Топалов с нова гръмка победа над световния номер едно

10:15
Топалов с нова гръмка победа над световния номер едно
Веселин Топалов хвърли бомбата в първи кръг на шахматния турнир за Купа Синкфийлд в Сейнт Луис (САЩ), побеждавайки световния шампион и номер едно в света Магнус Карлсен.
 
Българският гросмайстор с черните фигури принуди норвежеца да се предаде на 40-ия ход. Купа Синкфийлд се явява втори етап от сериите Grand Chess Tour. В първия турнир, който се игра в норвежкия град Ставангер през юни, Веско отново поднесе голяма изненада, побеждавайки Карлсен с черните на старта на надпреварата. Тогава обаче скандинавецът допусна груба грешка, като бе в абсолютно печеливша позиция в ендшпила, но просрочи времето си и неочаквано загуби партията. Днес Карлсен игра несвойствено за него в хазартен стил и отново бе надигран от опитния български шахматист. Във втори кръг съперник на Веско ще бъде представителят на домакините Хикару Накамура, който тръгна с победа над Вишванатан Ананд с белите фигури. 
 
Наградният фонд на надпреварата е 300 000 долара, от които 75 000 са за победителя. В Ставангер през юни Веселин Топалов записа пет победи, три равенства и само една загуба, с което спечели третото издание на супертурнира. На втора и трета позиция с по 6 точки останаха Ананд и Накамура. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация