Australian Open 2017: Григор Димитров - Рафаел Надал (превю)

22:15
Australian Open 2017: Григор Димитров - Рафаел Надал (превю)

Днес Григор Димитров ще участва във втория си полуфинал на турнир от Големия шлем и първи на Откритото първенство на Австралия. Негов съперник ще е един от най-добрите тенисисти за всички времена - Рафаел Надал. Докато Матадора е играл в десетки срещи на това ниво, Димитров получава едва втория си шанс в професионалната си кариера най-после да се легитимира сред тенис елита и да застане на мястото, което мнозина специалисти му предричаха още от юношеските му години. Мачът започва в 10:30 часа българско време.

 

Испанецът води убедително в спора между двамата със 7-1, като Григор постигна единствената си победа едва през миналата година в Китай. Статистиката обаче не трябва да притеснява кой знае колко Димитров, тъй като моментната му форма буди респект у абсолютно всеки един член на топ 10 на Тура. Григор няма загуба от началото на годината в двата турнира, в които участва, като е на второ място във временното класиране на ATP Race to London, изпреварван само от Роджър Федерер.   

 

Този полуфинал може да бъде разглеждан и като сблъсък на две поколения - едното на "вечния" член на Топ 4 Рафа Надал и другото на лидера на новата вълна в Тура Григор Димитров. Полуфинал, който при положително развитие за хасковлията, може най-после да извади Григор от сянката на Федерер, която тегне над него още от първия му професионален мач.

 

Освен сблъсък на две поколения, това е и сблъсък на два коренно различни стила на игра. Редица тенис специалисти отчитат факта, че от срещата им през 2014 г. настилката на "Род Лейвър Арена" е станала доста по-бърза, като се предполага, че това ще е съществено предимство за българина. 

 

Освен в спортен аспект Григор Димитров отбелязва сериозен прогрес в психологически план. Нещо, което бе споменато от него на пресконференцията след двубоя му срещу Хюн Чунг и се очаква да е още един коз в негова полза.

 

Надал, макар да е спечелил всичко възможно досега, има нужната мотивация за утрешната среща. Испанецът е напълно наясно, че тазгодишният Аустрелиън Оупън е един от последните му шансове отново да триумфира на турнир от Големия шлем. Напредналата му възраст, все по-честите контузии и спадовете във формата в последните няколко сезона са ясна индикация, че Матадора няма как вече да поддържа убийствената си форма от 2008-2010 г. Допълнителен стимул за Надал е и фактът, че трофеят "Норман Брукс" е само един във витрината му.

 

Кой ще е съперник на Роджър Федерер във финала - 14-кратният шампион на Големия шлем Надал или най-добрият български тенисист Григор Димитров, споделете своите прогнози в секцията за коментари.

 

Рафаел Надал 7 - 1 Григор Димитров (един срещу друг):

 

- 2009 Ротердам 7-5, 3-6, 6-2         

 

- 2013 Монте Карло 6-2, 2-6, 6-4

 

- 2013 Синсинати 6-2, 5-7, 6-2

 

- 2014 Открито първенство на Австралия 3-6, 7-6, 7-6, 6-2

 

- 2014 Рим 6-2, 6-2

 

- 2015 Мадрид 6-3, 6-4

 

- 2015 Базел 6-4, 4-6, 6-3

 

- 2016 Пекин 2-6, 4-6

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

stan_the_great
27.01.2017 07:50

Мачовете преди 2014 година не са показател изобщо, а просто суха статистика. До 2014 година Григор нямаше никакво постоянство в играта си, нямаше физиката и издръжливостта на корта, която изгради с Роджър Рашийд, именно тогава дойдоха и стабилната му игра през сезон 2014г. и резултати. Григор адски много измъчи Надал същата година в Австралия, като бе на 1 точка от това да го поведе с 2:1, а вместо това губеше с 1:2 сета и в 4-тия сет Надал го помете с 6:2. В мачовете след това-в Рим и Мадрид кортовете са клей, а това си е предимство на Рафа(приплъзвания, по-бавна игра, в Мадрид и домакинската публика). Остават други 2 важни двубоя-последните им 2 мача. В Базел Григор си спомням как играта му куцаше доста, но въпреки това игра привидно добре срещу Рафа и се задържаше до него в резултата, но все пак загуби в самия край. В Пекин всички си спомняме какъв тенис показаха двамата- редица пробиви, много грешки и от двете страни, дълги разигравания, но Григор взе много от важните точки и с това повече геймове и самия мач. Става ли дума за корт с твърда настилка, Рафа никога не е печелил срещу Григор безпроблемно, така ще е и днес, уверен съм в това! Според прогнозата в Мелбърн времето е супер за игра, 22-23 градуса слънчево време., перфектно за един тенис шедьовър и от двамата. Последния път като играта преди 3 години беше адска жега като играха в късния обяд и това ги изтощаваше допълнително. Единият финалист е ясен, Роджър Федерер, но кой ще е опонентът му. Цял свят иска поне още един Федал като финал на Голям шлем, битката на гигантите, но ние българите сме на друго мнение! Успех, Гришо и покажи, че българската воля и дух за победа никога не ще умре! Направи ни супер горди до този момент, но и ти самият знаеш, че можеш да извървиш и последните 2 стъпала до самия край. Просто вярвай в себе си!

persie1992
27.01.2017 08:37

За някои неща съм съгласен, за други не но все пак си мисля, че по-бързата настилка тази година на АО наистина ще е огромен + за нашия. За Рафа знаем, че умее да се приспособява на всякакви настилки. Публиката (без шумните българи на трибуните) ще подкрепя Надал. Според мен трябва да играе с умерена агресивност, атакуващи но добре подсигурени удари. И както каза г-н Муратоглу да понамали бекхенд слайса, защото така попада в капана на Рафа. Успех и дано видим един страхотен мач и победа на българина!