Вицето на БФС: Ние сме \"за\" развитието на ЦСКА

13:30
Вицето на БФС: Ние сме \"за\" развитието на ЦСКА
Атанас Фурнаджиев е вицепрезидент на БФС и изпълнителен директор на "Мото – Пфое". Само преди месец една от най-влиятелните личности във футбола ни бе приет и в комисията на УЕФА по маркетинг. Това признание, както и стартът на шампионата, е причина да разговаряме с Фурнаджиев.

- Г-н Фурнаджиев, каква е оценката ви за старта на първенството?

- Видно е, че пред нас предстои най-интересното първенство от 1989 година насам. Има 7-8 отбора, които биха могли да станат шампиони и битката за местата в евротурнирите ще бъде ожесточена. Видяхме, че и съдийството е на добро ниво в този първи кръг. С новия треньор Вили Вуцов очаквам приятна изненада и от Славия, след като миналото първенство този отбор не беше на очакваното ниво.

- Както и миналото лято, така и сега основните проблеми преди началото на първенството дойдоха от ЦСКА. Дори от "Армията" стигнаха до обвинението, че БФС е "синьо".

- Ние като футболен съюз направихме всичко необходимо ЦСКА да си реши проблемите. Ние сме "за" развитието на ЦСКА и всеки един отбор във футбола ни, а целта ни не е да пречим. Проблемите са в самия клуб. Старото ръководство е в оставка, направи се подмяна в ръководните органи и това явно усложнява изчистването на плащанията. Ето, сега излезе и този дълг на ЦСКА към Емил Гъргоров в размер на 400 000 лева. Къде е вината на футболния съюз?!

- Как бихте определили приоритетите на футболния съюз в предстоящите няколко месеца?

- Приоритет на Изпълкома ще бъдат развитието на детско-юношеските школи. Предстои среща с премиера и той като спортен човек вярвам, че ще направи необходимото да се инвестират средства в школите. Допреди няколко години България със своите интернати беше ковачница за млади футболисти и таланти. Не случайно и тези звезди, които излизаха в последните двайсетина години, бяха резултат именно на тези интернати. Базата на националните отбори също е един от проблемите, по които предстои да работим. Временно решение има със стадиона в Драгалевци. Но очакваме генералното решение с базата в НСА, за която има извършена и първа копка. Участието на Михаил Касабов в комисията "хеттрик" на УЕФА също очаквам да окаже роля при изграждане на нови игрища.

- Не е тайна, че футболният съюз е най-уязвим, когато става дума за съдийската комисия. Очаквате ли пак оттам да идват проблемите?

- Не очаквам подобно нещо да се случи. През пролетта арбитрите ни показаха, че могат да работят добре. Видя се, че когато се провеждат разговори, когато на съдиите им се вдъхва доверие и се оставят да работят без външен натиск, то резултатите са налице. Моят апел е президентите да спрат да търсят причините за неуспехите на отборите си в съдиите, а в самите себе си.

- Продължава ли футболният съюз да прави компромиси с изискванията на УЕФА и да допуска мачовете у нас да се играят на стадиони, които не покриват условията?

- Нека не смесваме лицензите на стадионите според критериите на УЕФА с тези на вътрешните лицензи. Съвсем естествено техните критерии са завишени и условията у нас се покриват напълно само от три стадиона - "Васил Левски", "Георги Аспарухов" и този на Черноморец. Вътрешните критерии съвсем умишлено сме ги оставили по-занижени, за да не се стига до парадокса всички да играят на три стадиона. Така ще убием футбола в България.

- Какви са очакванията ви към националния отбор, защото вече свикнахме да определяме Бербатов, Стилян и компания като изгубеното поколение?

- Повечето национали играят за силни тимове и в силни първенства и вярвам, че е дошло време да постигнат успех и за България. Да не забравяме, че и преди "Парк де Пренс" всичко бе изгубено и се чертаеха мрачни картини, пък след това голът на Костадинов ни прати в друго измерение.

- Една от другите трактовки гласи, че играчите ни са добри, но не случваме на треньор. Дали с чуждестранен селекционер нещата щяха да изглеждат различни?

- Не намирам, че чужд селекционер ще разреши проблемите. Най-малкото той би имал езиков проблем при комуникацията с играчите. Тук опираме и до средствата, защото за един качествен играч ще е необходим поне 1 милион евро годишна заплата.

- Футболният съюз създава впечатлението, че въпреки световната финансова криза финансовото обезпечение е добро и не липсват спонсори.

- За съжаление не е точно така. Има лек отлив на спонсори, но все пак се намират фирми, които да инвестират в този продукт. Важното е, че бюджетът на футболния съюз е осигурен. Намалили сме разходите съобразно антикризисната ни програма.

- Наскоро получихте голямо признание от УЕФА с избирането ви в комисията по маркетинг. По какъв начин позицията ви ще помогне на българския футбол и какви са задачите ви в комисията?

- Преди всичко изборът ми в тази комисия е голямо признание както за БФС, така и за мен. Публиката надали помни, но преди 4 години бях маркетинг директор на комитета по кандидатурата ни за олимпийските игри. "Мото-Пфое" е една от най-активните фирми по отношение на реклама и позицията ми е съобразена с моя опит.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация