Венцислав Стефанов: ЦСКА е втори ешелон в сравнение с нашата школа

08:58
Венцислав Стефанов: ЦСКА е втори ешелон в сравнение с нашата школа
Славия ще започне последен първенството. По традиция от миналата година мачът на белите е в понеделник. На 10 август "белите" гостуват на новака в "А" група Спортист. През лятото на Овча купел направиха една основна промяна - назначиха нов треньор. Велислав Вуцов смени на поста Стевица Кузмановски. За тези и други въпроси около клуба "7 дни спорт" разговаря с президента на Славия Венцеслав Стефанов.

- Г-н Стефанов, готов ли е Славия за старта на първенството?

- Направихме добра подготовка, треньорите и момчетата работиха здраво, а дали сме готови ще покажат първите мачове. Изпълнихме по-голямата част от задачите, които си бяхме поставили през лятото - и като селекция, и като подготовка. Има още някои неща, но тях Велислав Вуцов ще ги отстранява в движение. В процеса на работата сигурно ще изскочат нови неща, но той ще се справи с тях. Момчетата пък трябва да разберат едно основно нещо - да носиш фланелката на Славия е чест, а не жест от тяхна страна.

- Вуцов бе приет много добре от феновете. Очаквате ли подкрепата от тяхна страна да продължи?


- Момчето е дошло в Славия да си върши работата и я върши с огромно желание и ентусиазъм. В отбора има настроение, не виждам нацупени хора, а това е много важно. Но за да успее, трябва да получи подкрепа от всички нас - ръководителите и феновете. Всеки може да подкрепя, когато биеш, важното е да си фен и когато отборът се намира в трудни моменти. Това е мерилото. Трудно се работи във вражеска среда, а много лесно в приятелска. Феновете може и да не са решаващият фактор в един клуб, но са много важни и често диктуват нещата. Виждате до какво доведе протестът на запалянковците в Левски.

- Започвате първенството с гостуване на Спортист. Новакът в групата със сигурност ще е много амбициран в първия си мач в "А" група.

- Очаквам това първенство да е много оспорвано и интересно. Наченки на нещо подобно се видяха още миналия сезон, сега също ще е така, че и още повече. Убеден съм, че силите ще бъдат много изравнени и едва ли някой ще си позволи лукса да подцени когото и да било. Затова и няма значение къде и срещу кого почваме.

- Мачът със Спортист няма да е в Своге, а на стадион "Локомотив" в София.


- И аз така знам, но кой знае какво може да се случи. У нас всяка заповед е предпоследна.

- Проблем с лиценза на стадиона в момента има не само Спортист, но и много други клубове. Какво трябва да се направи?

- Държавата трябва да се замисли. В Славия всичко е уредено, ние нямаме проблеми със собствеността, но много клубове имат. Управляващите трябва да разберат, че младото поколение, което расте в момента, е бъдещето на страната ни. Тези деца трябва да спортуват, а за това са необходими нормални стадиони и бази. Те може и да не станат професионални спортисти, но ще растат здрави и с характер. И най-важното - няма да са на улицата, където е страшно и се случват страшни неща. Новият премиер е спортен човек, дано обърне внимание на този голям проблем.

- Както казахте, Славия няма проблем с базата. Направени бяха изкуствени игрища. Какво предвиждате още?

- Тече процес по узаконяване на осветлението. Процесът е тежък. Правят се геоложки проучвания, трябва разрешение от енергото. Един кабел трябва да се прокарва отдалече. Ще започнем обаче още тази година.

- Това ли е правилният път на развитие пред българските клубове?


- Това е не просто правилният, а единственият възможен път. Ако искаме да се случи нещо хубаво в българския футбол, трябва да обърнем основно внимание на базите. Шансът без добра база и добър стадион е минимален. Виждате какво правят страни, които доскоро смятахме за изостанали във футболно отношение. Когато има къде да тренираш, шансът да извадиш собствени кадри е много по-голям. Така няма да хвърляш пари за скъпи, но недоказани чужденци. Хората трябва да разберат едно - инвестициите сега, дават резултат в бъдеще. При това добър резултат.

- В Славия вече дават резултат. Вкарвате в първия отбор юноши, успешно продавате млади играчи в чужбина. По успехи отборите от школата вече изместиха ЦСКА и могат да спорят единствено с Левски.

- ЦСКА е от втория ешелон в сравнение с школата и базата на Славия. Те не могат да се мерят с нас. Дълги години ЦСКА гради имидж въз основа работата на други хора. В последните години само се руши. Децата от тяхната школа тренират в калта, а нашите - на хубави и модерни терени.

- Това лято направихте и промени в школата. С каква цел?

- Шеф на школата вече е Владимир Иванов, който реши да се откаже от състезателна кариера. Фугата е млад човек, има амбиции и модерни виждания. Младите хора имат желание за работа с деца.

- В разгара на евротурнирите в Левски и ЦСКА има проблеми. Сините смениха треньора, а ЦСКА отново се оказа без пари. Коментарът ви?

- Не искам да се бъркам в делата на другите. Тези отбори си имат ръководство, което ще се справи с проблемите. Това, което се случва обаче не е хубаво. Зле е за всички - за въпросните клубове, за футболистите и за българския футбол като цяло. Не е добре за футбола ни, когато най-добрите отбори имат проблеми. Все пак те ни представят в Европа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация