Хамилтън с полпозишън в Австрия

17:03
Хамилтън с полпозишън в Австрия
Мерцедес се справиха със задачата да оправят катастрофиралия болид на Нико Розберг и да го пуснат навреме на пистата за квалификацията за Гран При на Австрия. В началото на сесията всички излязоха на трасето с гуми ултрасофт и още в първите минути пилотът на Менър Паскал Веерлайн записа най-бързата обиколка, която след това бързо беше подобрена от Кевин Магнусен и Карлос Сайнц, но все пак протежето на Мерцедес направи впечатляващо представяне с най-бавната кола на стартовата решетка.

Пирели написаха в twitter, че според прогнозата за времето не се очаква дъжд скоро. След това Люис Хамилтън записа най-добра обиколка още с първото си излизане, а зад него се подреди Серхио Перес с Форс Индия, но за кратко, защото бе изпреварен от Фелипе Маса. Няколко минути по-късно мексиканецът докуцука до бокса заради проблем с предна дясна гума, който после се оказа повреда в окачването.

Осем минути след началото на пистата най-после излезе и Нико Розберг. В това време втори беше Фетел, а трети - Валтери Ботас. Малко преди финала на Q1 Розберг дръпна с половин секунда пред пилота на Ферари, но след това сесията бе спряна заради червени флагове, предизвикани от Даниил Квят. Пилотът на Торо Росо мина през бордюрите, счупи окачването си, завъртя се и накрая се удари в стената при девети завой. В крайна сметка от тази първа част на квалификацията отпаднаха Кевин Магнусен, Джолиън Палмър, Рио Харианто, Даниил Квят, Маркус Ериксон и Фелипе Насър. Паскал Веерлайн с Менър продължи напред - това е първото влизане на отбора в Q2.

За втората част от сесията над трасето дойдоха тъмните облаци и температурата падна с четири градуса. След като сесията бе рестартирана проблем се появи и в другата кола на Торо Росо, управлявана от Карлос Сайнц. От болида на испанеца излизаше пушек - явно проблем с двигателя и жълти флагове.

Ферари информираха Кими Райконен, че очакват дъжд след осем минути, което означаваше, че двамата им пилоти трябваше да натиснат с гумите суперсофт, с които бяха обути. Розберг записа 1:06.403 минути, но Хамилтън веднага подобри времето му. Трети се подреди Даниел Рикардо, но Ботас го изпревари, а Кими беше пети. След това дойде и Фетел и избута всички, подреждайки се трети.

Отново жълти флагове, този път заради Дженсън Бътън, който излезе при трети завой докато Кими докладваше за дъжд. В това време Розберг и Хамилтън излязоха за втори опит отново с гуми за суха писта. Хамилтън беше първи с 1:06.228, а Розберг с 0.175 секунди изоставане. Очакваният дъжд накрая наистина заваля, но това не можеше да развали празничното настроение в Менър, които на старта утре ще са 12-и. Така до Q1 не стигнаха Перес, Сайнц, Алонсо, Грожан, Веерлайн и Гутиерес, а Дженсън Бътън за първи път този сезон ще има място в топ 10.

В последната част от квалификацията пистата предлагаше разнообразни условия. Фетел докладваше, че между втори и трети завои трасето е "доста мокро", но на други места състезателната линия вече изсъхваше. При първите излизания Фетел поведе, а Хамилтън и Розберг не можеха да го настигнат. След това Райконен и Хамилтън подобриха времето му последователно, но после дойдоха Розберг и Рикардо с по-силни обиколки. За кратко Бътън беше втори, но бе постепенно изместен от подобряващите времето си. В последните минути лидерите преминаха към гуми ултрасофт и битката за полпозишъна беше ожесточена. В крайна сметка бе спечелен от Люис Хамилтън. Розберг финишира втори, но има наказание с пет места. Трети остана Нико Хюлкенберг, който ще спечели позицията на Нико. Четвърти бе Себастиан Фетел, но и той ще търпи наказание. Петият Дженсън Бътън направи невероятно обиколка и благодарение на наказанията утре ще е трети!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация