Чиликов: Обидно е да се предлагам на Левски

10:43
Чиликов: Обидно е да се предлагам на Левски
След близо 2 години в чужбина Георги Чиликов отново е в България. Нападателят за последно бе в Тобол (Казахстан), където изкара половин година. Преди това Чиликов рита за китайския Далиен. От 10 дни той поддържа форма с втородивизионния Черноморец Поморие. Вчера бургазлията се съгласи да говори пред "7 дни спорт".

- Георги, къде ще продължи кариерата ви?

- Няма нищо конкретно и сериозно в момента. Затова и засега продължавам да тренирам в Бургас.

- Името ви се спряга за различни отбори в България - Левски, Черноморец и Черно море?

- Дал съм картбланш на Петьо Заберски и Николай Жейнов. Те движат делата ми и се грижат за интересите ми. Аз не съм говорил с абсолютно никого. Ако има нещо конкретно, те ще ми се обадят и тогава ще обсъдим вариантите.

- Предлагал ли сте се на Левски?


- С никой от Левски не съм разговарял. Нито пък някой от Герена ми се е обаждал последните месеци. Ако е коментирано, до мен не е стигнало нищо. Но е несериозно и обидно да се самопредлагам на Левски. Изпитвам уважение към сините, но уважавам и себе си, за да се самопредлагам.

- Къде ви се играе тогава?

- Колкото повече стоя тук, толкова повече ми се иска да продължа кариерата си в чужбина.

- Играхте в Казахстан. Какво си спомняте от престоя си там?

- Знаете, че имах проблем в Китай. Имах да получавам пари и затова се махнах. Вариантите бяха да стоя и да чакам да си взема парите или да потърся решение. От Тобол ме искаха по-рано, затова и приех предложението им. Имах желание да помогна, но отборът изостана в класирането и след 6 месеца се стигна до споразумение да се разделим по взаимно съгласие.

- Колко мача играхте, голове имате ли?

- Пропуснах 2 или 3 мача заради контузии, отбелязах два гола.

- Какво е нивото на футбола в Казахстан?

- Трудно е да се прави сравнение. Отборите се доближават до руските, набляга се на физиката. Базата не е в отлично състояние. А при първа издънка чужденците го отнасят.

- Португалия, Китай, Казахстан. Какво е вашето мнение за тези три страни?

- Португалия е далеч по-напред като организация, футбол, манталитен. В Азия нещата са далеч по-различни. Далиен е уникален град, който си заслужава да се види. Самият футболен клуб също има традиции, макар ние да играхме слабо. Това доведе до смяната на Ратко Достанич, имаше и финансови проблеми, тръгна си и Калоян Караджинов. В Казахстан изключение прави само столицата Астана
Останалите градове са старите от времето на СССР.

- Сам ли бяхте?

- В отбора бе и Станимир Георгиев. Семейството ми идваше да ме види, но не беше с мен постоянно. Големият ми син е ученик в Бургас. За футбол няма да говоря. Само ще спомена, че младежите ни бяха разбити от Казахстан. Играят максимално мотивирани, лошото е с терените. Стари и изкуствени терени имат.

- Къде бихте се върнали отново?

- В Португалия. В Далиен също. Клубът е голям, но няма нищо общо с това, което беше по времето на Янкович. Имаше млад отбор и голямо напрежение, с честа смяна на треньори, футболисти.

- Следяхте ли какво се случва в България?

- Да, имах телевизия, четях интернет.

- Играхте в Левски и ЦСКА. Кой отбор повече ви допада?


- Това е провокативен въпрос.

- И все пак?

- Какво да кажа. Във футбола няма ако. Или имаш предложение, или нямаш. Факт е, че са най-големите български клубове. Левски организационно е поне две идеи пред останалите у нас. ЦСКА създаваше организация, но там нещата тепърва се изграждаха и знаете какво се получи. В Левски бях и повече време - 4,5 г. Станах шампион, носител на купата, голмайстор. Имам уникални спомени. В ЦСКА бях 6 месеца, водехме 10 точки в класирането, не се усети напрежението.

- Тренирате с Черноморец Поморие. Форма ли поддържате?

- Да. Почти не съм почивал. Сега съм до семейството си и искам да се съобразя и с тях. Първо чакам оферти от чужбина, после от България. Макар да няма точна формула за това къде ще е по-добре. Може би само оферта от Азия не бих приел, заради семейството си. А и на 31 г. е все по-трудно да се намери отбор зад граница
Пък и аз бях далеч от Европа. Въпреки трудностите вярвам в качествата си и зная, че мога да бъда полезен на някой клуб.

- Колко време искате да играете?

- Още два сезона, след което ще спра с футбола.

- Как се развива бизнесът ви. Инвестирате ли още в хотели на морето?

- Всичко, което съм вложил, се движи от брат ми. Съвсем скоро ще открия хотелски комплекс в Слънчев бряг. Повече участвам с финанси, тъй като съм ангажиран.

- Имате две момчета, тръгнаха ли по вашия път?

- Павлин, който е на 8 г., тренира футбол още от времето, докато играех в Португалия. Има голямо желание, но няма да му се меся. Той е моята надежда да продължи името Чиликов в Черноморец. Иначе нямам фиксидея нито за него, нито за брат му Михаел. На мен ми е най-тежко, когато сме разделени. Най-потърпевш е Павлин. Той остава в Бургас, за да учи, а ние сме някъде в чужбина с жена ми и другия син.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Kalinho
20.07.2009 11:29

от как игра за чорбата е обидно дори да си помисля че отново може да облече нищо синъо камоли да играе за Левски