Батков: В Левски е напрегнато

11:39
Батков: В Левски е напрегнато
Президентът на Левски Тодор Батков присъства на церемонията "Спортните чудеса на България" на в. "Стандарт". След нея адвокатът говори за сините - нещо, което дълго време не бе правил. Той призна за тежката финансова ситуация на клуба, но заяви, че няма да се стигне до разбягване на играчите.

- Г-н Батков, притесняват ли ви разпитът и арестите на футболисти за "черно тото"?
- Това е много неприятна новина. Смея да твърдя, че съм се старал да държа Левски, доколкото е възможно, далеч от тези безобразия. Аз не съм изкушен въобще. Не мога да гарантирам, но поне ненавиждам подобен род неща. Аз съм за честната игра. В края на краищата, който е по-силен и има повече спортно щастие - нека да победи.

- Спокоен ли сте, че футболисти и ръководители на Левски няма да бъдат викани на разпит?

- Нямам основание да не бъда спокоен. Няма представа за какви разработки става въпрос, но това е неприятна новина.

- Какво става в Левски?
- В Левски е напрегнато. Имах среща с петима от лидерите в отбора заедно с Георги Иванов. Обясних им реалната ситуация. Договорихме възможния минимум, който аз съм в състояние да направя и вече направих една част. Другата част ще бъде вероятно в понеделник или вторник -имам предвид по една заплата да им платя. Ще платя и на персонала вероятно в края на седмицата. В момента сме се концентрирали да търсим спонсори.

- Ще го има ли Левски след Нова година?

- Е, как няма да го има? Левски го е имало и ще го има. Другата сряда имаме Общо събрание. Всичко е насрочено, подготвено, съгласувано и одобрено.

- В последните две седмици спортният директор Георги Иванов каза не веднъж и два пъти, че ще иска от вас да гарантирате финансирането на отбора, че тази криза не може да продължава. Как смятате да решите проблема с финансирането след Нова година?
- Те ще се включат и феновете... Нали поискаха пакет акции - ще го получат. Те поемат ангажимент да осигуряват поне милион в касата годишно. Аз самият съм насреща. Водим разговор с няколко сериозни структури за спонсори. Положението е много неприятно, но не е нерешимо. Все пак сме Левски.

- Ще обявите ли името на поне един от спонсорите?

- Не. Особено в тази неясна ситуация. Скъсахме се да говорим за "Газпром" и видяхте какво стана.

- Пропадна ли окончателно възможността руската компания да ви помага?
- Очевидно те се отдалечават прекалено много при това развитие.

- Ясна ли е ситуацията поне около Димитър Димитров? Ще дойде ли в Левски?
- Доколкото знам, Херо на 15 декември са се разбрали с Георги Иванов да дойде и да започнем разговори. Аз ще бъда тук и ще се включа. Аз имам добро пожелание, предполагам, че ще стане.

- Толкова сериозни ли са изискванията за зимна селекция на Димитър Димитров?
- Е, не искам да коментирам, преди да съм говорил с него. На мен ми е предадено как вървят разговорите с него, но искам да чуя всичко от Георги. Няма проблеми.

- Георги Иванов заяви, че някои футболисти на Левски може да си тръгна заради неизплатени заплати. Така ли е?
- Е, вече няма да могат. Все пак тъкмо отборът заигра добре, предполагам, че и вие ще се съгласите. Поне играе с много динамика и създава голови положения, има красота, атракция... Не мога да допусна да се разпадне. Но очевидно тимът се нуждае от подсилване. Поне на две-три позиции ни трябват футболисти.

- А вие готов ли сте да се разделите с някои играчи?
- Да, при всички положения ще се опитаме поне един-двама футболисти да продадем.

- Освен спонсорите и този 1 милион лева от феновете има ли изгледи още някой бизнесмен или структура да се включи в клуба?
-Всеки е добре дошъл.

- Появи се информация за Огнян Донев...
- И Огнян е добре дошъл. Всеки, който има честно изкарани пари, е добре дошъл в Левски. Нима аз не давам? Аз давам по два-три-четири милиона на година. Това никой не го отчита, нали?

- Има ли реален интерес от такива хора?
- Вижте, някак си не е коректно зад гърба им да назовавам имена, но всеки е добре дошъл. Всеки, който има сърце за спорта и честно спечелени пари.

- Могат ли структурите, с които преговаряте да осигурят нужните на Левски инвестиции, за да се върне там, където беше преди няколко години? И да не се чудите как да пълните бюджета.

- Труден въпрос. Опитваме се да нагодим нещата, така че да започнем СПОКОЙНО сезона. Знаете, че имаме и стадион да довършваме - и там са много разходи. Пооправихме базата на школата на "Герена", но ми се ще и на тази на "Раковски" да подобрим някои неща. Там Станислав Ангелов работи изключително амбициозно - обръщам ви внимание. Отидете и погледнете колко много деца тренират. Но трябва да оправим базата, не може да стои в този вид. Продължаваме напред.

- Темата "фенове" също е на дневен ред - доста наказания имахте тази година. Ще имате ли среща със запалянковците, Георги Иванов вече се видя с хората в Дисциплинарната комисия. Реални ли са тези наказания?

- Дотолкова, доколкото са влезли в сила с изключение на последното (б.р. - глобата от 37500 лева за расизъм по време на мача с Литекс), което обжалвахме. Те са реални и са факт. И това, че не ги плащаме, не означава, че няма да ни ги съберат. Те ще си ги вземат от телевизионните права. Мисля, че санкциите са много сурови. Освен това наредбите са така направени, че голяма част от наказанията са необжалваеми. Което някак си не е демократично. Противоречи на редица принципи, включително на всеобщата декларация за Правата на човека и гражданина, ако трябва да бъдем точни. Не може да нямаш право на защита срещу какъвто и да е вид санкция. А, от друга страна, факт е, че ние даваме поводи и няма нито едно наказание, което да е незаслужено като провинение. И аз обръщам сериозно внимание на привържениците. Все пак нека да изразяваме емоциите по законно установения начин, да не допускаме провокации, които в крайна сметка вредят на клуба.

- Може ли да гарантирате пред цялата синя общественост по-добра в управленско, организационно и финансово отношение 2015 година за Левски?

- Ще се опитаме. Общо взето, съм го правил не толкова зле вече 11 години. Опитвам се.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tinin
12.12.2014 20:00

"Всеки който честно си е изкарал парите е добре дошъл в Левски" ???? И се цитира Огнян Донев?? Да не говорим, че и на Батков не е ясно колко честно са му изкарани парите. По 3-4 милиона на сезон давал само за Левски????? Дай Боже всекиму поне по толкова честно изкарани пари!

Big_Ivan017
12.12.2014 18:38

В Левски е напрегнато... *lol* А заради кого е напрегнато замислял ли си се? *lol*

deyangeorgiev97
12.12.2014 14:48

МУСТАК търпението ни почна да се изчерпа и по-добре не ядосвай феновете, защото както знаеш сме много в България и смея да кажа че сме половината България! Стягай се, намери пари и да се връщаме там където ни е мястото- Шампионска Лига. Учи се от Лудогорец как се прави. За няма и 4 години успяха да надминат това което направихме преди 10 години! Лудогорец знаят как да работят и с всеки изминал сезон стават все по-богати, а не трябва да стават хегемон в българският футбол. Видя че тези пари от Шампионска Лига не ги инвестира правилно или по точно ги открадна и аз не знам вече.