16 българи в 21 шампиона на Европа

13:58
16 българи в 21 шампиона на Европа
През лятото три клуба, носители на купата на европейските шампиони или победители в Шампионската лига, привлякоха за първи път български футболисти. Това са Борусия Дортмунд и Димитър Рангелов, Стяуа и Крум Бибишков, ПСВ Айндховени Станислав Манолев. Така нашенци вече са обличали екипа на 15 от 21 първенци на континента.

Общо българите, играли в тези отбори, са 16. В тази бройка не се включва Михаил Лозанов, който е играл в Байерн Мюнхен през 1938-1939 г., когато все още не е имало европейски клубни турнири.

Първият български футболист, облякъл екипа на европейски шампион, е капитанът на Славияи националния отбор Андрей Желязков. През 1981 г. той преминава в холандския Фейенорд, триумфирал с КЕШ през 1970 г. В тима от Ротердам Жужо е съотборник с един бивш и един бъдещ носител на Златната топка- ветерана тогава Йофан Кройф, завърнал се в родината след гурбет в Испания и САЩ, и съвсем младия Рууд Гулит, който дори все още не е с плитки.

Единственият българин, който е бил в отбор и преди, и след спечелването на европейската титла, е Христо Стоичков. Той подписва с " Барселона" през 1990 г., извежда отбора още през първия сезон до финал за купата на купите, а през втория - и до финал за КЕШ. Него каталунците печелят с 1:0 с гол от фал на Роналд Куман.

Същото можеше да направи и Димитър Бербатов през 2002 г. Тотава обаче неговият Байер Леверкузен загуби 1:2 от Реал Мадрид. През тази година Митко не успя и при втория си опит, след като Манчестър Юнайтед падна 0:2 от Барселона.

Трима пък са игралите в по два отбора, носители на КЕШ или победители в Шампионската лига. Емил Костадинов рита в Порто и Байерн, Йордан Лечков - в Хамбургер и Олимпик Марсилия, а Стилиян Петров - в Селтик и Астън Вила.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Rysalka
17.08.2009 00:09

Оле майко докаде я докарахме такива статистики да ни вълнуват и да им се радваме *sick*

lamers_pro
16.08.2009 17:50

И да са 20 хич не ме топли!Да не би националния да е супер силен като повече от половината играят в "европейски шампиони"?! *wink* БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО ВСЕ ПАК!!!! *smile* *lol*