Официално: Стяуа Букурещ промени името си

12:10
Официално: Стяуа Букурещ промени името си

Бившият европейски клубен шампион от 1986 година и най-популярен клуб в Румъния Стяуа Букурещ официално промени името си на ФК ФКСБ. Това се налага заради неспиращия спор за идентичността на клуба във връзка с румънската армия.

Собственикът на рекордьора с 26 титли на Румъния Джиджи Бекали потвърди решението за смяна на името, а местната футболна централа го утвърди на свое заседание. Това се случи, след като съд в Букурещ се произнесе, че създаденият от армията през 1947 година отбор е частна собственост и няма право да използва военната символика. Спорът е в това, че Румънската национална армия иска пари за използването на името Стяуа.

В същото време армейски офицери създадоха нов клуб, който също носи името Стяуа, започнал участие от най-ниските дивизии в Румъния.

Още през 2011 година министърът на отбраната на Румъния обяви, че от 2004 година Бекали използва за отбора си незаконно името Стяуа, емблемата и цветовете.

Стяуа спечели европейската клубна титла през 1986 година, побеждавайки на финала Барселона след изпълнение на дузпи. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

KMFDM
31.03.2017 17:12

Точно така приятелю.Както искат ние да си плащаме ,така и те трябва да дават,а не само да използват клубовете за обществени перални на пари и правене на далавери със знайни и незнайни чернилки за комисионни.

Teemo
31.03.2017 13:06

А в България подпомагаме създаването на ГМО-та с фалшива история. Подаряваме на собствениците им мутри, стадиони и преписваме чужди успехи и трофеи. Ощетяваме държавата с 30-40 млн. и се правим на ударени, че нищо не е станало. ;)

red_valio
31.03.2017 17:05

Съгласен съм с теб, но и на други сериозно задлъжнели отбори се помага - изпращат им се държавни дружества за спонсори (или фирми постоянно спечелващи държавни и общински търгове) или им се дават държавни стадиони за ползване без наем от поне 25 години и т.н.Колкото до ЦСКА СОФИЯ и за мен това е нов отбор(в него не виждам и едно червено сърце), а аз бях болен фен на ЦСКА и все още ме боли.В Румъния обаче военните явно живеят още в 'доброто старо време', а то е безвъзвратно отминало...