Изпълкомът умува над три варианта за Литекс

10:33
Изпълкомът умува над три варианта за Литекс
Ден след ден, седмица след седмица казусът с изваждането на Литекс от "А" група остава неразрешен. Измина точно месец, откакто ловчанлии напуснаха демонстративно терена в дербито с Левски и след това бяха изхвърлени от елита след заседанието на Дисциплинарната комисия. Последва потвърждаване от Апелативната комисия, след което обаче наказанието не влезе в сила.

В последната седмица в публичното пространство бяха лансирани различни варианти за решение на Изпълкома по въпросния казус. Темата е най-коментираната във футбола в момента. Обсъждани бяха куп варианти за това какво може и какво не може да реши Изпълкомът.

По устав единственото, което може да направи, е да потвърди решението на Дисциплинарната и Апелативната комисия за изваждане на ловешкия клуб от "А" група. Оказва се обаче, че има поне още два законови изхода. Това разкриха двама от най-известните и подготвени юристи в България. Те пожелаха да запазят анонимност, но разясниха надълго и нашироко казуса пред "7 дни спорт".

Първият е Изпълкомът да реши, че има правно разминаване в наредбата и устава, и да осигури правото на Литекс да обжалва санкцията пред Арбитражния съд на ФИФА (КАС). Именно това е записано в Устава на ФИФА и по-специално в член 17. Арбитражното споразумение означава, че двете страни са съгласни с факта, че решението е неправилно взето. На практика така БФС признава, че има разминаване между правилник и наредба и че решението е оборимо от КАС.

В този случай се иска бърза процедура по свикване на заседание на съда в Лозана и там се взима окончателното решение. То не подлежи на ново обжалване, а е окончателно. Това означава, че ако КАС реши, че Литекс правилно е наказан, то клубът отива безапелационно в по-долната група - в случая в "Б". А ако реши, че клубът неправилно е изваден на основа доказателствата, които ще получат от България, тогава Литекс може да бъде върнат да доиграе сезона в елита. Разбира се, това е само работна хипотеза.

Другата възможност, казусът да има законово развитие извън Изпълкома, е той да свика извънреден конгрес или както е записано по устав - общо събрание, което обаче да бъде отчетно, а не изборно. Тогава то може да вземе окончателното решение за изваждането или оставянето на Литекс. Този вариант минава през бързо заседание на изпълнителното бюро, за да може да бъде обнародвано свикването, и след месец да бъде свикано събранието.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Di_Canio
14.01.2016 21:02

Аз съм твърдо ЗА Литекс да останат в Елита.По-голямата част от левскарите също са на моето мнение.

night_wolf1984
14.01.2016 14:28

чакйте Литекс да си продадът отбора...Гришата да вкара в касата на ЦСКА 10 Млн...да хванат трансферния прозорец,да си вземат свободни агенти...и ги оставете в А група...така хем вълка ще е сит,хем агнето цяло...пък и нали това е целта *smile*

Chelsea86
15.01.2016 11:10

Колкото по-бързо си намериш психолог да ти помогне с тези (злоба, завист, комлекс, омраза и т.н) все лоши качества довели до психичните ти проблеми, толкова по-добре. Сериозно!!! Личи си, че с всеки изминал ден главата започва все по-малко да те слуша. В най-лошия случай поне си намери работа, така няма да ти се налага да мислиш 24/7 само за Левски. Ако имаш поне малко акъл ще ме послушаш... *beer*

night_wolf1984
14.01.2016 22:33

Изкуствен отбор викаш,ама е на годините на дядо ти.....злобей си колкото искаш,но твоя отбор с крадено име на един от най великите и обичани българи няма да стане по натурален с тея маймуни с големи джуки...дето стават само са лепене на пощенски марки...ние си разчитаме на младоци....и успехите ще дойдат.Изкуствени,а имаме повече титли и купи от милиционерчетата.....и дори неможаха да се класират за полуфинал на купата за разлика от ЦСКА!!!Нашия любим отбор не го мисли....пак ще сме добре,ами виж турската пералня за пране на пари и Беевски...какво правят,че турския орел е гладен нещо последни време хвърчи далече и високо и не се вижда много!!!*smile*

Kalinho
14.01.2016 22:07

е много ясно един изкуствен отбор цял живот е живял със схеми и на чужд гръб, нищо ново. Ама сметките са ти криви, някои има да избива загубата от един неуспешен завод за коли.

night_wolf1984
14.01.2016 15:53

Че за какво им е на БФС да си слага пепел на главата....схемата вече я казах...С един куршум два заека...Литекс ще е в А група,а ЦСКА с по малко дългове.Това ми прилича на две офшорки ,едната прехвърля на другата.За жалост и такива работи стават..във футбола,а най лошото е,че си е законно и нищо не могат да им направят*smile*

kabela91
14.01.2016 15:00

Аз започнах да се съмнявам дали правят далавери тия комисии или знаят само да въртят гюбеци и не знаят сега какво да направят . То ,че Гришата си върти далавери така е . Ама тия от комисиите или му играят по свирката или за нищо не стават тия глави.