"Армейците" с най-малко чужденци от 13 години

09:55
"Армейците" с най-малко чужденци от 13 години
ЦСКА ще гони целите си през този сезон с 9 чужденци, поне на този етап. След като на "Армията" дойдоха и последните попълнения, в отбора вече има петима португалци - Арсенио, Виана, Симао, Пинто и Педро, трима колумбийци - Кулма, Перес и Джордан, както и един камерунец с френски паспорт - Петрус Бумал.

За последно иностранците в ЦСКА са били толкова малко преди 13 години. През сезон 2003/04 г. тимът използва също 9 чужденци, а през целия шампионат в А група червената фланелка обличат 40 футболисти. ЦСКА завършва 3-ти след Локо Пд и Левски, отбелязва вестник "Тема спорт".

От 2004 г. нататък бройката на чужденците, използвани в един сезон от армейците в Първа лига, никога не е падала под 10. Не е изключено и сега да премине тази кота, ако ЦСКА вземе още иностранци през зимата. Рекордът бе ударен през 2014/15 г., в който от общо 31 използвани футболисти 19 бяха чужденци, или 61%. Те вкараха 75% от головете в елита (34 от 45).

За първи път в ЦСКА има и толкова много португалци накуп - петима. Играчите от тази страна обаче рядко успяват да оставят значима следа. Може би най-успешният бе Жоао Пауло Брито, който е португалецът с най-много мачове и голове за тима - 45 участия и 10 попадения. Той бе основна фигура в шампионския сезон 2002/03 г., когато записа 23 мача и 8 гола в А група. Един от тях бе при 1:1 с Левски на 'Терена" на 10 май 2003 г. През следващия шампионат обаче формата на Брито спадна и той бе закотвен на пейката.

Сравнително добра следа остави и Тони Силва. Юношата на Бенфика и Ливърпул се появи на "Армията" в мрачен ноември през 2013 г. Изкара едномесечни проби и подписа контракт, а впоследствие направи силен дебют с гол срещу Черноморец (2:1). Постепенно обаче, както при Брито, устремът на Силва се изпари и накрая бе нежелан от феновете на ЦСКА. Записа общо 42 мача и 8 гола в А група.

Триото колумбийци също привлича внимание. Перес и Джордан най-вероятно ще са основни фигури, докато ситуацията с Кулма не е толкова ясна предвид по-голямата конкуренция по крилата. Първите чужденци в ЦСКА изобщо бяха именно от южноамериканската страна - Бернардо Редин и Карлос Пимиенто. В началото на новия век дойде и Хамилтън Рикард, който имаше много сериозна визитка, но тъкмо се бе възстановил от тежка травма и не остави следа на "Армията".

Петрус Бумал пък е последното попълнение на ЦСКА на този етап. Той е роден в Камерун, но има френски паспорт и няма да заема квота извън ЕС. Опорният халф се надява да направи нещо повече от предишните сенегалци Даниел Беконо и Нджонго Присо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Levskirealss
12.09.2016 17:00

Ей,платени журналисти стига сте пускали подобни статии веднага след равен или загуба на Литекс-София.

crazy_rabbit
12.09.2016 10:13

Туй на снимката не са "армейците", а "ловчанлии"...