Сколари: Роналдо е зрелищен, а Кака съвършен

11:09
Сколари: Роналдо е зрелищен, а Кака съвършен
Бившият наставник на лондонския Челси и националните отбори на Бразилия и Португалия - Луиш Фелипе Сколари, даде обширно интервю пред мадридския "Ас". В него Големия Фил говори за селекцията на Реал Мадрид, падението на Роналдиньо и какво го е завело в Узбекистан.

- Познавате добре Кристиано Роналдо от престоя ви начело на Португалия. Какво можете да ни кажете за него?

- Нужна ми е само една дума, за да го опиша - зрелищен.

- Друго?

- Очаквам в Реал Мадрид да разкрие напълно потенциала си и да покаже дори още по-добра игра, отколкото в Манчестър.

- Вие да не сте баба му, че така го хвалите?


- Ха-ха. Просто с него се работи много лесно. Пелегрини и новите му съотборници ще го потвърдят. Винаги тренира с настроение и с любов към работата си. Когато е имал проблеми в някой мач, след това се труди повече на тренировка, за да го изглади.

- Купонджия ли е?

- Момчето е на 23 г., какво очаквате от него? Нормално е да иска да се радва на живота, но никога не е пропускал тренировка.Той е различен играч и опитва да прави неща, които другите не са си и представяли.

- Много хора обаче го обвиняват, че прекалява с инвивидуалните изяви и демонстрациите на техника на терена.

- Не мисля, че е така. По време на мач той играе така, както го прави и на тренировка. Не си измисля на момента някакви неща. При него всичко е отработено хиляди пъти и после се прилага и в даден мач.

- Другата звезда в селекцията на Реал Мадрид - Кака, също ви е добре познат. На него му бяхте треньор в националния тим на Бразилия...


- Доколкото познавам и двамата, с тях Реал автоматично се превръща в кандидат за всички отличия. Кака е съвършеният играч и е идеалната смазка за машината, която представлява всеки отбор. Тези двамата ще вдигнат много нивото на Реал, няма никакво съмнение.

- А дали ще се сработят?

- Със сигурност. Кака е различен. Той има слава, пари, всичко, за което си мечтае всеки младеж, но все още се труди, все едно е хлапе в школата на някой бразилски отбор. Кристиано пък няма нищо общо с образа, който му приписва пресата. Със сигурност двамата ще се разбират и очаквам да станат добри приятели. Имат много общи неща, а освен всичко друго говорят и един език. Ще направят голям тандем.

- Да минем на вашата кариера. Какво ви донесе престоят в Челси?

- Челси беше отлично преживяване. Имах шанса да опозная едно толкова вълнуващо и гледано първенство като Висшата лига. В даден момент решихме, че и за двете страни е по-добре да си тръгна. Научих много неща. Най-вече, че играчите са господарите на футбола.

- Разбира ли Абрамович от футбол?

- Да, разбира. Има добра идея за играта и всичко, което я заобикаля. Той е спокоен човек, с когото е лесно да общуваш.

- В Испания се говори много за Кейрисон, какво можете да кажете за него?

- Още е много млад. Обещаващ талант. Смятам, че трябва да остане още време в Палмейрас, защото още се развива. Не е хубаво да се бърза с трансфер зад граница.

- Защо Роналдиньо падна от пиадестала, на който бе в Барса?

- Не знам какво става с него. Вярвам, че Рони може да продължи да бъде сред най-добрите 5 в света, ако го иска. С напускането на Кака той има шанса да стане новият лидер на Милан и отново да стане този Роналдиньо, който беше.

- Феномена Роналдо пък спечели Купата на Бразилия с Коринтианс...

- Роналдо е най-силен в трудните ситуации. След толкова тежки травми и в двете колена успя да се върне. Независимо дали има някое кило отгоре, пак решава мачове. Винаги ще го помня с огромната му борбеност и любовта му към футбола. С него станахме и световни шампиони през 2002, което е най-големият успех за един бразилец.

- Ако имаше наполовина неговия характер, сигурно историята на Роналдиньо щеше да е друга...


- Точно така е. Роналдо никога не би се предал на 27 г.

- Сега сте начело на узбекистанския Буньодкор. Защо?

- Ами предложиха ми проект, който ми хареса. Всичко е ориентирано към световното през 2014 г. Досега Узбекистан не е бил на световни финали и се опитват да привлекат опитни специалисти. Ривалдо е там от известно време. Искат да си вдигнат нивото и това е добра възможност да използвам познанията си.

- Не ви ли се струва, че Шави, Иниеста и Силва приличат повече на бразилски играчи, отколкото тези, които Дунга заведе на Купата на конфедерациите?

- Испания играе латиноамерикански стил с много подавания и участие на всички в атаката. За това помага и отличната индивидуална техника на играчите.

- Ами проектът на Флорентино Перес как ви се вижда?

- Много интересен. Има някаква идея и я развива. Каза, че ще направи нещо необикновено, и не лъже. Очевидно е, че отново целият свят гледа към Реал М, и то много скоро, след като Перес стана президент. Сега трябва малко време, за да се сработи отборът.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация