Гриша Ганчев отново на съд

13:52
Гриша Ганчев отново на съд
Собственикът на Литекс Гриша Ганчев отива на съд, Специализираната прокуратура внесе за втори път обвинителния акт срещу десет участници в престъпна група, създадена с цел престъпления срещу данъчната система. Ганчев е сочен за шеф на групата за укрит ДДС.

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември 2014 г., съдебното производство обаче бе прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални

нарушения. Посочените от съда нарушения са отстранени от прокуратурата, като обвиненията срещу участниците в групата остават непроменени.

На Гриша Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

На осем лица – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на „ Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на " Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в ОПГ и за данъчни престъпления. За участие в ОПГ е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Разследването установи, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари