Илиян Илиев: Берое не бива да трепери до последния кръг

12:42
Илиян Илиев: Берое не бива да трепери до последния кръг
Безспорно изненадата на първия кръг в "А" футболната ни група бе Берое. Заралии удариха с 2:1 Лококомотив София на старта и дадоха на силните да се разбере, че със "зелените" шега не бива. В събота на Берое предстои ново тежко изпитание, гостуване на ЦСКА. Заради наказание на "червените" двубоят ще се играе в Сливен, което със сигурност е в плюс за заралии. Дни преди двубоя "Меридиан Мач" потърси за интервю старши треньора на Берое Илиян Илиев.

- Г-н Илиев, очаквахте ли такъв летящ старт от Берое?

- Не мисля, че е голяма изненада. Все пак разполагаме с много опитни играчи, които знаят какво е и най-важното, как да печелят в "А" група. Но наистина Локомотив София е добър отбор, беше ни доста трудно, но имахме и късмет. Имаме още много работа, особено във фаза защита. Много важно е да продължим да сме на земята и да сме реалисти.

- Ще продължите ли с победите и добрата игра и срещу ЦСКА?


- След един мач не могат да се правят генерални изводи. Това че бихме Локомотив София не значи нищо, освен че е добре за самочувствието ни. Сега срещу ЦСКА ни чака още по-тежък мач. Те стартираха още по-добре.

- Какви са целите, които Берое ще преследва през сезона, очевидно е, че ако продължите в същия дух няма да имате проблеми с оставането в групата?


- Как да няма проблем. Има още цели 29 кръга. Да, искаме този сезон по-рано да си осигурим оставането в групата и да сме спокойни, а не да треперим до последния кръг. А пък и никой не ни е опрял пистолет на челото, за да бием всеки мач. Важното е всеки един от играчите да изпитва удоволствие от играта. И все пак е хубаво, когато побеждаваш. Нашите фенове го заслужават.

- Очаквате ли удари под кръста на двубоя с ЦСКА, все пак след мача с Локо Сф се оплакахте от съдиите?


- Не се притеснявам от нищо, било то и от съдиите. ЦСКА е добър отбор, Любо работи добре. За да искаш да победиш някой, трябва да имаш отбор и аргументи, мисля, че ние имаме. Най-важното е и двата състава да зарадваме хората с красива игра. Що се отнася до мача с Локомотив (София), просто напрежението в един момент дойде в повече.

- Има ли вече нужната стабилност Берое – финансова и игрова?

- Тези въпроси трябва да ги отнесете към ръководството. Но на всеки е ясно, че сме във финансова криза и тя се отразява почти във всички сфери. Хубаво е, че това се осъзнава от играчите. Може и да има забавяне на плащания, но хората правят всичко възможно нещата да са наред.

- Като бивш футболист на Левски двоен ли ще бъде зарядът за вас срещу ЦСКА?

- Уважавам достатъчно Любо Пенев и ЦСКА, за да навлизаме в такива полемики. Все пак всеки мач дава три точки. Няма какво да се доказвам или пък както бяха изкарани нещата с Локо Сф, да си отмъщавам за това, че те ни пратили в „Б“ група. Няма реваншизъм. Мисля, че по-скоро при ЦСКА е на всяка цена задължителна победата, докато при нас не е. На другия ден пак ще тренираме, както бе и след мача с Локо Сф. Няма да свърши света, ако загубим от ЦСКА.

- Имате ли претенции къде да се играе мачът?

- Нямам претенции, стига да е добър теренът. Доколкото се информирам от вас медиите, двубоят ще се играе в Сливен.

- Какво може да кажете за играта на ЦСКА – силни и слаби страни?

- За мен ЦСКА играе правилно. Има много нови хора и млади момчета, на които ще им е нужно време. Както казах, от един мач не може да се правят генерални изводи и заключения. Но ако продължат така, ще навлязат в още в по-добра форма. Иначе всеки отбор си има силните и слабите страни, но това ще го запазя за себе си и за моите футболисти.

- Ще успее ли Любо Пенев начело на ЦСКА – първо за Лига Европа срещу Динамо Москва и после в битката за титлата?

- Ще е добре за родния футбол да успее. Бях доста време в чужбина и като се върнах, исках доста неща да ги приложа и променя, но у нас постепенно те карат да се примиряваш. Любо е видял доста от големия футбол, което съм сигурен, че иска да приложи, но трябва да се бори с много порядки, налагани у нас с години. Важното е да има подкрепата от страна на ръководството.

- Според вас има ли смисъл от "А" група с 16 отбора или трябва да се намалят на 10?

- Трудно ми е да преценя. Аз мисля, че за да върви нагоре футболът ни, трябва да се приложи естественият подбор. Трябва да стане така, че ако имаш нужната база, имаш професионален футбол. А не да се играе на 2-3 стадиона. Като не си я направиш базата, отиваш при аматьорите.

- На какво ви научи тази една година престоят в "Б" група?


- Видях как по-малките отбори се хвърлят на големите, какъвто е Берое. Всеки мач играхме за победа и свикнахме с напрежението. Затова сега, като играем с грандовете, знаем какво е. В повечето ни мачове се нареждаха отзад 10 човека и чакаха съдията да свири края.

- Изненада ли ви силният старт на ЦСКА?

- Щом се е получил, не може да е изненада. По-скоро ме изненада Локомотив Пловдив, но те нямаха и късмет в мача. Вместо да намалят резултата, получаваха гол след гол.

- Ще поставите ли персонален пазач на някой от силните играчи на ЦСКА – Иван Стоянов, Маркиньос, Тимонов..?

- Подобен въпрос към мен имаше и преди мача с Локомотив София за Мартин Камбуров. Ако сложа персонален пазач, трябва да играем с 13-14 човека. За това - персонално внимание към всички, щом са от ЦСКА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация