субект да бъде репресиран в толкова драстична степен.

Тук е моментът да напомним ясно декларираната си позиция за отговорността на ръководството на ПФК ЦСКА АД за събитията през последните месеци, довели до най-голямата спортна трагедия в 60-годишната история на великия български отбор. Александър Томов, Александър Гарибов, Емил Костадинов и всички останали от проваления управленски екип трябва незабавно да бъдат отстранени, тъй като няма давност и алиби за тяхната професионална некомпетентност, слепота, некадърност и недобросъвестност. И да се пристъпи към конкретни действия за прехвърляне на собствеността и реализиране на оздравителна програма с активното участие на Обществения комитет за ЦСКА и Клуба на привържениците на "червените".

Така както сме убедени, че беше разигран задкулисен заговор за отнемане евромандата на ЦСКА, така ще търсим отговорност и от вътрешните виновници, които не направиха нищо, за да предотвратят грабежа, облечен в "буквата" на Правилника. Защото е ясно, че избирателното правосъдие и административният терор срещу 31-кратните шампиони нямаше да успеят, ако в Борисовата градина съществуваше адекватно ръководство.

Обществеността трябва да знае, че схемата на позорната подмята включва три основни елемента: угодническото и тенденциозно поведение на БФС, предоставило своя ресурс в полза на служебния претендент; задкулисните действия, включително спекулация с конфиденциална фирмена информация, от страна на облагодетелстваните; управленската непригодност и престъпна безотговорност на Томов и подгласниците му.

Оказа се, че заради неиздължени (не скрити или отказани) задължения на ПФК ЦСКА АД, който впрочем е най-големият данъкоплатец във футбола през последната година, шампионите бяха разпънати и съсипани, докато в същото време някои от техните съперници продължават да се ползват от комфорта на сивата икономика зад офшорната завеса. Вероятно не без съдействието и избирателната закрила на определени държавни институции. Тук е моментът да попитаме какво стана с операция "Чисти ръце" за ВСИЧКИ в нашия футбол?

Като припомняме изходната позиция на Обществения комитет - "Справедливост за ЦСКА, истината за българския футбол!", се обръщаме към привържениците на най-обичания и достоен български отбор и към мислещите хора у нас с призив за законосъобразен публичен протест срещу подмяната, фалша и лъжата.

Използвайте всички възможности на гражданското общество, за да заклеймите тези, които чрез мимикрията на "втория начин" и механизмите на активните мероприятия с познат почерк отнеха на ЦСКА правото да защитава своето авторитетно име в Европа, спечелено с таланта, духа и победите на поколения велики "армейски" играчи от половин век насам.

Еврограбежът, изписал най-черната страница в историята на българския спорт, няма лесно да бъде забравен и простен. Той вечно ще тегне и над тези, които отнеха чуждия успех, и над тези, които станаха съучастници в престъплението със своята безотговорност или корупция.

Червената България трябва да издаде своята морална присъда и на едните, и на другите. И да заяви днес, утре, вдругиден и след това пред Европа кой е законният и неотменим шампион на страната и кой и по какъв начин се е промъкнал като крадец с калъфка на главата да ограби чуждия труд."

София, 11 август 2008 г.                                         Обществен комитет за ЦСКА

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

iksvel
12.08.2008 05:17

Оценявам темата с 2 !
В началото много ми хареса, но когато започна да се говори за "синьо БФС" всичко се изгуби!
Какво сме ви виновни ние за глупостите на Томов и останалите? Защо ние да сме крадците? Защо когато нещо не е наред с вас винаги Левски е причината...
Цитат : "...за сметка на своя подгласник, който беше поставен на колене на терена."
Това е вече наглост... А точно кога и кой ни е поставил на колене?
В заключение ще кажа, че хората от комитета просто са избързали с един месец...

hari001
12.08.2008 00:23

абе то и тези от фифа трябва на международен съд да идат за корупция ама като сме си слаба държава и той най вече от политическа гледна точка. някой да направи нещо по въпроса.
НЕ. е какво да очакваме тогава. голямата пералня ще продължи да си пере пари а ние ще се ядосваме ли ядосваме.

razorblade
11.08.2008 22:28

Много точно казано!Не съм фен нито на Левски,нито на ЦСКА.Фен съм на БОТЕВ.В написаното има много,прекалено много ИСТИНИ, които обаче не са удобни за тези,за които се отнасят.Или, както казваше големия ни писател Йордан Радичков:"Истината винаги крачи гола но колцина са смелчаците, които могат да я гледат без свян в очите без да извърнат встрани глави!?" Живеем в страна, наречена Абсурдистан.От България е останало само географското положение и спомените за отминали славни епохи.Левски и обслужващото го синьо БФС са само две ракови клетки от целия болен организъм на държавата,който за мое лично съжаление вече е във фаза "нелечимо болен"

UtherX
11.08.2008 20:35

йаххахаах който е писал това изявление трябва да сменя дилъра...нещо не му влияе добре дрогата

dracula_88
11.08.2008 16:19

Това за финансово заинтересованите Томов, Гарибов и пр. е абсолютно вярно. Както и за "синята" пропаганда и липсата на коректност и заинтересованост у БФС. Също се надявам, че скоро Жеваго ще купи ЦСКА, поне за да изгони тия навляци.