Официално: УЕФА има нов президент

12:38
Официално: УЕФА има нов президент
Словенецът Александър Чеферин бе избран за новия президент на УЕФА. Това се случи по време на 12-ия извънреден конгрес на централата, който се проведе в гръцката столица Атина. Той ще заема президентския пост до 2019 година, наследявайки Мишел Платини. Французинът не успя да завърши своя мандат, след като бе отстранен заради обвинения, че е получил незаконно превод на стойност 2 милиона франка от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.
 
48-годишният Чеферин се пребори в конкуренцията на холандеца Михаел ван Прааг. Словенецът спечели с огромно мнозинство, след като за него гласуваха 42-ма от общо 55-та делегати на европейските футболни федерации.
 
Александър Чеферин е роден на 13 октомври 1967 година в Любляна. Завършва право в родния си град, след което започва работа в правната кантора на своето семейство, представлявайки професионални атлети и спортни клубове.
 
От 2011 година е президент на Футболния съюз в Словения. Той става общо 7-ият различен президент на УЕФА, след като през годините постът са заемали Ебе Шварц (Дания), Густав Видеркер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция), Ленарт Йохансон (Швеция) и Мишел Платини (Франция).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

coyb
14.09.2016 23:30

Този ще управлява ВЕФА ,колкото Пл-ев упр. БГ.

fred_duffy
14.09.2016 22:01

Край с пияната Перука.Вече няма кой да го подпира в УЕФА.Сега е време да го свалят от БФС

Reyes_de_Europa
14.09.2016 18:38

На пръв поглед изглежда че словенецът би трябвало да държи за източна Европа и да не се увеличава пропастта между богатите западни и бедните източни клубове, но се съгласявам с коментара на Дузпа 1914, че Словения е по-скоро централно европейска държава и всячески се опитва да се разграничи от комунистическото си минало като член на Титова Югославия, въпреки че Тито беше словенец. Сега приоритет на Словения е близки връзки с Италия, Австрия и другите западни държави за сметка на източните си съседи. А този предстои да го видим що за стока е, но прави впечатление убедителната победа. Интересно дали Перуката пак се е ориентирал в случая да заложи на печелившия кон, както направи с Платинито преди.

Rezors
14.09.2016 15:25

За адвокатите съм чувал, че са децата на дявола, така че едва ли всичко ще е цветя и рози при него, но поне може да помогне на източноевропейския футбол, който сериозно бе натиснат с тези промени. Може да е изненада, приятна или лоша, да се надяваме на първото.

duzpa_1914
14.09.2016 16:05

Словения направо си е в Централна Европа, а не в Източна..

sviliev
14.09.2016 13:57

Честито на словенеца! Пожелавам му да запази настоящия формат на евротурнирите и да успее да увеличи квотата на Европа за СП с 1 бройка.