ИААФ временно отстрани Русия от всички състезания

12:35
ИААФ временно отстрани Русия от всички състезания
Съветът на Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) временно отстрани федерацията на Русия по лека атлетика от своите редици. Това стана ясно след 201-вото заседание на Съвета на федерацията, което се проведе чрез конферента връзка и негов инициатор бе президентът на ИААФ Себастиан Коу.

Руските атлети няма да могат да участват в международни състезания, като това включва Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година и Световните атлетически серии. Освен това Русия е лишена от домакинство на Световното първенство по спортно ходене през 2016 в Чебоксари и от домакинството на Световното младежко първенство по лека атлетика в Казан.

Санкцията се налага в следствие на доклада на Световната антидопингова агенция, според който руските атлети системно са нарушавали правилата. Също така агенцията посочва наличие на държавноспонсорирана допингова програма и корупция, която да прикрива положителните проби.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу заяви, че зависи изцяло от Русия, дали нейните атлети ще бъдат допуснати до Олимпийските игри в Рио през 2016г.

"Тук няма общо политиката, говорим единствено за защитата на чистите атлети. Ние трябва да изпратим възможно най-силното послание. Това беше много срамно събуждане за федерацията и ние сме наясно, че няма да толерираме измамите независимо на какво ниво са те. Дали Русия ще получи мястото си обратно в редиците на ИААФ зависи изцяло от промените, които те ще направят. Пред тях ще има много условия, които трябва да покрият преди да ги допуснем отново." - заяви Коу.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация