Сашо Тунчев: Дери Сити няма да свали топката на земята

10:56
Сашо Тунчев: Дери Сити няма да свали топката на земята
Малко преди реванша на ЦСКА с Дери Сити за Лига Европа "Меридиан Мач" потърси за интервю бившия бранител на "червените" Александър Тунчев. През миналия сезон той и неговият Лестър спечелиха промоция от Лига 1 в Чемпиъншип. Централният защитник познава добре английския футбол, който в долните дивизии едва ли се различава кой знае колко от този във Висшата лига на ЕЙРЕ, където играе Дери Сити. С Тунчев говорим и за националния отбор, и за отминаващата му тежка контузия.

- Сашо, как се чувстваш след тежката контузия и дългия период на възстановяване?


- Добре. Засега всичко върви нормално и както трябва. Не мога да кажа, че болката е отшумяла напълно, но не ми пречи да тренирам и да вземам участие в мачовете на Лестър. В началото ми беше доста трудно, докато започна да тренирам и да преосмисля какво точно ми се е случило.

- Ще успее ли Лестър да се пребори за място във Висшата лига и това ли ще бъде основната цел пред отбора?

- Ще се опитаме да продължим инерцията, която набрахме от миналия сезон в Лига 1. Целта е, ако можем да играем поне плейоф за влизане във Висшата лига, но ще е доста трудно. Много равностойно първенство е Чемпиъншип. Близо половината от отбори са играли във Висшата лига.

- Има ли шанс друг българин да заиграе при теб, преди време Милан Мандарич призна пред "Меридиан Мач", че Лестър следи Живко Миланов?


- Поне на този етап мисля, че няма никакъв шанс. Зная, че са гледали Живко Миланов, но вече е привлечен десен защитник. За мое съжаление се разминах с тази възможност да играя рамо до рамо с българин.

- На бившия ти отбор ЦСКА предстои тежко гостуване на Острова на ирландския Дери Сити, ще продължи ли тимът напред в Лига Европа?


- Ще им бъде много трудно. ЦСКА можеше да вкара поне още един гол в първия мач и сега да е по-спокоен, но за жалост не съумяха. Дано успеят и да прескочат в следващата фаза. Публиката бе страхотна, след година отсъствие от Европа показа, че е винаги всеотдайна.

- Като човек, който познава британския футбол, какво бихте посъветвали ЦСКА преди мача с Дери? Все пак едва ли играта в Лига 1, в която победихте миналия сезон, се различава коренно от Висшата лига на ЕЙРЕ?

- От Дери ще заложат на центриранията и статичните положения. В това съм повече от убеден. Именно с този прийом ирландците ще опитат да решат мача в тяхна полза. Ще заложат на преса от първата минута. Ще търсят ранен гол. Ако обаче ЦСКА вкара ранен гол, мачът ще стане лесен. Ще бъде здрава битка.

- Означава ли всичко това, че вратовете на играчите на ЦСКА ще са схванати след края на мача?

- Може и така да се каже. Аз вярвам, че Любо Пенев е запознат добре с играта на Дери Сити и знае как да противодейства на тези високи топки. И Котев, и Иван Иванов са здрави защитниците, които умеят да играят добре с глава.

- Има ли сили ЦСКА да влезе в групите на Лига Европа, нещо, което съдбата ви отне при последния опит с Тулуза?


- Надявам се да успеят. Ще им бъде доста трудно. Има много доста нови момчета в отбора. Ще им трябва време за сработване. Трябва и късмет при жребия. Наистина съдбата има какво да си връща на ЦСКА и за Тулуза, и за злощастното отпадане от Бешикташ в продълженията.

- Имаш ли да получаваш пари от ЦСКА, или новите собственици от "Титан" се разплатиха вече с теб?

- Имам да получавам пари. Ръководството в лицето на новите собственици от "Титан" даде обещание. Надявам се да се спази. Надявам се и с тях на "Армията" да дойдат по-добри дни.

- Изненада ли те повиквателната на Станимир Стоилов за контролата с Латвия?

- Да, приятно съм изненадан. Разговарях с него. Той иска да види моментното ми състояние. От доста време не съм играл. Изиграх три контроли с Лестър – в две по 30 минути и една 45 минути. Липсва ми игровата практика. Далеч съм от формата си. Нужни са ми мачове. Но всичко с времето си.

- Забрави ли драмите с отнетия лиценз, заради който ЦСКА пропусна уникален шанс да влезе в групите на Шампионската лига, имайки предвид с какъв състав разполагахте тогава?

- Много пъти съм си говорил с приятели и съотборници какъв уникален шанс изпуснахме наистина. Но не можем да върнем времето. Имахме страхотен отбор, който можеше да отстрани БАТЕ Борисов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация