Карлос Дунга: Три звезди отбор не правят

09:01
Карлос Дунга: Три звезди отбор не правят
Ювентус на Чиро Ферара спечели доверието на Карлос Дунга. "Юве никога в историята си не е изглеждал така бразилски. Ще следя какво прави отборът с любопитство и симпатия." Да, Дунга вече е вперил поглед към още едно ъгълче на Италия. Сега вече и Ювентус привлича вниманието му след Милан на Леонардо, Рома на Жуан и Интер на "гигантите" Майкон, Лусио и Жулио Сезар. Селекционерът на петкратните световни шампиони дава оценките си за италианското първенство от далечна Естония. "Този Ювентус е готов да спечели скудетото. Клубът проведе забележителна трансферна кампания. Нито един ключов играч не напусна, а дойдоха важни хора. Например Фелипе Мело", заяви наставникът в интервю за "Гадета дело Спорт", поместено в "7 дни спорт".

- Фелипе Мело новият Дунга ли е?

- Той е гладен. Той е воин. Победител. За му дадох възможност, а той скочи във влака в движение и повече не слезе. С Фелипе Мело Юве ще има повече характер. Присъствието му ще позволи на треньора Ферара да пуска повече хора, които да мислят за вкарването на голове.

- Като например Диего?


- Той ми напомня на Роби Баджо. В дребните неща, само за миг. Изпълнява същата функция на терена - чиста проба "трекуартиста" (б.р. - атакуващ играч, който се подвизава между халфовете и нападателите). Характерът му също прилича на този на Баджо - много точно момче. На Копа Америка във Венесуела (през 2007) той показа, че е способен да се впише в колектива в националния отбор. Диего има голов усет, но също така е готов да работи за останалите.

- А Амаури?

- Още един важен футболист за Юве. Ферара има на разположение много голаджии. И Трезеге никак не се шегува. Да не забравяме и Дел Пиеро. След като Малдини сложи край, сега именно Дел Пиеро е символът на италианския футбол.

- Интер загуби Суперкупата на Италия?

- Но преди старта си остава най-силният италиански отбор.

- Въпреки продажбата на Ибра?


- Ето\'о винаги е вкарвал много. В Испания, но също и в Шампионската лига. Той е по-добър реализатор в Европа, отколкото Ибра. Освен това Интер привлече човек от световна класа в защита.

- Лусио, капитанът на "Селесао".

- Той е талисман. Лусио ще зарази всички останали с желанието си за победа. Той излъчва адреналин и увлича съотборниците си. Моуриньо направи отличен избор и ще се влюби в него.

- Лусио плюс Жулио Сезар и Майкон...

- Няма да е лесно да се вкарват голове на нерадзурите. Морати постъпи мъдро, като удържа атаката на Реал Мадрид за Майкон. На своя пост той е сред най-силните в света. Освен другото, като работи с такива хора, младият Сантон скоро ще стане истинска звезда в италианския футбол.

- Да се насочим към Милан.

- Напускането на Кака предизвика травма, която няма лесно да бъде заличена. Разводът с Анчелоти също създаде проблеми. След толкова години в клуба той беше станал татко за всички. Беше изключително ценно присъствието му.

- Новото начало е с Леонардо.

- Той ми е приятел, но за него сега започват проблемите. Когато си само зрител, всичко е лесно. Мислиш си за своя футбол, раздаваш оценки, сигурен си, че си прав. Но когато почваш да играеш, всеки ден си на мушката. Пейката на Милан е толкова важна, колкото и тази на националния отбор на Бразилия. Никой нищо не ти прощава. На Леонардо никак няма да му е лесно.

- Берлускони залага на Роналдиньо.

- Най-после успя да проведе една лятна подготовка като хората. Всички чакат да видят Роналдиньо, най-вече аз. Но във футбола думите нямат тежест. Всичко се решава на терена. Бързо ще разберем дали онзи Роналдиньо, който спечели Златната топка, още го има.

- Защо не викнахте Пато за контролата с Естония?

- Това не значи, че съм го отписал.

- Но той не се представи добре на Купата на конфедерациите.

- Само за една година върху това момче се стовари целият свят. Нормално е да се олюлее. Пато трябва да намери необходимия баланс. Трябва да разбере, че е едва в началото на един дълъг път и да почне да тича отново. Аз продължавам да вярвам в него, но той е човекът, който трябва да ми създаде проблем. Освен другото, той и в Милан ту играе, ту не играе.

- "Росонерите" предпочетоха Хунтелаар пред Луиш Фабиано.

- Луиш Фабиано е като Фелипе Мело - качи се на влака в националния и продължава да лети със сто километра в час. Луиш Фабиано говори чрез своите голове. Това е език, който ми харесва. Хунтелаар е като Индзаги - консуматор. Луиш Фабиано е отборен футболист.

- Кое може да се окаже откритието на италианското първенство през новия сезон.

- Имам слабост към Рома, която играе модерен футбол. Ако ключовите играчи нямат проблеми с травми, Рома ще бъде блуждаеща мина, която може да взриви всеки съперник.

- Почнахте ли да изучавате Реал М, където са Кака, Кристиано Роналдо и Бензема?

- Ще искам информация от Рики за Реал. Но не са достатъчни три суперзвезди, за да се създаде непобедим отбор. Освен другото Кака, Кристиано Роналдо и Бензема трябва да се научат да изпитват удоволствие, играейки заедно. При това трябва да помогнат на Реал да стане истински отбор, истински колектив. Защото дори тези трима феномени не са в състояние да гарантират пет отбелязани гола на мач, нали така?

- Ще спечели ли Шампионската лига Реал Мадрид?

- По-кротко! И Барселона има много звезди. А Интер с Ето\'о и Лусио със сигурност става по-стойностен отбор на международната сцена. Бих казал, че нерадзурите са готови да спечелят Шампионската лига. Дори без Ибра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация