Методи Томанов: Динамо е изключително мощен и техничен отбор

11:26
Методи Томанов: Динамо е изключително мощен и техничен отбор
Главният селекционер и разузнавач на ЦСКА Методи Томанов се прибра късно снощи от Русия, където наблюдава на живо мача Ростов – Динамо Москва, спечелен от столичани с 1:0. Бившият футболист на ЦСКА сподели впечатленията си от видяното.

- Г-н Томанов, какви са впечатленията ви от Динамо Москва?

- Изключително мощен и грамотен отбор, който знае във всеки един момент от мача как да развива атаката си и как да действа в дефанзивен план. Отбор, който може да играе през всичките 90 минути на високи обороти, силен в единоборствата, силен в контраатаката. Но наред с всичко това Динамо има също и своите слабости, които проличаха в мача срещу Ростов. В двубоя, който гледах, Ростов надигра Динамо Москва,като имаше териториален превес почти през цялата среща и създаде тройно повече голови положения. Динамо направи една перфектна контра, която бе завършена отлично от звездата на отбора Кержаков. Освен тази ситуация Динамо нямаше друга стопроцентова възможност за гол. Разчитаха на контраатаки.

- Кои са футболистите, които ви впечатлиха в състава на Динамо?

- Това са двамата централни нападатели – Кержаков и Кокорин. Кержаков е суперзвезда, неговите качества са познати в цяла Европа, но партньорът му Кокорин също е много опасен. Той притежава изключителна бързина и когато има свободни пространства, става лошо за съперника. Двамата външни халфове са братята близнаци Комбарови – те също играят на високо ниво и поддържат едно темпо през всичките 90 минути. Може да откроим и капитана Дмитрий Хохлов. Той също е футболист с впечатляваща визитка. Хохлов създава спокойствие и ред в средата на терена и е ключова фигура в отбора на Динамо. Не бива да пропускаме и вратаря Владимир Габулов, който направи страхотен мач срещу Ростов. Той вдъхва сигурност на целия състав с изявите си.

- Какви са шансовете на ЦСКА с оглед на това, което видяхте от Динамо?

- Пак казвам, че Динамо има и слабости, от които ние трябва да се възползваме. Тях обаче ще ги споделя на нашия старши треньор Любослав Пенев. Разбира се, че ЦСКА има шансове да продължи напред в групите на Лига Европа. Да, Динамо е много силен отбор, но можем да го елиминираме. Трябва да се има предвид обаче, че футболът, който се играе в Русия, е на светлинни години пред нашия. И като условия, и като финанси, и като кадрови потенциал. Не бива да забравяме обаче, че ние сме ЦСКА и можем да победим всеки един отбор в Европа, така както сме го правили многократно досега. Лошото е, че няма да може да използваме в първия мач Иван Стоянов и Маркиньос, които за възлови футболисти и се намират в много добра форма. Въпреки това трябва да сме оптимисти. Не бива да подхождаме със страх, а със самочувствие. ЦСКА много пъти е отстранявал отбори, които на книга са по-силни като потенциал, база и финанси, защо и сега това да не се случи...

- Как ви посрещнаха хората на Динамо?

- Перфектно. Хората ни съдействаха за всичко, от което имаме нужда с оператора Димитър Димитров. Отношението към нас бе много добро.

- Кога ще запознаете старши треньора на ЦСКА Любослав Пенев с играта на Динамо?

- Докладът за Любо Пенев вече е подготвен и той ще го има още утре (б.а. - днес) следобед.

- Доколко Динамо разчита на подкрепата на своята публика?

- В това отношение ние категорично ще имаме предимство. Публиката на ЦСКА е безкрайно предана и обединена, особено когато става въпрос за мачове от евротурнирите. Убеден съм, че в първия мач на „Васил Левски“ ще играем пред поне 25 000 зрители. Интересът е голям, а цените на билетите са напълно разумни, дори ниски за събитие от подобно естество. Доколкото знам, Динамо не се слави с голяма публика. Реваншът ще е на стадиона на Химки, който събира 18 000 зрители. Казаха ми, че е малко вероятно да се напълни. Едва ли ще се съберат повече от 12 000. Така че публиката няма да е проблем за ЦСКА. Това е един от нашите плюсове наред с традицията и пределната амбиция на нашия отбор.

- На какъв стил на игра залага Динамо. Предполагам разчитат много на центриранията?

- Не, няма такова нещо. Който си мисли, че Динамо само сипе топката в противниковото наказателно поле, значи не е гледал нито един мач на този отбор. Нашият опонент действа разнообразно в предни позиции и използва добре както двата фланга, така и атаките през центъра.

- Предвид факта, че ЦСКА е елиминирал действащи европейски шампиони, отбори, много по-силни от Динамо, като че ли подхождате с прекалено голям респект към руснаците?

- Респект трябва да има към всеки един съперник. Но респектът не значи страх. Не и когато говорим за ЦСКА. А и да се правят сравнения с преди години е неуместно. Руското първенство в момента е в Топ 5 на Европа и това трябва да се има предвид, когато се оформят някакви очаквания. Едно е сигурно - ЦСКА винаги има шансове. Така е и сега.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

icone_81
18.08.2009 14:32

Защо няма да дават /поне за сега такава ми е информацията/ сблъска между тези два отбора, който може би ще бъде най-качествен в сравнение с Левски - Дебрецен и Литекс - БАТЕ?