Стоичков празнува 51-ви рожден ден

08:24
Стоичков празнува 51-ви рожден ден

Христо Стоичков празнува своя 51-ви рожден ден днес. Легендарната "осмица" записа завинаги името си сред най-великите в историята на играта, а успехите му трудно могат да бъдат изброени. Камата е първият и единствен до момента българин, ставал европейски клубен шампион. През 1992 година Ицо беше в състава на Барселона, който победи Сампдория с 1:0 на "Уембли" и завоюва най-престижното клубно отличие. Стоичков е носител на "Златната обувка" и "Златната топка", голмайстор на Световното първенство в САЩ през 1994 година, Футболист на годината на България (5 пъти) и Спортист на годината на България (1994 г.).

 

Кариерата на Модерния ляв стартира в школата на Марица (Пловдив) и преминава през Завод "Юрий Гагарин" и Хеброс (Харманли), за да се стигне до привличането му в ЦСКА през 1985 година. С "червените" Стоичков печели 3 титли и 4 национални купи. На 23 септември 1987 година прави дебют за националния отбор в квалификация за ЕП (в София) срещу тима на Белгия. През сезон 1989/90 печели приза "Златна обувка" за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството. С ЦСКА достига до полуфинал за КНК, където отборът отпада от Барселона.

 

През 1990 г. Барселона закупува Стоичков за сумата от $4,5 млн. Той веднага става любимец на публиката в Барселона и е един от основните играчи на т. нар. „Дрийм Тийм“, с който стига до финал за КНК, а по-късно печели и първата КЕШ за каталунците през 1992 година. С екипа на "блаугранас" пет пъти става шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на Краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.

 

През 1994 година Стоичков става голмайстор на Световното първенство в САЩ, а България завършва на 4-то място. През същата година френското футболно списание "Франс Футбол" поставя Камата на 1-во място в своята годишна класация, печелейки с това най-желаната и престижна футболна награда в света – "Златната топка". Преди това, през 1992 г., той е на 2-ро място в тази класация.

 

През 1995 година Стоичков преминава в Парма, но след един сезон в Италия се връща в Барселона. През пролетта на 1998 г. се завръща в ЦСКА под наем, където играе само 4 мача. След ЦСКА преминава в Ал-Насър (Саудитска Арабия), където печели Азиатската КНК. След това преминава в японския Кашива Рейсол и печели Купата на Япония. През 1999 г. изиграва последния си мач за националния отбор в евроквалификацията България - Англия.

 

През 2000 г. Стоичков се връща отново на зеления терен като сключва договор с американския Чикаго Файър. Там играе 3 години (2000 – 2002). С Чикаго печели Купата на САЩ през 2000 г. Тогава на 34 години е избран за Футболист № 3 за годината на България. През 2003 преминава в ДС Юнайтед, където прекратява кариерата си на 38-годишна възраст. За последните 4 години в първенството на САЩ изиграва 72 мача, в които отбелязва 33 гола.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация